Særlig ressurskrevende - rus og psykisk helsevern - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:45
Dag 2 kl 08:45 - 15:15
Varighet: 2 dager
Pris: 3.100
Neste kurs: 17.11.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om særlig ressurskrevende - rus og psykisk helsevern som webinar. En konferanse som setter fokus på komplekse og krevende saker innen rus- og psykisk helsevern - og hvordan vi kan møte utfordringene på tvers av tjenester.

Litt om konferansen:
Konferansen retter seg mot de få, men svært utfordrende sakene hjelpeapparatet møter. De som motsetter seg hjelp, og som kan ha stort voldspotensiale. Det kan være personer som ikke klarer å ivareta seg selv eller bostedet sitt. Eller det kan være personer med kognitiv svikt, men som ikke utløser mer ressurser til kommunen.

Etter å ha deltatt får du:
• Innsikt i behovet for bedre rammer og overgangsordninger for personer med alvorlige psykiske lidelser og sammensatte utfordringer, basert på NOU 2025:2 Samfunnsvern og omsorg.
• Økt forståelse for hvordan kommuner og politi kan samarbeide forebyggende for å håndtere rus, psykisk helse og voldsrisiko på tvers av tjenester.
• Økt kunnskap om klinisk håndtering av seksuelle forstyrrelser
• Erfaringer og konkrete verktøy fra Svingdørsprosjektet
• Forståelse av lavt evnenivå som en sårbarhetsfaktor for psykiske lidelser
• Forsvalighetsbegrepet og samtykkekompetanse
• Gode eksempler til bruk i egen virksomhet

Program dag 1:
kl 10:15 - 13:00 - Samfunnsvern og omsorg: Behovet for rammer, ikke bare rettigheter:
NOU 2025:2 Samfunnsvern og omsorg peker på behovet for kraftig styrking av både psykiatri og habilitering, med etablering av overgangsboliger og sikkerhetshjem. Utfordringen er å finne balansen mellom omsorg, trygghet og nødvendig rammer for pasienter som ikke selv kan ivareta egne behov. Dagens situasjon skaper stor belastning for pårørende og kommuner, og etterlater mange i et system med store omsorgshull.

Randi Rosenqvist er spesialist i psykiatri og tidligere leder for Den rettsmedisinske kommisjon. Hun har bred erfaring fra sikkerhetspsykiatri og rettspsykiatri, og har i mange år vært en sentral stemme i samfunnsdebatten om psykisk helsevern, tvang, pasientrettigheter og samfunnsvern.
- Randi Rosenqvist, rettspsykiater

kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause

kl 14:00 - 15:45 - Fra silo til samhandling: Forebyggende samhandlingsforum:
Samhandlingsforum er en samarbeidsarena etablert for å sikre raske og kvalifiserte tverretatlige avklaringer i saker der det er bekymring for psykisk helse og rus, kombinert med potensiell voldsrisiko hos ungdom og voksne.

Formålet med forumet er å styrke kvaliteten, tilgjengeligheten og mangfoldet i tiltakene for utsatte grupper i Drammen kommune. Informasjonen som deles i møtene skal bidra til økt felles forståelse av utfordringsbildet - og legge til rette for mer målrettet og forebyggende innsats overfor enkeltpersoner og miljøer i risikosonen.
- Camilla Asla, avdelingsleder

kl 16:00 - 16:45 - Fra innsiden av en forsterket bolig:
Løsningen for de mest krevende brukerne er et bredt tilbud med skreddersøm, struktur og fleksibilitet. Vi ser på praksiserfaringer fra en forsterket bemannet bolig og ambulerende tjenester. Vi får presentert et nyutviklet samarbeidsverktøy som sikrer bedre tjenester og samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjeneste. Målet er helhetlige løsninger som ivaretar både brukerne og samfunnet.
- Lisa Tønnessen og Kristine Sjøen Holmgard, ledere

kl 19:30 - 22:00 - Konferansemiddag:
De som har bestilt helpensjon møtes til hyggelig 3 retters konferansemiddag og faglige diskusjoner.

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - Mellom kommunens og spesialisthelsetjenestens ansvar:
Kristiansund kommune deler erfaringer med å hjelpe personer som har både psykiske lidelser, rusproblemer og voldsrisiko. De viser hva loven krever, hvilke muligheter kommunen faktisk har, og hvordan samarbeidet med spesialisthelsetjenesten kan bli bedre. Foredraget gir også eksempler på løsninger og ledelsens viktige rolle for å lykkes.
- Siv Iren Stormo Andersson, kommunalsjef

kl 09:45 - 10:30 - Farlig begjær - Hvordan forstå seksuelle forstyrrelser og handle klokt:
Seksuelle forstyrrelser som pedofili og sadisme utfordrer både fagfolk og systemer. Innlegget har et særlig fokus på klinisk og praktisk forståelse av seksuelle forstyrrelser og seksuallovbrudd. Med utgangspunkt i praksisnær erfaring får vi belyst hvordan vi kan forstå de komplekse mekanismene bak seksuelle forstyrrelser.

Økt kompetanse kan bidra til en trygg, etisk og handlingsorientert tilnærming i møte med seksuelle krenkelser og trusler. Gjennom økt kunnskap og forståelse kan vi styrke pasientsikkerhet, personalets trygghet og samfunnsvernet.
- Svein Øverland, psykologspesialist

kl 10:45 - 11:30 - Når personligheten utfordrer: Risiko, grenser og behandling:
Hvordan møter vi mennesker med narsissistisk, dyssosial og antisosial personlighetsforstyrrelse med faglig trygghet og etisk bevissthet? Innlegget gir en oppdatert og nyansert forståelse av disse tilstandene, med vekt på differensiering, risikovurdering og behandlingsmuligheter. Øverland belyser relasjonelle utfordringer, risikoatferd, og terapeutiske dilemmaer i møte med manipulasjon, affektflathet og voldspotensial.
- Svein Øverland, psykologspesialist

kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 - Lavt evnenivå: store vansker og få rettigheter:
Evnenivået et mål på personers forutsetninger for å lære og å forstå. Omtrent 15% av Norges befolkning har et evnenivå som gjør at skolegang og yrkesliv blir vanskelig. De er sårbare for å utvikle dårlig selvbilde, har ofte lav mestringsfølelse, og mange utvikler psykiske lidelser.

I dette innlegget beskrives kjennetegn på lavt evnenivå, de vanligste årsakene, hvordan det kan undersøkes, og hvilke hjelpebehov som kan være aktuelle. Et særlig fokus vil være på følgetilstander av uoppdaget lavt evnenivå, og hvilke konsekvenser det kan ha for den enkelte og for de som skal forsøke å hjelpe.
- Rune Raudeberg, førsteamanuensis

kl 13:30 - 14:15 - Svingdørspasientene: Ny innsikt gir ny tilnærming:
Erfaringer fra Svingdørsprosjektet – et prosjekt som fokuserer på pasienter med hyppige akuttinnleggelser, emosjonell ustabilitet, selvskading og selvmordsforsøk. Foredraget belyser hvordan tverrfaglig samarbeid og endrede holdninger i helsevesenet er avgjørende for å gi denne pasientgruppen bedre og mer helhetlig behandling.

Det vil også bli diskutert hvordan inkludering av emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPD) i nasjonale behandlingsveiledere kan bidra til mer effektiv oppfølging og redusere gjentatte innleggelser. Deltakerne vil få konkrete innspill på hvordan man kan forbedre behandlingen og samhandlingen rundt denne sårbare gruppen.
- Mette Senneseth, førsteamanuensis

kl 14:30 - 15:15 - Hva betyr det nye lovverket i praksis:
Nytt lovverk endrer rammene for både kommunehelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og brukerne selv. Her får du en gjennomgang av hva som er nytt, hvordan tvang skal brukes med fornuft og hva lovens egentlige mål er.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.