Fra utenforskap til medborgerskap - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr konferanse om fra utenforskap til medborgerskap som webinar. En konferanse om sosial inkludering av rusavhengige. Hvordan er det mulig å bidra til sosial inklusjon og fjerne rus-stigmaet.

Litt om konferansen:
Sosial inklusjon og å fjerne stigma er vanskelig å komplekst. I dag har vi mange objektive kriterier som viser at rusbehandling og tiltak rundt den enkelte fungerer; til tross for dette opplever mange rusavhengige seg stigmatisert og ekskludert fa majoritetssamfunnet. Hvorfor? Ekskludering fra samfunnet er for noen en vei til inkludering i rusmiljøet. Hvordan er det mulig å bidra til sosial inklusjon og fjerne rus-stigmaet?

Program dag 1:
kl 09:45 - 10:30 Du skal ikke tro du er noe:
Selvstigmatisering er ofte mye sterkere enn det stigmaet samfunnet setter opp mot rusavhengige. Hvordan majoriteten definerer normalitet setter regler og normer for hva som er akseptabel væremåte. Rusavhengige beveger seg utenfor disse normene og dette fører til avhumanisering og stigmatisering. Hvordan er det mulig å motvirke den spiralen som gjør at en person står på utsiden av samfunnet, så gjerne vil inn, men møter barrierer på veien? Hvilke virkemidler kan tas i bruk og vise den enkelte at prosessen med å komme på innsiden starter innenfra?
- Asbjørn Larsen, Nestleder RIO

kl 10:45 - 11:15 Timing, takt og tone:
Rusavhengige flykter til rus fordi de ikke har noe annet å flykte til. Når livet etter rusen starter er det som feller mange skammen og opplevelsen av at de ikke har noe å komme med. Hverdagssosialisering blir da et nøkkelbegrep. Men å lære seg timing, takt og tone på nytt kan for mange være en slitsom reise.

Hvordan si de «rette» tingene i en samtale, og ikke minst når? Frode har mange års erfaring med å hjelpe rusavhengige med å lære seg med å snakke med naboen, holde i gang smaltalk og få frem viktigheten av de nære ting. På denne måten kan de som føler seg utenfor, komme inn igjen.
- Frode T. Bodin, Konsulent

kl 11:30 - 12:00 Fra rusmisbruk til full jobb - fra utenforskap til medborgerskap:
Da Alf Jon fikk sin 22. dom, ble han dømt til rusbehandling. Dette var starten på en ny vei i livet. Hva fikk Alf Jon til å ønske en endring da han ufrivillig kom til omsorgssenteret? Hvordan bidrar jobben til noe av det viktigste for mange - at han ble og opplevde å bli inkludert i samfunnet?
- Alf Jon Hansen, Arbeidsleder

kl 12:15 - 13:00 Bedrevitere har vi nok av:
Gir vi den behandlingen som brukere vil ha, eller gir vi en behandling vi vil ha? Hvem er det som skal tilpasse seg, brukere eller behandlingsapparatet? Bedrevitere er det mer enn nok av i tjenesteapparatet. Utfordringen er heller å møte rusavhengige med likeverd og solidaritet enn å fortsette med å skape tilbud som er tilpasset samfunnets normer og ikke brukerens behov. Kari utforsker hvordan denne dynamikken mellom bruker og system utvikler seg og viser hvorfor bedrevitere ikke har noe plass i rusavhengiges liv. Hvordan er det da mulig å skape et behandlingsapparat som tilpasses rusavhengige og ikke det motsatte?
- Kari Lossius, psykologspesialist

kl 14:00 - 14:45 Byråkrati - nei takk!
May Britt så seg lei av mange års motbakke med byråkratiet som en møter i arbeidet med rusavhengige. Som et motsvar til dette ledet hun utviklingen av boken Rusfri! - Håndbok for en rusfri hverdag. Denne praktiske veilederen er etterspurt av mange kommuner, fagpersoner og brukere. Målgruppa for boken er brukere og den er laget av brukere.

May Britt tar med seg mange års erfaring og viser i dette innlegget hvordan det er mulig å jobbe og hjelpe rusavhengige med utgangspunkt i brukeres perspektiv og egne ønsker. Hvorfor skal det være så vanskelig og byråkratisk? Vel, det trenger det ikke å være.
- May Britt Røbekk, fagutvikler Molde kommune

kl 15:00 - 15:45 Evig krenket:
Mange som blir rusavhengige har opplevd krenkelser tidlig i livet og har med seg mye «bagasje», samtidig som de opplever å bli stigmatisert og holdt utenfor i samfunnet. Hva skal til for at en rusavhengig ikke skal være offer i sitt eget liv? Hvordan skal man lære seg å takle motgang og utfordringer uten at rusen styrer livet? Hvordan skal den enkelte klare å lære seg å leve med sin egen bagasje og på nytt bli inkludert i samfunnet?
- Anna Kuhlefelt, Daglig leder og psykologspesialist

Program dag 2:
kl 09:05 - 09:50 Fornærmelser, stigmatisering og medborgerskap. Hjelpens nesten uløselige dilemma:
Skyggeutvalget gjennomførte en rekke forsøk på å få fram «brukerstemmenes» ønsker for en rusreform. Bakenfor metodeproblemene lød et dypt brøl om å ikke bli stigmatisert. Nicolay presenterer en modell for å forstå dynamikken som fører til at rusavhengige føler seg stigmatisert i møter med velferdsorganisasjoner og gir noen forslag til hvordan man kan begrense denne dynamikken.
- Nicolay B. Johansen, Kriminolog

kl 10:00 - 10:30 Erfaringer fra en ufaglært med Petter Uteligger:
I november 2014 forlot Petter Nyquist familien for å leve 52 dager på gata i Oslo blant hjemløse og rusavhengige gjennom hele julehøytiden. Uten penger, kun iført det han hadde på seg og med et videokamera dokumenterte Petter livet på gata. Hvordan klarer hjemløse og rusavhengige å finne lyspunkter i en hverdag ofte fylt med motgang?

Petter gav en stemme og viste frem rusmiljøet fra et annet perspektiv enn tidligere. Prosjektet resulterte blant annet i «Stiftelsen Petter Uteligger» som skal være med og skape lyspunkter i hverdagen for folk på gata. I dette innlegget deler han erfaringen fra stiftelsens arbeid, og gir levende refleksjoner fra nærkontakten med rusavhengige.

Petter gav en stemme og viste frem rusmiljøet fra et annet perspektiv enn tidligere. Prosjektet resulterte blant annet i «Stiftelsen Petter Uteligger» som skal være med og skape lyspunkter i hverdagen for folk på gata. I dette innlegget deler han erfaringen fra stiftelsens arbeid, og gir levende refleksjoner fra nærkontakten med rusavhengige.
- Petter Nyquist, «Petter Uteligger», filmskaper og medmenneske

kl 10:45 - 11:30 La den rette komme inn: Rusavhengighet og utenforskap:
Vi vet mye om hva som ikke fungerer på rusfeltet, men hvilken kunnskap trengs for å sette fokus på virkningsfulle områder? Denne kunnskapen trenger vi å høre fra dem som selv vet hvor skoen trykker. Gjennom en 10 års observasjonsstudie har Thomas hatt muligheten til å følge mennesker som virkelig utfordrer seg selv for å skape endringer i egne liv.

Ut fra dette perspektivet viser Thomas hvordan varige endringer i rusavhengiges liv fører til utfordringer med å være innenfor et sosialt fellesskap og hvilke utfordringer som venter når man skal bli en av de rette til å få komme innenfor i samfunnet vårt.
- Thomas Solgård Svendsen, Rusforsker

kl 12:30 - 13:15 Trening på resept:
Utenforskap for rusavhengige starter også med utenforskap på fysisk helse. Skal du ut av et rusmiljø fordrer dette nytt nettverk, bolig, økonomi, men også god helse. Trening på resept hjelper rusavhengige til å ha energi og overskudd til å ta tak i motbakkene som kommer. Vi har invitert Grete med lang erfaring fra praksisfeltet på utviklingen av strukturert fysisk trening som en viktig del av rusbehandling. Resultatene for den enkelte er bedre helse og en enklere hverdag og større deltagelse i samfunnet.
- Grete Flemmen, Phd og treningsfysiolog

kl 13:30 - 14:15 Håp, muligheter og ressurser:
For å bety noe, må vi tilføre verdi - ikke bare føle oss verdsatt. Å føle seg verdsatt er en forutsetning for personlig helse og velvære. Å tilføre verdi, eller bidra, er en forutsetning for et meningsfylt liv. De negative effektene av å ikke ha noe å si, kan være ødeleggende. Hvordan vi legger til rette for at mennesker som føler seg på utsiden av samfunnet skal erfare reelle muligheter til å være likeverdige, aktive medborgere er avgjørende for god livskvalitet.

Anders Leinebø og Bertil Nordland møtes til en samtale om å ha fokus på håp, muligheter og ressurser fremfor elendighetshistorier, og hvordan system og samfunn kan legge til rette for at flere opplever reell tilhørighet og tilknytning der de lever livene sine. Foruten å være prosjektleder, rådgiver i Blå Kors og Leinebøs kollega er altså Karl-Bertil Nordland kjent som «Tyven» i Norges mest prisvinnende film «Kunstneren & Tyven».
- Anders Leinebø, Faglig leder ved Blåkors
- Karl-Bertil Nordland, Rådgiver og prosjektleder i Blå Kors

kl 14:15 - 14:20 Oppsummering og avslutning:
Takk for denne gang og vel hjem!

Målgruppe for kurset:
Vernepleiere, sosionomer, sykepleiere, NAV ansatte, kommuneansatte, barnevern, skole, miljøterapeuter og andre som arbeider med rusproblematikk.