Barn og ungdom med angst - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager
Pris: 2.400

Vi tilbyr konferanse om barn og ungdom med angst som webinar. Bli med på konferansen - en unik mulighet for deg som jobber i skolen eller i barnevernet! Vi er stolte av å samarbeide med Angstklinikken, Norges ledende fagmiljø innenfor angst og depresjon for unge.

Innhold:
Sammen presenterer vi en kraftfull verktøykasse skreddersydd for deg som arbeider i skolen, på helsestasjonen, i barnevernet eller som er i profesjonell kontakt med barn og unge.

Program dag 1:
kl 09:45 - 10:30 Hva er angst, og hvorfor får noen angstlidelser:
Hva er egentlig angst, og hvor går grenseoppgangen mot normal nervøsitet, sjenanse eller det å grue seg? Forståelse om hva som skjer i kropp og hjerne når vi blir engstelige vil kunne være til god hjelp når vi skal møte engstelige barn og unge. I dette foredraget får du informasjon om angst, hva det er og ikke er, og hvorfor noen ser ut til å være mer disponert for å få en angstlidelse.
- Mari Norman, Psykologspesialist, Angstklinikken.no

kl 10:45 - 11:30 Ulike former for angst:
Ida gir en rask innføring i de vanligste formene for angst blant barn og unge; blant annet sosial angst, panikkangst, bekymringsangst, PTSD og OCD. Hva skiller de ulike tilstandene fra hverandre, og hva er likt? Du vil også få vite noe om hva som er viktig når man skal hjelpe barn og unge med de ulike lidelsene.
- Ida Holo, Psykologspesialist og daglig leder

kl 11:30 - 11:45 Behandling av sosial angst: VR-teknologi:
Det er en velkjent utfordring at en del unge rømmer inn i en spillverden de kanskje mestrer godt, mens de sliter med sosiale relasjoner i klasserom og på fritid. Vi vil få en demonstrasjon i praktisk og anvendbar VR-teknologi som kan hjelpe barn og unge til å få trent på sosial kompetanse de vil få bruk for. I tillegg til en kort innføring vil vi også sette opp stand hvor konferansedeltakerne kan få testet og demonstrert utstyret.
- Aili Røtterud Løchen, Psykolog

kl 11:45 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Hvordan kan man som lærer eller hjelper møte engstelige barn:
Stadig oftere opplever lærere at elevene deres strever med engstelse. Foreldre ber om tilpasning, og elevene vegrer seg for å delta i ulike aktiviteter som er angstskapende for dem. Hva er viktig å huske på når man møter engstelige barn i skolesituasjonen- enten man er lærer, helsesykepleier eller har en annen hjelperrolle for barnet.
- Ingunn Harsvik Ødegaard, Psykolog i bydel Alna

kl 13:30 - 14:15 Gode råd ved foreldresamarbeid - hvordan få pårørende på lag:
Et godt samarbeid mellom foreldre og skole eller andre hjelpere er ofte helt avgjørende for å kunne støtte barnet på best mulig måte. Dette er et samarbeid som noen ganger kan være krevende og der det kan være lett å trå litt feil.
- Elise Beate Lowzow, psykolog

kl 14:30 - 15:15 En ungdomstid i kaos: angst, selvskading og følelsessvingninger:
Hvordan kan man hjelpe ungdommer til å bli bedre til å håndtere egne følelser? Hvorfor kjenner mange unge på mye angst og følelsessvingninger, og når kan dette bikke over til mer destruktive strategier for å håndtere dem?
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog

kl 15:30 - 16:15 Søvn og psykiske plager hos barn og unge:
Hva sier den nyeste forskningen om søvn og søvnrutiner? Hvilke råd skal vi gi foreldre, barn og unge om søvn? I dette foredraget får du en innføring i hva vi vet om søvn og dens påvirkning på psykisk helse og god fungering. Du får også konkrete søvnråd og informasjon om hva du kan gjøre hvis et barn eller en ungdom har søvnvansker.
- Even Rostrup, Psykolog og fagsjef

kl 19:00 - 19:30 RETT FØR MIDDAG: Det finnes ikke noe som er så farlig at vi ikke kan prate om det:
For å kunne løse problemer er vi nødt til å snakke om dem. Sofie Frøysaa har som mål å bevisstgjøre oss på hvor viktig det er å snakke og skape åpenhet rundt vanskelige og tabubelagte emner, så vi kan bli bedre rustet til å møte livets utfordringer. Sofie blander humor med alvor og underbygger lidenskap med faglig tyngde.

Hun har et særlig engasjement for unges psykiske helse, og har gledet seg lenge til å holde dette foredraget for deg som deltar på denne konferansen. Hun er aktuell med boka «Alt bra? - en mors og datters historie om ufrivillig skolefravær, psykisk sykdom og det å være pårørende». Der skriver hun blant annet om å streve med OCD og utenforskap.
- Sofie Frøysaa, Komiker, grunnskolelærer, forfatter

Program dag 2:
kl 09:15 - 10:00 Bekymringsfullt skolefravær - hvordan legge til rette på en god måte:
Bekymringsfullt skolefravær eller skolevegring er noe mange lærere og hjelpere møter i sin arbeidshverdag. Det kan være vanskelig å vite hva som er riktig å gjøre i møte med barn og familier som sliter med å skulle møte opp på skolen. I dette foredraget vil du få vite mer om hva som er viktig i møte med barn og ungdom med bekymringsfullt fravær og hvordan man på best mulig måte kan hjelpe eleven og familiene deres.
- May Helen Høyer Jordheim, Psykolog

kl 10:15 - 11:00 Samarbeid på tvers av skole og bydel: Erfaringer fra Bydel Vestre Aker:
SaLTo står for sammen lager vi et trygt Oslo og er samarbeidsmodellen for Oslo politidistrikt og Oslo kommune, om rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid blant barn og unge i målgruppen 12-22 år. Forebyggende ungdomsteam og losfunksjon for ungdom i skolen ble opprettet ved hjelp av eksterne midler, som en del av SaLTo samarbeidet i Bydel Vestre Aker. Målet med prosjektene har vært fokus på rus og kriminalitetsforebyggende arbeid, tidlig innsats, forebygge utenforskap og å styrke oppsøkende arbeid i bydel og skole.

Tilbudene har fleksible rammer, og fokus på å være tilstede på de arenaene ungdom er, samt oppfølgingstilbud på individ, gruppe og systemnivå. Prosjektene har som mål å styrke samarbeid på tvers av bydel, region og skole samt støtte til ungdom, lærere og foreldre. Hør mer om deres erfaringer med samarbeidet her.
- Isabel Ojo Kittilsen-Mühleisen, SaLTo-koordinator
- Orji Okoroafor, LOS-funksjon, og sosionom med videreutdanning

kl 11:15 - 12:00 Når bør man bli bekymret:
Angst kan komme i ulike former og også ha ulike årsaker. Når bør man bli bekymret og når bør man kontakte hjelpeapparatet eller barnevern? Mari Nerdahl, barnevernspedagog og familieterapeut vil holde en praktisk rettet, og innsiktsfull forelesning om temaet.
- Mari Nerdahl, Barnevernspedagog og familieterapeut

kl 12:15 - 13:00 Hvordan snakke med barn med angst og traumatiske erfaringe:
Det kan være smertefullt å ta inn over seg hvor mange barn og unge som hver dag opplever ting som kan være traumatiserende. De opplever skremmende ting som tap av nære personer, vold i hjemmet eller på skolen, trusler eller seksuelle krenkelser på ulike sosiale medier, voldtekter, og bilulykker. Vi kan ikke alltid beskytte barn mot slike hendelser men vi kan gjøre nokså mye for at livene deres skal bli best mulig i tiden etter. Hvordan snakker vi med barn og unge som har opplevd forferdelige ting?
- Marion Zoe Ørseng, Psykologspesialist - Traumepsykologen

kl 13:00 - 14:00 Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 Angst eller bare litt nervøs? Holdninger til motgang og ubehag i samfunnet:
Har vi gått for langt i å problematisere eller sykeliggjøre normale følelser og livsutfordringer? Hva slags holdninger skaper dette i oss som hjelpere, foreldre og samfunnet forøvrig? Det er på tide å stoppe opp og tenke klokt rundt hvordan vi ruster barn og unge best mulig for livet de skal møte.
- Iselin Solerød Dibaj, psykolog
- Mari Norman, Psykologspesialist, Angstklinikken.no
- Ida Holo, Psykologspesialist og daglig leder

Paneldebatt med mulighet for spørsmål fra publikum

Målgruppe for kurset:
En konferanse for deg som jobber i skolen eller i barnevernet