Helsehjelp - om å arbeide med de potensielt farlige - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr konferanse om helsehjelp og samfunnsvern, om å arbeide med de potensielt farlige som webinar. Nyhetsbildet preges av historier om personer som utfører voldelige handlinger, og der behandlingsapparatet har vært involvert. Upresise uttrykk som "tikkende bomber" slås sensasjonelt opp i media.

Litt om konferansen:
Dette er ødeleggende for arbeidet mot psykisk helse og stigmaet om at det er en sammenheng mellom psykiske lidelser og vold. Samtidig arbeider mange profesjonelle helsearbeidere med enkeltpersoner som kan utgjøre en risiko for seg selv eller andre. Denne konferansen handler om hvordan vi som profesjonelle og som system ivaretar disse på best mulig måte.

Program dag 1:
kl 09:45 - 10:30 Er psykisk helsevernloven og straffeloven på samme lag:
Hvordan ivareta mennesker som periodevis utgjør stor samfunnsfare? Strafferettslig utilregnelig og med manglende stabile boforhold, og tjenestetilbud. Hvordan ivaretar vi de sykeste nå, og hvordan burde vi ivaretatt dem?
- Randi Rosenqvist, Rettspsykiater

kl 10:45 - 11:30 Syk, utilregnelig og voldelig:
Hvorfor planlegges ikke spesialisthelsetjenesten for tilstrekkelig omsorg for disse pasientene? Noen mennesker funger så dårlig, at andre må ta stilling til hva de trenger av psykiatrisk oppfølging. Mange hendelser utføres av mennesker i kategori «antatt utilregnelig». Skyves problemene foran oss? I grenselandet mellom tvungen behandling og samfunnssikkerhet. Hvor mye forventes samfunnet å tåle? Individuell frihet, samfunnsansvar og behandleransvar. Hvor går grensen for forsvarlige tjenester?
- Randi Rosenqvist, Rettspsykiater

kl 12:30 - 14:15
Rettssikkerhet, rettsvern og silotenkningens konsekvenser for vold og lovbrudd hos personer i behov av behandling. Karl Heinrik Melle er en fagperson som over tid har prøvd å påvirke praksis, fagutvikling og behandling av lovbrytere med alvorlig psykisk lidelse. Han har fått en dobbeltime for å gå gjennom overganger, silotenking, konsekvenser og risiko. Han tar for seg flaskehalsene i behandlingen og ser nærmere på kontinuitet og relasjonsbygging.
- Karl Heinrik Melle, Psykiater

kl 14:30 - 15:15 Kriminell, syk og skyldfri- erfaring fra tidsbestemt dom til tvungent psykisk helsevern:
Vennesla kommune jobber med å få på plass pilotprosjektet sikkerhetshjem for personer dømt til psykisk ettervern. Dette vil være unikt i norsk sammenheng. Det er særlig utfordrende å finne rett bolig til brukere med samtidig ruslidelse og psykiske lidelser, sier enhetsleder Bodil Bakken Domingos. Dette innlegget handler om oppfølging av personer som dømmes til tvungent psykisk helsevern. Men det handler også om kriminalitet, manglende samfunnsvern, nedbygging av døgnplasser i spesialisthelsetjenesten og stigmatisering i lokalsamfunnet.
- Bodil Bakken Domingos, Enhetsleder
- Jannicke Aasheim, Enhetsleder for livsmestring

kl 15:30 - 16:15 Hvordan lærer vi av alvorlige hendelser i helse og omsorgstjenestene:
Pål Iden er leder for Ukom - Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, som er en slags "havarikommisjon" for de mest alvorlige uønskede hendelsene i helse- og omsorgstjenesten. Enten det gjelder drap eller andre alvorlige uønskede hendelser, skal Ukom undersøke hva som faktisk har skjedd og tilrå forebyggingstiltak. Iden tar utgangspunkt i en konkret undersøkelse som tematiserer helsehjelp og samfunnsvern knyttet til personer med psykoselidelse og økt voldsrisiko.
- Pål Iden, Direktør Ukom

Program dag 2:
kl 09:15 - 10:00 Vergemål i praksis:
Vergen er en ofte uutnyttet ressurs i samarbeidet rundt de som har alvorlige psyiske lidelser. Dette forutsetter at vergene er profesjonelle, og at det opprettes verger som kan og vil være en ressurs. Carl Christian Ribe går gjennom veien til et godt samarbeid mellom verge og helsevesenet, og i tillegg hvordan du går fram for få rett verge til rett bruker.
- Carl Christian Ribe, Leder for vergeforeningen

kl 10:15 - 11:00 Frivillighet og medbestemmelse i velferdsstaten Norge:
Det er mange faktorer som spiller inn når man skal hjelpe personer i grenselandet mellom tvang og frivillighet. Hvordan skal man hjelpe når frivillighet og medbestemmelse er viktige prinsipper? Er det dine klienter som blir den neste "Kongsbergsaken"? Hva er godt nok, hvor går grensene, og ikke minst hvem bør være involvert?
- Carl Christian Ribe, Leder for vergeforeningen

kl 11:15 - 13:00 Oppfølging av utilregnelige kriminelle i Oslo politidistrikt:
Siri Weisæth leder Oslopolitiets psykiatrigruppe, som jobber med forebygging - både på system og individnivå. De har fått til det mange søker å oppnå. Hvordan arbeider de i praksis, hvilke resultater har de, og hvordan effekt har samarbeidet hatt på mennesker som utgjør en periodevis og reell fare for samfunnssikkerhet? Vi får høre deres vurderinger av strafferettslig utilregnelighet, og hvordan de møter dette.
- Siri Weisæth, Politiadvokat

kl 14:00 - 14:45 Recovery for mennesker med ROP og farlighet:
Hvordan skal vi bidra til bedre integrerte tjenester og livsmestring utenfor institusjon og lukket avdeling? Lien tar for seg hvordan vi kan jobbe rehabiliterende på system og individnivå.
- Lars Lien, Professor og psykiater

Konferansier: Kjartan Mølstrevold

Kjartan Mølstrevold er boleder i Stavanger kommune og har lang erfaring med organisering av tjenester innen psykisk helse og recovery. Kjartan viser på hvordan aktivitet former identitet. En holdning «Du klarer dette - vi kan hjelpe deg.» gir mulighet for et personlig ansvar til den enkelte, samtidig formidles håp og mulighet for hjelp. Dette å selv ha en reell påvirkningskraft har stor betydning for integriteten. Når man legger til rette for reell brukermedvirkning og tar aktive valg for å endre den tradisjonelle maktbalansen, har Mølstrevold erfaring med at relasjonene og tjenestene blir bedre.

Målgruppe for kurset:
En konferanse for de som arbeider innen psykisk helsetjeneste, rus, og vold - i grenselandet mellom tvang, omsorg og risikovurderinger.