Konferanse med demens i fokus - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 16:45
Dag 2 kl 09:00 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: fra 2.400
Neste kurs: 23.10.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse med demens i fokus som webinar. Demens angår oss alle. Flere får diagnosen, færre hender skal gi hjelp, og pårørende strever med å stå i det. På Demens i fokus, samler vi fagfolk fra hele landet for å dele innsikt, erfaringer og løsninger som faktisk fungerer.

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:20 - Velkommen til to innholdsrike dager med demens i fokus:
Her samles fagfolk fra hele landet som hver dag gjør en forskjell for personer med demens - i kommuner, spesialisthelsetjenesten og i nærmiljøet. Konferansen byr på nyttige innspill, sterke historier og faglig påfyll. Vi åpner med Hallfrid Kronheim, leder i Grimstad demensforening, som peker ut hva vi bør prioritere fremover i demensomsorgen.
- Hallfrid Kronheim, Grimstad demensforening

kl 10:25 - 11:00 - Demensvennlig bibliotek - en møteplass i gode omgivelser:
Å skape sosiale møtearenaer for personer med demens er viktig for å øke livskvalitet. Ellen viser i dette innlegget hvordan dette kan gjøres ved å bruke biblioteket som et utgangspunkt.
- Ellen Wasserfall, spesialkonsulent

kl 11:15 - 12:00 - Å forstå demensens mange ansikter:
Demens er ikke én sykdom, men et samlebegrep for ulike tilstander - som arter seg ulikt fra person til person. Overlege Peter Wetterberg forklarer forskjellene mellom demenstyper, og hvordan disse krever ulik tilnærming. Hvordan kan vi kjenne igjen de ulike formene, og hva betyr det for oppfølging og behandling?
- Peter Wetterberg, overlege

kl 12:15 - 13:00 - Hukommelsesteamets viktige koordineringsrolle
Hukommelsesteamet er et bindeledd mellom spesialisthelsetjenesten, fastlege, pasient og pårørende. Hvordan kan Hukommelsesteamet legge grunnlaget for at tjenestene rundt den enkelte person med demens, skal samarbeide godt. I dette innlegget vil Peter Wetterberg peke på erfaringer og måter å forbedre tjenestene på.
- Peter Wetterberg, overlege

kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 - Personsentrert omsorg ved utfordrende atferd:
Anita viser hvordan personsentrert omsorg kan brukes for å møte utfordrende atferd ved demens, med vekt på verdighet, kommunikasjon og å se pasienter som unike mennesker gjennom hele sykdomsforløpet. Ved hjelp av fagkunnskap og praktiske eksempler, vil det belyses hvordan det å anerkjenne pasienten bak sykdommen- med deres unike livshistorie, preferanser og behov, kan redusere konfliktsituasjoner og forbedre pasientens livskvalitet.
- Anita Nytræ Halland, universitetslektor

kl 15:00 - 15:45 - Læring, mestring og livsglede: Slik fungerer Grimstad-modellen:
Hvordan kan en demens-skole gi mer livskvalitet, mestring og fellesskap? I Grimstad finnes svaret - der startet Norges første demensskole i 2019, med fokus på kognitiv trening, fysisk aktivitet, ADL og sosialt samvær. Brooke og Ingunn deler erfaringer fra både elever, pårørende og ansatte, og presenterer ferske forskningsfunn. Du får også en praktisk veileder for hvordan andre kommuner kan komme i gang med sin egen demensskole.
- Brooke Ann Hollister
- Ingunn Meyer Norschau, prosjektleder

kl 16:00 - 16:45 - Pårørende i frontlinjen - hva trenger de fra oss:
Å være pårørende til noen med demens er ofte både en kjærlighetserklæring og en hel dagsjobb. Mange står alene i krevende valg og tunge situasjoner. Anette Hansen har jobbet tett på pårørendeperspektivet i mange år og vet hvor skoen trykker. I dette innlegget deler hun innsikt i hvordan hverdagen faktisk ser ut, hva pårørende trenger mest - og ikke minst: hvordan du som fagperson kan være en avgjørende støtte. For det gjør en stor forskjell hvem som står sammen med dem.
- Anette Hansen, førsteamanuensis

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 - Hverdagsliv med mening - miljøterapi i praksis på Furuset:
Hvordan skaper vi en hverdag som føles trygg, kjent og meningsfull for personer med demens? På Furuset Hageby har de tatt miljøterapi og hverdagsaktiviteter på alvor - og resultatet er rørende. Leif Magne og Joanna viser hvordan de bruker alt fra hagearbeid til måltider og møter med personalet for å gi beboerne en følelse av gjenkjennelse og verdighet. Her handler det ikke om store tiltak, men om ekte tilstedeværelse og små justeringer som gjør stor forskjell. Dette er inspirasjon til alle som vil gi personer med demens et mer normalt og godt liv.
- Jovana Lilledahl, miljøterapeut
- Leif Magne Torstensen, miljøterapeut

kl 10:00 - 10:45 - Mindre medisiner - mer livskvalitet:
Overmedisinering er en kjent utfordring i demensomsorgen - men det finnes bedre måter å møte symptomene på. Aisha Qureshi viser hvordan det å redusere medisinbruk faktisk kan gi pasienten en mer håndterlig, trygg og verdig hverdag. Nøkkelen? Å spille på lag - både med pasienten, pårørende og de ulike tjenestene rundt. Dette innlegget gir deg innsikt i hva som fungerer, hva som bør unngås - og hvordan vi sammen kan tenke nytt rundt behandling og omsorg.
- Aisha Qureshi, lege

kl 11:00 - 11:45 - Bedre sammen - når fastlege, kommune og pårørende trekker i samme retning:
Hvordan sikrer vi at personer med demens får tett, trygg og koordinert oppfølging? Fastlege Tora Zimmer Stensvold deler erfaringer og konkrete råd for hvordan godt samarbeid mellom kommune, fastlege og pårørende kan gjøre en stor forskjell. Det handler om struktur, tydelige roller og felles mål - slik at både pasient og pårørende får den støtten de trenger, når de trenger den.
- Tora Zimmer Stensvold, fastlege

kl 11:45 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 14:30 - Relasjonskompetanse i møte med demenspasienter og pårørende:
Du kan ha all fagkunnskap i verden - men uten relasjonskompetanse når du ikke helt frem. Jan Spurkeland tar oss med inn i det som ofte blir oversett i travle helsetjenester: hvordan vi møter hverandre, hvordan vi bygger tillit, og hvorfor det gjør hele forskjellen - spesielt i arbeid med personer med demens. Med både varme og glimt i øyet viser han hva som kjennetegner relasjonelle mennesker og hvordan du kan styrke denne kompetansen i din egen praksis.
- Jan Spurkeland, forfatter, foredragsholder

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.