Positiv samhandling med barn og unge i vanskelig periode nettkurs



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 timer

Vi tilbyr nettkurs om positiv samhandling med barn og unge i en vanskelig periode. Kurset vil gi en presentasjon av ulike perspektiver på å jobbe proaktivt og reaktivt i forhold til problematferd hos barn og unge, og øke bevisstheten om forebygging og håndtering av denne type atferd.

Problematferd vil som annen atferd, oppstå, bli formet og forsterket i samspillet mellom personen og omgivelsene. Hvordan forebygge problematferd, skape trygghet og også hvordan håndtere det når det først forekommer?

Innhold:
Det er viktig å jobbe forebyggende, både i forhold til mennesker som ikke fremviser problematferd, men også tenke forebygging i kombinasjon med andre tiltak når problematferd forekommer. Kurset vil gi en presentasjon av enkelte perspektiver på å jobbe proaktivt og reaktivt i forhold til problematferd hos barn og unge. Begrepet problematferd er et begrep som dekker / erstatter begreper som utfordrende atferd, atferdsavvik, atferdsforstyrrelser, uønsket / uakseptabel atferd, overskuddsatferd m.m. Slike observasjoner kan en oppleve oftere i en slik unntakstilstand samfunnet nå befinner seg i.

Agenda:
• Hva er, og hva opprettholder problematferd
• Risikofaktorer for utvikling av problematferd
• Positiv samhandling
• Hvilke komponenter bør være med når en skal jobbe primær-, sekundær- og tertiærforebyggende i forhold til problematferd
• Aggresjonsperspektivet
• Hvilke tiltak bør iverksettes i forhold til problematferd - effektive og ineffektive strategier

Foreleser: Terje Wårheim

Terje Wårheim har lang erfaring fra Spesialisthelsetjenesten i arbeid med læringsmiljø og tilretteleggingstiltak knyttet til barn, ungdom og voksne. Han er barnevernspedagog, med mastergrad i Tverrprofesjonelt samarbeid i helse- og sosialsektoren. Han har studert og underviser innen veiledningspedagogikk og brukermedvirkning i veiledning og i sexologi, ART; Aggression Replacement Training og om trening av sosial kompetanse, forebygging og håndtering av utfordrende atferd hos barn og unge, kommunikasjons- og relasjonskompetanse, målrettet miljøarbeid og ulike opplæringsteknikker.

Wårheim har også samarbeidet med Nord Universitet, Universitetet i Stavanger og Læringspsykologistudiet i Oslo. Han er en hyppig benyttet og meget erfaren formidler, med solid faglig og praktisk kompetanse.

Målgruppe for kurset:
Alle som arbeider med barn og unge innenfor barnehage, skole, barnevern og PPT. Foresatte / omsorgspersoner vil også ha godt utbytte av dette kurset.