Flyktninger og rus - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: ca 3 timer

Vi tilbyr webinar om flyktninger og rus. Etter lang tid på flukt kan rus for noen være en løsning. Samtidig vil dette skape utfordringer i integreringsarbeidet. Det er mange som sliter med kulturelle utfordringer og av og til er det ikke naturlig å snakke om følelser og hvordan man har det.

Innhold:
I tillegg så kan språk og det å utrykke seg sette egne barrierer. Dette webinaret setter søkelys på hvordan det er mulig å arbeide med flyktninger som sliter med rusproblematikk og hvordan behandlingsapparatet og integrering- og flyktningmedarbeidere som jobber med dette kan tilpasse seg målgruppen.

Program:
kl 09:00 - 09:45 Rus og avhengighet: Kan man bli integrert i samfunnet hvis man mangler kontroll:
Problematisk rusbruk og avhengighet blir blant annet forstått som en individuell mangel på kontroll i dagens samfunn. Hvordan kan mennesker med slike utfordringer komme i posisjon til å jobbe med sine utfordringer, for å bli likeverdige samfunnsmedlemmer? I dette innlegget gir Thomas en innføring i kunnskap om rus og avhengighet, basert på en 10 års studie som handler om positive endringer individuelt og sosialt.
- Thomas Solgård Svendsen, Forsker

kl 10:00 - 10:45 Hvilken rolle har kultur og religion i rusproblematikk:
Kultur og religion har en vesentlig rolle i mange flyktningers liv. Samtidig er dette faktorer som påvirker hvordan rus konsumeres, hvordan det prates om rus eller hvor akseptert det er. I dette innlegget viser Suad hvordan det er mulig å hjelpe flyktninger som sliter med rusproblematikk og bidra til at hjelpen de mottar er tilpasset deres forutsetninger.
- Suad Abdi, Daglig leder

kl 11:00 - 11:45 Hvordan møte flyktninger med rusproblematikk:
Å møte mennesker med fluktbakgrunn som strever med rus krever både individuell tilpasning og kulturell kompetanse. For at veiledere, helsepersonell eller flyktningmedarbeidere skal kunne hjelpe flyktninger med rusproblematikk krever det innsikt i hvordan flyktninger opplever sin egen situasjon, hvordan de forstår sin egen rusbruk og hvilke utfordringer de kan møte når de søker hjelp. I dette innlegget viser Ruben hvordan behandlingsapparatet kan jobbe for å imøtekomme denne gruppen.
- Ruben Jervell Pettersen, Spesialsykepleier

Målgruppe for kurset:
En fagdag for alle som følger opp flyktninger, innvandrere og andre som har opplevd flukt, vold og overgrep