Fagbrev portørfaget - teori til fagprøven



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: Jessheim
          Akershus, Ullensaker
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 80 timer
Pris: 23.900

Vi tilbyr fagbrev i portørfaget - teori til fagprøven. Har du lang praktisk erfaring som portør på sykehus/helseinstitusjon, men mangler formell kompetanse? Da kan teorikurset rettet mot å ta fagbrev som portør være noe for deg!

Faginnhold:
1) Helse og omsorg:
• Kjerneelementet helse og omsorg handler om å vise omsorg, gi pleie og kommunisere med syke under forflytning og transport. Videre handler det om å identifisere fysiske og psykiske behov hos pasienter og brukere. Det handler også om å vise empati, respekt og tillit, om å motivere pasienter og brukere, og om å håndtere truende og aggressive personer i samarbeid med annet helse- og innsatspersonell. Arbeidsoppgaver knyttet til døde personer inngår også. Videre handler det om å følge gjeldende lover og retningslinjer, utføre førstehjelp og følge opp smitteverntiltak. Å reflektere over etiske dilemmaer i yrkesutøvelsen inngår også.

2) Transport, pasientsikkerhet og logistikk:
• Kjerneelementet transport, pasientsikkerhet og logistikk handler om å planlegge transportoppdrag og å forflytte pasienter og brukere til rett tid på en omsorgsfull og sikker måte. Brukermedvirkning, regelverk om taushetsplikt og personvern er en del av kjerneelementet. Det handler videre om logistikk ved varemottak og vareforsyning, om transport av medikamenter, prøver og blodprodukter og om å håndtere avfall. Transport- og forflytningstekniske innretninger inngår også.

3) Operativt samvirke og teknologi:
• Kjerneelementet operativt samvirke og teknologi handler om kommunikasjon og samhandling med kolleger og annet helse- og innsatspersonell på tvers av fagområder. Kjerneelementet handler videre om å varsle og iverksette nødvendige tiltak ved akutte hendelser og beredskap. Videre handler det om å observere og rapportere endringer hos pasienten og iverksette tiltak ved akutt sykdom og skade og ivareta helse, miljø og sikkerhet. Det handler også om debrifing etter opprivende hendelser eller episoder. Å bruke tekniske hjelpemidler og digitale ressurser og vedlikeholde utstyr inngår også.

Finansiering:
LO-organiserte kan søke stipend. Ta kontakt med din fagforening.
• LOs utdanningsfond
• Fagforbundet
• Handel og kontor

Målgruppe for kurset:
Utdanningen er rettet mot voksne med arbeidserfaring innen fagfeltene og som ønsker formell dokumentasjon på sin kunnskap og kompetanse ved å ta fagbrev som privatist. Opplæringen i portørfaget bygger på læreplanen for Vg2 ambulansefaget, Vg2 helsearbeiderfaget og Vg2 helseservicefaget. Kurset er spesielt tilpasset voksne med arbeidserfaring innen fagfeltene.

Opptakskrav:
• Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om deltakeren har nærmere 5 års erfaring fra yrket. Språknivået til deltakeren anbefaler vi bør være på B1 (CEFR) eller høyere.

Opptakskrav voksne:
• Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.

Kursmateriell:
Kursmateriell og eksamensavgift kommer i tillegg til kursavgiften

Eksamen / sertifisering:
Eksamen avlegges som privatist hos fylkeskommunen. Oppmelding ca et halvt år før eksamen - normalt i slutten av januar for vårsemesteret og begynnelsen av september for høstsemesteret. Du må ha 5 år med variert praksis fra fagområdet. Det er fylkeskommunen som godkjenner denne praksisen. Du må ta en praktisk prøve. For å ta denne prøven må du ha bestått teoriprøven og fått praksiserfaringen din godkjent hos fylkeskommunen.