I denne kategorien finner du ornitologikurs for fugleinteresserte over hele landet. Ornitologi er læren om fugler, og utgjør dermed en gren av zoologien, herunder har vi fuglekurs i alt fra for eksempel fuglesang, feltbestemming av fjær, til digital bildebehandling for naturfotografer. Ta kontakt med oss hvis du ikke finner det du er på jakt etter.
Akerselva kan være spennende også vinterstid. Såfremt det er åpent vann i deler av elva finner en alltid både ender og småfugl, og kanskje også fossekallen.
Lær deg å kjenne igjen fuglesangen når du er ute på tur, eller i hagen. Kurset går over fire kvelder à to timer per kveld, samt en avsluttende tur ute i felt. Dette kurset forutsetter at man tidligere har gått på vårt fuglesangkurs, del 1.
Opplev et Oslo du ikke visste eksisterte! Oslos grønne lunger huser et yrende fugleliv, og det er heller ikke uvanlig å finne sjeldne arter midt i hovedstaden. Når byens menneskelige aktivitet våkner til liv for dagen merker vi ikke så mye av den levende naturen.
Akerhus’ siste store, delvis intakte torvmyr. Vi håper på orrspill, rastende gjess og syngende vårfugler. Turen samkjøres med andre naturvernorganisasjoner.
Fugleturtradisjonen annen påskedag til Fornebu er en klassiker. På denne tiden er vårtrekket bra, og vi forventer mange interessante arter. Morsomt også for de minste, så ta med hele familien og møt opp!
Spennende sommerkveldstur i naturskønne omgivelser. Vi vandrer fra Stein Gård i naturreservatet ved Dælivannet og setter kurs mot Kolsåstoppen. Under turen lytter vi til fuglesang og observerer de mange fugleartene som finnes i området.
Utendørs familiearrangement på idylliske Sognsvann i Oslo! Mange spennende friluftsaktiviteter og enkel bevertning. Fugleteltet er til stede, fullt med informasjon om fugl og fuglekikking.
Vi tilbyr fuglekikkertur i Aurskog-Høland med turleder Svein Dale. Også om høsten har Aurskog-Høland mye å by på.
Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai og i begynnelsen av juni.
Morgentur i skogen og speiding utover jordene. På denne tiden kan nesten hva som helst dukke opp.
Vi opplever vårsangen til flere av våre standfugler og de første trekkfuglene har sannsynligvis også ankommet. En hyggelig tur for deg som ønsker å lære litt om lokale hagefuglarter, og noen overraskelser kan også dukke opp.
Oslo kan by på spennende vinterarter. Vi sjekker ut områder med åpent vann langs byens strender og havner, samt litt urbane lokaliteter underveis.
I 2008 hekket havørn for første gang i Oslofjorden på 126 år. Den gang på Håøya. Reiret ble ødelagt av store mengder snø da vinteren kom. Men fuglene har ikke gitt opp, og har hatt flere vellykkete hekkinger i indre Oslofjord.
En meget tradisjonsrik tur, hvor vi ferdes med M/S Rigmor langs kysten av indre Oslofjord for å se etter alkefugler, ender og måker. Med gode, helst sterke, sønnavinder i forkant kan man se lomvi, alke og kanskje lunde og alkekonge.
En klassiker! Dælivann i Bærum har et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Besøk de flotte omgivelsene rundt Losby gods i Lørenskog kommune. NOF OA og Fugleteltet finner du ved Mønevann (alternativt står vi oppe ved Losby gods).
Lær deg å kjenne igjen fuglesangen når du er ute på tur, eller i hagen. Kurset går over fire kvelder à to timer per kveld, samt en avsluttende tur ute i felt.
En klassiker! Dælivann i Bærum er et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Opplev mer av Nordre Øyeren, NordEuropas største innlandsdelta, enn bare å gå ut på Årnestangen! MS Øyeren tar oss inn i Ramsar-områdets indre deler.
På denne tida av året kommer de for oss tropiske nattsangerne. Det er en spennende, men kort sesong! Vi satser på å høre arter som åkerrikse, vaktel, nattergal, greshoppesanger, myrsanger og kanskje også elvesanger og nattravn.
En annerledes og eksosfri nattsangertur!
På den mørke årstiden er det ofte stille i skogen. Men i Maridalen, med sin kombinasjon av kulturlandskap og skog, er det alltid noe å se.
Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med godt om ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her.
Semiaden er Askers store aktivitetsdag for unge og voksne. Ta med familie og venner i alle aldre til «gla-dag» ved og i Semsvannet, med løyper, poster og underholdning. NOF OA stiller med fugleteltet, og det blir produktsalg, konkurranser og korte fugleturer ved vannet.
Skogstur hvor vi går fra Steinsskogen gravlund og innover mot Muren.
Fugleliv og annet biologisk mangfold i eventyrskoger i Nesoddmarka. Hva kjennetegner gammelskogen, hva kan man oppleve der, og hva kan den fortelle oss? Det blir fokus på skogens naturkvaliteter, opplevelseskvaliteter og skoghistorie.
Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur, ca. 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl.
En sprengkald vinternatt med fullmåne og nordlys i 2006 ble det registrert 42 syngende perleugler i dette området.
Vi hører etter kattugle i edelløvskogene ved Nesoddparken og Røer gård, og eventuelt andre steder i nærheten hvis det er liten aktivitet i her. Området har tett hekkebestand av kattugle, og er vi heldige kan vi høre flere kattugler innen et relativt lite område.
Siste helg i januar hvert år er det hagefugltelling over hele landet. Vi gjentar suksessen fra 2017 og går på NOFs fuglerestaurant og studerer fôringsauomater i Nesoddparken.
Arrangement i Botanisk hage i regi av Naturhistorisk museum. NOF OA står med Fugleteltet, smekkfullt med fuglelitteratur, fuglematere og annet. Kom innom for en hyggelig fugleprat!
Østensjøvann på Holstad i Ås har etter hvert blitt en god høstlokalitet for gjess. På denne tiden samles ofte hundrevis av grågjess, hvitkinngjess og kanadagjess både på vannet og jordene rundt.
Den næringsrike fuglesjøen midt i Oslos miljøpark. Her kommer vi tett på både vanlige og uvanlige fuglearter, både i og ved vannet. På en normalt bra dag på denne tiden av året kan en øvet fuglekikker registrere mer enn 50 arter.
Årnestangen ligger i Nordre Øyeren naturreservat - Nord-Europas største innlandsdelta. På denne tiden håper vi på lavvann og store sandbanker - et eldorado for vadere, ender og annet snadder!
Rusletur på Frogn-siden og sørenden av Årungen hvor vi håper å se og høre mange spennende arter. Noen har begynt å trekke sørover, og kanskje får vi se arter som vanligvis ikke er å finne her på Østlandet.
Bli med Kjell Bitustøyl og sjå på fuglar! Kjell er frå Rauland, er svært godt kjend i området og veit kor ein skal gå. Ta med fotoapparat! Kjell er ein god naturfortograf og kan koma med mange gode tips og råd.
Hvordan kan vi som voksne være sammen med og styrke barns opplevelse, kunnskap og undring i og om natur? Dette er det første kurset av 4 (årstider) gjennom 2021.