Ytringsfriheten i samfunnsdebatten og i klasserommet - nettkurs



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 timer
Pris: 1.190

Vi tilbyr nettkurs om ytringsfriheten i samfunnsdebatten og i klasserommet. Hva er de viktigste debattene om ytringsfrihet i dag? Og hvordan skape et godt ytringsklima i skolen? Noe av det aller viktigste skolen gjør er å lære elever respekt for demokrati og menneskerettigheter.

Innhold:
Ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerettighet og en forutsetning for et fungerende demokrati. De som har mainstream-holdninger har ikke så stort behov for ytringsfriheten. Det er meningene og ytringene som er kontroversielle eller som vi sterkt misliker, som først og fremst trenger ytringsfrihetens beskyttelse.

Men den formelle beskyttelsen er ikke nok hvis det ikke eksisterer et tolerant ytringsklima. Mange lærere og elever kvier seg for å si sin mening om kontroversielle samfunnsspørsmål på grunn av reaksjoner de kan få fra omgivelsene. Hvordan håndtere presset på ytringsfriheten i skolesammenheng? Har sosiale medier utvidet eller innskrenket ytringsrommet?

Det eksisterer også en betimelig bekymring over skadevirkningene av hatefulle ytringer i samfunnet. Ord har konsekvenser. Hvordan kan vi bekjempe spredning av hat og ekstremisme, uten å innskrenke ytringsfriheten? I hvilke situasjoner er det eventuelt legitimt å utestenge ekstreme ytringer? Dette er noen av spørsmålene som kommer til å bli belyst og drøftet i kurset.

Kursholder: Sylo Taraku

Sylo Taraku er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen og jobber til daglig som generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling. Integrering. Mangfold). Han er født i en muslimsk familie i Kosovo og kom til Norge som flyktning da krigen på Balkan startet tidlig på 1990-tallet. I dag bor han i Drammen. Sylo har tidligere jobbet som generalsekretær i NOAS og som underdirektør i UDI. Han har hatt en rekke verv, blant annet i Human-Etisk Forbund. Gjennom organisasjonen LIM, er han sterkt engasjert i arbeidet for å fremme integrering og bekjempe ekstremisme.

Målgruppe for kurset:
Lærere på 8. til 13. trinn + voksenopplæringen