Landskonferansen om ungt utenforskap - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr landskonferansen om ungt utenforskap som webinar. Hvorfor faller så mange utenfor? Og hva gjør vi med det? Vi viderefører konferansen som arrangeres for 7. år på rad! Hardere konkurranse på jobb og utdanningsmarkedet, økende uføretall, og et etterslep etter koronapandemien.

Litt om konferansen:
Ungt utenforskap er en av de store utfordringene i det norske samfunnet i dag. Omkostningene er store både for samfunnet og for de unge det gjelder. Hvordan kan vi få ?ere unge inn i arbeidslivet og hindre frafall fra videregående utdanning?

Konferansen vil gi deg svar på:
• Gode eksempler på arbeid med inkludering
• Hvordan utnytter vi ressursene hos innvandrerungdom
• Hvordan tar vi en større rolle i inkluderingsarbeidet
• Hvorfor fanger ikke systemet opp de unges behov godt nok

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:10 Velkommen til Landskonferansen for ungt utenforskap:
Landskonferansen for ungt utenforskap har samlet fagfolk i sju år på rad: Disse samlingene har alle samme mål: Å hjelpe unge fra utenforskap til inkludering. På konferansen blir det anledning til å la seg inspirere av hva andre har gjort, samt bygge nettverk for å dele utfordringer og løsninger.
- Ingrid Bruun, Prosjektleder

kl 10:10 - 10:45 It takes a village to raise a child:
Etter flere år i ordførerstolen, sitter tidligere ordfører i Øvre Eiker kommune, Knut Kvale, med ett stort spørsmål: Hvordan forhindre utenforskap? Øvre Eiker er gode på inkludering, og ble i slutten av 2022 nominert som årets frivillighetskommune, men ordføreren påpeker at den kan bli bedre. Analyserer vi kostnadsbildet, bruker alle kommuner store midler direkte eller indirekte, for å bøte på et skadebilde knyttet til utenforskap. Målet må være å få alle med tidlig. «It takes a village to raise a child» er et kjent uttrykk. Og det er det dette handler om.
- Knut Kvale, Tidligere ordfører Øvre Eiker kommune

kl 11:00 - 11:40 Hvorfor har ikke systemet fanget opp de unge og deres behov:
Sveinsdottir og kolleger ved NORCE (Norwegian Research Centre AS) har sett nærmere på den forskningen som er gjort på denne gruppa i Norge. Dette har senteret gjort for på oppdrag for Kommunenes sentralforbund (KS). I dette foredraget presenterer Sveinsdottir deres rapport og resultatene fra et litteratursøk, en scoping review, for å kartlegge norske publikasjoner som omhandler unge som faller utenfor skole og arbeidsliv. Dette inkluderer studier om unge som faller ut fra videregående skole, som er arbeidsledige, og/eller som er mottakere av langtidsytelser som eksempelvis uføretrygd.
- Vigdis Sveinsdottir, Forsker II

kl 13:30 - 14:00 Hvordan tar vi en større rolle overfor de som faller utenfor:
Det er mange tiltak som fungerer godt for å inkludere barn og unge i Jevnaker. Kommunen ønsker gjennom prosjekt «Hindre utenforskap» å utforske hvordan den kan ta en enda større rolle overfor unge som faller utenfor fellesskapet. Målgruppen er barn og ungdom i alderen 10-23 som opplever utenforskap og har behov for et helhetlig tilbud i skole, arbeidsliv og fritid. Barn og unge som ikke kan ivaretas innenfor det eksisterende tilbudet som finnes i kommunen.
- Lars Christensen Blakstvedt, Prosjektleder

kl 14:00 - 14:45 Unge innvandrere som ressurser:
Det er ikke uvanlig at unge minoriteter og innvandrere opplever det håpløst å bli inkludert i arbeidslivet, til tross stor innsats og sterk kompetanse. Hvordan kan vi bistå til å løse den kulturelle koden for unge minoriteter og innvandrere i sin søken etter arbeidsplass?
- Aisha Mosa, Mangfoldskonsulent

kl 15:00 - 15:45 Fritidsklubben som arena for inkludering i arbeidslivet:
I artikkelen «Fritidsklubben som beskyttelse for sårbare ungdommer» fra NOVA fortalte ungdommene at det å gå på klubben og bli inkludert i aktivitetene der, hadde vist dem hvilke muligheter som ligger i slike yrkesvalg. Det er bare ett eksempel på hvordan fritidsklubb fungerer som en demokratisk og inkluderende møteplass. Simen Høgdal Pedersen forteller om tre reelle eksempler og ansettelser, og hvordan fritidsklubb gir flere muligheter for inkludering.
- Simen Høgdal Pedersen, Kristiansand kommune

Søker du en løsning på dine utfordringer?
Vi inviterer deg som fysisk deltaker til å sende inn problemstillinger du ønsker å diskutere med de andre konferansedeltakerne. Gjennom en styrt gruppeprosess forsøker vi å knytte de som har utfordringer og de som har løsninger sammen, slik at deltakerne som ønsker kan lære av hverandre.

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:30 Gaming og inkludering:
Cecilie Jelstad er både skolerådgiver og mor til en profesjonell e-sport utøver. Her forteller hun om hvordan gaming i trygge rammer kan være et verktøy mot utenforskap.
- Cecilie Jelstad, E-sportmamma og skolerådgiver

kl 09:45 - 10:30 Gaia Talent - en massemobilisering mot utenforskap:
Gaia Talent starter massemobilisering mot ungt utenforskap i Nordland. Unge digitale talenter - utenfor jobb og skole, samt offentlige og private aktører i regionen, inviteres nå til en samlet innsats. Målet er å skape nye digitale arbeidsplasser, samt bidra til at lokalsamfunnet får løst sine digitale behov. Ane Høyem vil orientere om hvordan man har gått frem, hva de har lært og hva dere som deltar på konferansen kan gjøre. Regjeringen løfter frem Gaia Talent i sin kyststrategi. Gaia Talent blir omtalt som en av løsningene på rekrutteringsutfordringene i distrikts-Norge.
- Ane Høyem, Prosjektleder

kl 10:45 - 11:30 Arbeidsinkludering av unge innvandrere:
Et meningsfylt arbeid styrker den enkeltes kompetanse, tilhørighet, nettverk, psykiske og fysiske helse. Arbeid har også en positiv effekt på samhold, tillit og solidaritet i samfunnet. Dagens inkluderingsarbeid bygger i for liten grad på forbindelsene mellom migrantenes egne ressurser og erfaringer, de ulike støtteprogrammene som finnes, og arbeidslivets behov. Hva kan vi gjøre for å bedre inkluderingsarbeidet?
- Karianne Nyheim Stray, Postdoktor, USN

kl 12:30 - 13:00 Tetter hullet mellom stolene:
Fastlegen anbefalte Einar å søke vedtak om uføretrygd, men den statistikken ble han ikke en del av. I stedet kom han til fontenehuset. Nå har han fullført en bachelorgrad, er nygift og har en fast jobb som ikke kunne passet ham bedre - nemlig i Fontenehuset Fredrikstad.
- Einar Belck-Olsen, Fontenehuset Fredrikstad

kl 13:15 - 14:15 Fra problembarn til problemløser:
Alexander brenner for større fokus på barns oppvekst og psykiske helse, og ungt utenforskap. Han deler historien om sin egen vanskelige oppvekst, og gir innsikt i hvordan vi kan hjelpe dem som sliter mest ut av mørket. Foredraget er ærlig, rått og inspirerende. Vi inviterer deg med inn i Alexanders verden, en verden hvor tiden har stått stille så altfor lenge, og hvor alt som skal gjøres, helst skulle blitt gjort i går.
- Alexander Skadberg, Problemløser

kl 14:15 - 14:30 Avslutning og oppsummering av landskonferansen:
Vi oppsummerer, og ønsker dere vel hjem, forhåpentligvis med nye ideer og verktøy i bagasjen.
- Ingrid Bruun, Prosjektleder

Konferansier: Ingrid M. Bruun

Ingrid M. Bruun jobber som daglig leder & foredragsholder for Kompetansesenter for livsmestring og folkehelse (livshelse.no). Til tross for sin unge alder, har hun allerede rukket å bli en merittert foredragsholder, som kombinerer faglighet med egne erfaringer i sitt engasjement for blant annet frivillig innsats.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle