IPS for andre målgrupper



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr konferanse om IPS for andre målgrupper. Vi ser at mange etterspør mer informasjon om IPS metodikkens inntog for andre målgrupper, og setter derfor opp en 2-dagers konferanse for de som ønsker å dykke ned i nye anvendelsesområder.

Litt om konferansen:
Her oppsummerer vi forskningen og beste praksis rundt bruk av IPS til flyktninger, smertepasienter, unge, rusproblematikk og andre målgrupper under utvikling. I tillegg ser vi på metodekritikk og forsiktighetsregler- er det slik at metodikken uten videre fungerer for alle disse målgruppene.

Program dag 1:
kl 10:15 - 11:00 Er det mulig, og skal vi, bruke IPS på andre målgrupper:
Det er forskningsmessig dokumentert at IPS-metodikk fungerer godt for målgruppen med alvorlige psykiske lidelser. Er det slik at IPS-metodikk også kan anvendes for andre målgrupper? Skal den det? Eller burde IPS forbeholdes målgruppen den i utgangspunktet er utviklet for? Innlegget tar for seg implementeringen og videreutviklingen av IPS i Norge.
- June Ullevoldsæter, PH.D. Oslo Universitetssykehus

kl 11:15 - 12:00 IPS og flyktninger:
Mange personer med flyktningebakgrunn som bosetter seg i Norge har arbeidserfaring og kompetanse fra hjemlandet sitt, som er relevant for det norske arbeidsmarkedet. Tiltaket «Raskt i Jobb» ble satt i gang som et samarbeid mellom Introduksjonssenteret i Bergen kommune og NAV, og har til hensikt å tilby et «hurtigspor» for personer i introduksjonsprogrammet som ønsker å komme ut i arbeidslivet før den vanlige tiden i introduksjonsprogrammet er over.

Raskt i jobb tilbyr IPS til denne målgruppen, og NORCE har gjennomført en effektstudie av dette tiltaket for å undersøke om det var flere som kom ut i ordinært arbeid med IPS, sammenlignet med vanlig oppfølging i introduksjonsprogrammet. Resultatet viser at jobbspesialistene fungerer som en viktig brobygger inn i det norske arbeidslivet, og at IPS er lovende også for denne målgruppen.
- Tonje Fyhn, Forsker Norce

kl 12:15 - 13:00 IPS i kommunal ruspoliklinikk:
Oslo kommunale ruspoliklinikk har i 5-år hatt IPS som en del av rusbehandlingstilbudet. Poliklinikken tilbyr gratis og tidsubegrenset behandling, og er godt organisert for å svare ut mange av grunnverdiene IPS. Formidling til jobb har stabilt vært 45%. Rusbehandlere og jobbspesialister jobber tverrfaglig og integrert under samme tak. Hvilke utfordringer og muligheter gir det?
- Anne Jean Grefsgård, Birgitte Hanssen og Jannicke Winsnes, Oslo kommunale ruspoliklinikk

kl 14:00 - 14:45 Rusfri nok for arbeid: Hvor frisk må man være:
Det er ikke overraskende at også mennesker med rusproblematikk ønsker å fylle dagene sine med innhold som er meningsfylt for dem, på samme måte som for oss alle. Lønnet arbeid er en viktig del av dette. Hva sier mennesker med tidligere rusproblematikk selv om dette? Hva er utfordringene, og hvor er mulighetene for å få dette bedre til for flere? Her kan mennesker med tidligere rusproblematikk tilby innspill som kan være nyttige for eksempel i utvikling av IPS.
- Thomas Solgård Svendsen, Forsker

kl 15:00 - 15:45 IPS og uføretrygdede:
Unge som blir mottakere av uføretrygd kan oppleve seg avskrevet fra samfunnet og arbeidslivet. Mange har et ønske om å fungere i ordinært arbeidsliv til tross for helseplager og sosiale utfordringer, og dette ønsket blir for en del personer sterkere etter en tid som mottaker av uføretrygd. Prosjektet #syktbrajobb er igangsatt ved NAV Bergenhus, for å tilby unge i denne situasjonen IPS for å finne sin plass i det ordinære arbeidslivet.

NORCE og Oxford Research har gjort en evaluering av prosjektet, som viser at metoden lar seg tilpasse til denne målgruppen, og er et lovende tiltak for å øke arbeidsdeltakelsen og funksjonsnivået blant deltakerne. NORCE og Oxford Research har gjort en evaluering av prosjektet, som viser at metoden lar seg tilpasse til denne målgruppen, og er et lovende tiltak for å øke arbeidsdeltakelsen og funksjonsnivået blant deltakerne.
- Tonje Fyhn, Forsker Norce

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 IPS og smertepasienter:
Arbeidsuførhet er vanlig blant personer med kroniske smertetilstander, men det finnes få effektive intervensjoner. Effektiviteten av IPS for pasienter med alvorlig psykisk sykdom er godt dokumentert, men modellen har ikke tidligere blitt testet for pasienter med kroniske smerter. IPS in Pain-studien har undersøkt effektiviteten av IPS som en integrert del av den tverrfaglige behandlingen for pasienter med kroniske smerter. I innlegget presenterer vi forskning, operativ erfaring og pasientenes opplevelser knyttet til denne studien.
- Thomas Knutzen, Leder IPS-Norge

kl 09:45 - 10:30 Behandlerrollen i IPS:
Behandlerrollen er et viktig perspektiv i bruk av IPS-metodikk. Behandlerne er med på å motivere ved å anerkjenne betydningen arbeid har for den enkelte og dermed også for behandlingen, og de bidrar i IPS oppfølgingen. Hvordan opplever behandlere det er å delta i IPS samarbeidet og hva opplever de utfordrende når de jobber etter denne metodikken?
- Ellen Anestad Moen, Teamleder IPS

kl 10:45 - 11:30 Lindesneslosen - fra prosjekt til tiltak:
Lindesneslosen sørger for at barn og unge går tilbake til skole eller jobb ved bruk av IPS-metodikk. Annlaug har ledet prosjektet til det har gått over til et tiltak i Lindesnesregionen for barn og unge mellom 15 - 22 år. I tiltaket er det noen som skal tilbake til skolen, mens andre skal få fotfeste i arbeidslivet. Motivasjon, mestring og inkludering er nøkkelmomenter for å lykkes. I dette innlegget deler Annlaug hvordan det er mulig å konkret jobbe med denne målgruppen og anvende IPS-metodikk.
- Anlaug Bragdø, Fagansvarlig Lindesneslosen

kl 12:30 - 13:30 IPS og ungdom:
Unge voksne med ulike sosiale og helserelaterte problemer er en voksende gruppe med risiko for tidlig arbeidsuførhet. Målgruppen har vært prioritert både politisk, faglig og økonomisk - likevel har man ikke lykkes i stor nok grad med å snu utviklingen. I dette innlegget ser vi på utviklingen av IPS for unge voksne og potensialet i metodikken for denne målgruppen.
- Thomas Knutzen, Leder IPS-Norge

kl 13:45 - 14:30 Etablering av IPS ung - erfaringer:
Som en opptrapping av ungdomsinnsatsen i NAV, fikk NAV i 2021 oppdrag om å etablere IPS ung, der målgrupper er ungdom mellom 16 og 30 år med psykiske helseutfordringer og/eller ruslidelser. Målet er fortsatt å hjelpe disse med å få jobb, men for de yngste i målgruppen kan det også være å fullføre skole og utdanning. I dette innlegget får dere presentert rammer for og erfaringer med etablering av IPS ung så langt, og noen tanker om det å jobbe med særlig de yngste i målgruppen.
- Anne Lise Lunder Arvesen, Seniorrådgiver

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle

Vis flere tilsvarende kurs: