Bipolar 2023



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr konferansen bipolar 2023. Mange fagpersoner rapporterer at de har for lite kunnskap om hvordan bipolare lidelser arter seg, og hva de kan gjøre for å hjelpe. Vi har samlet Norges beste foredragsholdere slik at du kan få med deg praktiske verktøy og ny kunnskap tilbake til praksishverdagen.

Hva kan du forvente:
• Den siste forskningen på bipolare lidelser, og behandlingsformer
• Lær å se tidlige tegn på tilbakefall
• Bipolar sykdom i kombinasjon med rus / psykose
• Hvordan bli bedre til langsiktig oppfølging
• Hvordan er det egentlig å leve med bipolar lidelse

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:30 Om å se mennesket bak lidelsen:
Mennesker med bipolar lidelse kan fort bli redusert til bare lidelsen, både av seg selv og andre. Det kan være lett å glemme at det først og fremst er et menneske med mange talenter og egenskaper, akkurat som alle andre mennesker. Pia har i mange år vært en kjent stemme i podkasten Pia og psyken. Før hun leder oss gjennom konferansen forteller hun sin historie, som kan være et bakteppe til ettertanke gjennom hele konferansen.
- Pia Beate Pedersen, Journalist

kl 11:00 - 11:30 Viktigheten av reel brukermedvirkning:
Marianne er styreleder i Bipolarforeningen, og lever selv med diagnosen. 160.000 mennesker i Norge har bipolar lidelse og de aller fleste av dem møter helsevesenet på et eller annet nivå. De ønsker alle det samme - å bli møtt på en måte som gjør at de selv har kontroll på og medvirkning i sin egen behandling. Hvordan får vi til reell brukermedvirkning i praksis - også når det stormer?
- Marianne Secher, Styreleder

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:30 Mestringsstrategier:
Uansett om man føler seg frisk eller syk, er bipolare lidelser en diagnose som får betydning. I perioder kan det være plagsomme symptomer, nedsatt funksjonsevne og livskvalitet. I andre perioder kan alt oppleves fantastisk. For de nærmeste kan det lett virke ganske forvirrende. Å både forstå selv og kunne forklare til andre, er en viktig del av å leve et godt liv med bipolar lidelse. Den anerkjente psykologen Hedvig Montgomery ser nærmere på mestringsstrategier for å leve et best mulig liv.
- Hedvig Montgomery, Psykolog

kl 13:45 - 14:15 Et best mulig liv:
Hvordan håndterer vi som fagpersoner de mellommenneskelige konsekvensene av sykdommen? Hvordan hjelper vi de som rammes med å forstå og akseptere sykdommen? Er vi flinke nok til å se bak medisinering og symptomer? Marianne og Hedvig samtaler om problemstillinger og spørsmål rundt hvordan man lever et best mulig liv med bipolar lidelse.
- Hedvig Montgomery, Psykolog
- Marianne Secher, Styreleder

kl 13:30- 14:15 Samtidig bipolar lidelse og rusmiddelproblem:
Bipolar lidelse øker risikoen for avhengighet av alkohol og rusmidler, og kompliserer oppfølging og behandling. I hvilken ende starter man, hva bør man være obs på, og hvordan går man frem for å oppnå integrert behandling av bipolar lidelse og rusmiddelproblem?
- Tore Willy Lie, Faglig rådgiver

kl 14:30 - 15:15 REACT - Verktøy for veiledet selvhjelp til pårørende
REACT - som er en forkortelse for Relatives Education And Coping Toolkit, er et nettbasert selvhjelpsverktøy for familie og venner til personer med psykiske vansker som inkluderer psykose. Det ble utviklet av et team ved Lancaster University Hospital under ledelse av Professor Fiona Lobban og klinikere, forskere og pårørende til personer med psykose. Her forteller TIPS Øst om hvordan verktøyet benyttes og erfaringene med dette.
- Inger Stølan Hymer, Fagrådgiver

kl 19:30 - 22:00 Festmiddag
Festmiddag for de som bestiller overnatting er 3-retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.

Program dag 2:
kl 09:00 - 11:30 Forebygging av tilbakefall ved bipolar lidelse:
Å hjelpe de som er rammet med forebygging av tilbakefall er en av våre viktigste oppgaver. Dag Vegard Skjelstad er spesialist i klinisk voksenpsykologi og har doktorgrad på bipolar lidelse. Han er også forfatter av boken «Bipolare lidelser - Forståelse og forebygging av tilbakefall».

I denne bolken presenteres faktorer som øker og reduserer risikoen for tilbakefall. I tillegg ser Dag på prinsipper, verktøy og konkrete forslag til hvordan man kan forebygge og stabilisere i lidelsens fire faser. Fokuset er på hva personer med bipolar lidelse selv kan gjøre med hjelp fra helsepersonell, de nærmeste og andre støttespillere.
- Dag Vegard Skjelstad, Psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi

kl 12:30 - 13:15 Bipolar lidelse og psykose:
Ny kunnskap om bipolar lidelse, tyder på at forekomsten av psykotiske symptomer er vanligere enn antatt. Hvordan oppdager man symptomene og hva gjør man når bipolar lidelse og psykoser oppstår sammen?
- Sofie Ragnhild Aminoff, Psykologspesialist og forsker ved TIPS Sør-Øst og Norment.

kl 13:30 - 14:15 Digitale verktøy i behandlingen:
Bruk av digitale verktøy er et viktig satsingsområde ved NORMENT. Nylig ble Trine Vik Lagerberg og kollegaer ved senteret tildelt en innovasjonspris fra Oslo universitetssykehus for utviklingen av en app for måling av symptomer ved mentale lidelser. Målet er å få mer kunnskap om hvorfor symptomene ved mentale lidelser varierer over tid, og hvordan ulike symptomer og livsstilsfaktorer henger sammen. Her forteller hun om hvordan digitale verktøy kan brukes i behandling.
- Trine Vik Lagerberg, Seksjonsleder og forsker

Konferansier: Pia Pedersen

Pia Pedersen (f. 1967) journalist, bosted Oslo. Skapte podkasten «Pia og psyken» i 2015 som følge av at hun ble diagnostisert med bipolar lidelse. I serien har hun, sammen med huspsykolog /-psykiater og gjester dykket inn i menneskers psyke så godt som ukentlig siden oppstarten. Pia har lang erfaring som journalist, produksjonsleder, produsent og nyhetsanker, blant annet fra NRK, Nordisk Film, Reel Image og Asker og Bærum Lokal- tv. Hun grunnla også nettgalleriet Artgate. i 2018 startet hun podkastbyrået Tid og Lyst, som i dag produserer både egne serier og podkaster på oppdrag fra kunder, fra sitt eget studio på Grünerløkka.

Målgruppe for kurset:
En møteplass for alle som arbeider med mennesker med bipolar lidelse

Vis flere tilsvarende kurs: