I denne kategorien finner du ornitologikurs for fugleinteresserte over hele landet. Ornitologi er læren om fugler, og utgjør dermed en gren av zoologien, herunder har vi fuglekurs i alt fra for eksempel fuglesang, feltbestemming av fjær, til digital bildebehandling for naturfotografer. Ta kontakt med oss hvis du ikke finner det du er på jakt etter.
Bærum naturfestival – fuglesangtur ved Engervannet og Kloppa naturreservat Vi går fra Sandvika, videre langs Engervann og inn i Kloppa naturreservat for så å returnere til Sandvika.
Engervannet er en svært spesiell innsjø bestående av brakkvann. Fuglelivet her er rikt, og mest kjent er isfuglene som hekker like ved, og som jevnlig ses på matsøk i vannet.
Akerhus’ siste store, delvis intakte torvmyr. Vi håper på orrspill, rastende gjess og syngende vårfugler. Turen samkjøres med andre naturvernorganisasjoner.
Spennende sommerkveldstur i naturskønne omgivelser. Vi vandrer fra Stein Gård i naturreservatet ved Dælivannet og setter kurs mot Kolsåstoppen. Under turen lytter vi til fuglesang og observerer de mange fugleartene som finnes i området.
Vi tilbyr fuglekikkertur i Aurskog-Høland med turleder Svein Dale. Også om høsten har Aurskog-Høland mye å by på.
Langs de populære turstiene ved Øverlandselva og Løkkeåsen ble det høsten 2019 satt opp en del fuglekasser. De fleste av kassene står i øyehøyde og nært stien for at turgåeren lett skal få øye på dem. Fuglene bruker kassene hele året, men bygger reir i dem bare om våren og sommeren.
Fuglenes dag markeres hvert år over hele landet, mot slutten av mai og i begynnelsen av juni.
Morgentur i skogen og speiding utover jordene. På denne tiden kan nesten hva som helst dukke opp.
I 2008 hekket havørn for første gang i Oslofjorden på 126 år. Den gang på Håøya. Reiret ble ødelagt av store mengder snø da vinteren kom. Men fuglene har ikke gitt opp, og har hatt flere vellykkete hekkinger i indre Oslofjord.
En meget tradisjonsrik tur, hvor vi ferdes med M/S Rigmor langs kysten av indre Oslofjord for å se etter alkefugler, ender og måker. Med gode, helst sterke, sønnavinder i forkant kan man se lomvi, alke og kanskje lunde og alkekonge.
En klassiker! Dælivann i Bærum har et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Nittedal har dverglo som kommunefugl. Vi starter kvelden med fokus på dverglo, og besøker en lokalitet. Når kvelden går over i natt, håper vi å få oppleve sangen til myrsanger, busksanger, åkerrikse og andre godbiter.
Trelerke er kommunefugl i Ullensaker, og den har sunget og hekket i området ved Gardermoen de siste åra, som antagelig det eneste stedet i Oslo og Akershus for tida. Derfor arrangerer vi tur til dette området hvor vi skal prøve å finne den spennende fuglen. Lytt gjerne på lydfil før turen!
Nordre Follo er en av kjernekommunene for åkerrikse i Akershus. Vi lytter selvsagt ikke bare etter åkerrikse, men også etter andre nattsangere, som vaktel, nattergal, myrsanger, busksanger og annet som synger i sommernatten.
På denne turen setter vi fokus på Hurdals kommunefugl, lavskrike. Vi kjører Skrukkelivegen forbi Skrukkelitjern og videre mot Osttjern og Glasbergtjern. Mange andre spennende skogsarter kan også dukke opp på turen.
Besøk de flotte omgivelsene rundt Losby gods i Lørenskog kommune. NOF OA og Fugleteltet finner du ved Mønevann (alternativt står vi oppe ved Losby gods).
Lær deg å kjenne igjen fuglesangen når du er ute på tur, eller i hagen. Kurset går over fire kvelder à to timer per kveld, samt en avsluttende tur ute i felt.
En klassiker! Dælivann i Bærum er et vakkert og egenartet kulturlandskap, og ble trolig kultivert for mer enn 2000 år siden. Hver onsdag i mai besøker vi Dælivann med fokus på fugl i ulike biotoper: barskog, blandingsskog, vann og kulturmark.
Opplev mer av Nordre Øyeren, NordEuropas største innlandsdelta, enn bare å gå ut på Årnestangen! MS Øyeren tar oss inn i Ramsar-områdets indre deler.
Hurum er fra 2020 innlemmet i Asker kommune, og er derfor et nytt og ubeskrevet blad for NOF OA/AB. Her er mange viktige fugleområder, deriblant flere steder med nattravn.
En annerledes og eksosfri nattsangertur!
Turen går langs Nitelva fra Mosenteret til Gaustadmåsan og tilbake igjen. Dette blir en rundtur på begge sider av vassdraget med spennende partier karakterisert av sumpskog og torvmyr.
Vi rusler på opp- og nedsiden av utløpet ved Rømua for å se på fuglelivet langs Glomma. Målet med turen er å vise at det er spennende å gå på fugletur uansett erfaring og kunnskapsnivå. BirdLife OA har kikkerter til utlån under turen.
Området rundt Seiersten skanse ved Drøbak er en av Frogns vakreste lokaliteter. Her er både blomsterenger og særdeles flott løvskog med godt om ulike sangere og spettearter. Den for Akershus sjeldne dvergfluesnapperen er også observert her.
Semiaden er Askers store aktivitetsdag for unge og voksne. Ta med familie og venner i alle aldre til «gla-dag» ved og i Semsvannet, med løyper, poster og underholdning. NOF OA stiller med fugleteltet, og det blir produktsalg, konkurranser og korte fugleturer ved vannet.
Vi tar runden rundt Semsvannet og opplever fuglene i et vakkert og særpreget natur- og kulturlandskap. Vi lytter til fuglesang. Kanskje får vi med oss toppdykker, lommer og svaler
Skogstur hvor vi går fra Steinsskogen gravlund og innover mot Muren.
Fugleliv og annet biologisk mangfold i eventyrskoger i Nesoddmarka. Hva kjennetegner gammelskogen, hva kan man oppleve der, og hva kan den fortelle oss? Det blir fokus på skogens naturkvaliteter, opplevelseskvaliteter og skoghistorie.
Fra Oppegård kirke på Svartskog går vi en lett og fin tur, ca. 8–10 km, i Svartskog landskapsvernområde, hvor vi lytter til fuglesang og observerer fugl.
I mars er uglene i gang med territorial vårsang. I sene kvelds- og tidlige nattetimer kan vi høre kattuglenes langtrukne ho – hooo og spurveuglenes intense plystrelyder. Sist vinter kunne vi høre sangen til mange uglearter.
Vi hører etter kattugle i edelløvskogene ved Nesoddparken og Røer gård, og eventuelt andre steder i nærheten hvis det er liten aktivitet i her. Området har tett hekkebestand av kattugle, og er vi heldige kan vi høre flere kattugler innen et relativt lite område.
Siste helg i januar hvert år er det hagefugltelling over hele landet. Vi gjentar suksessen fra 2017 og går på NOFs fuglerestaurant og studerer fôringsauomater i Nesoddparken.
Østensjøvann på Holstad i Ås har etter hvert blitt en god høstlokalitet for gjess. På denne tiden samles ofte hundrevis av grågjess, hvitkinngjess og kanadagjess både på vannet og jordene rundt.
Den næringsrike fuglesjøen midt i Oslos miljøpark. Her kommer vi tett på både vanlige og uvanlige fuglearter, både i og ved vannet. På en normalt bra dag på denne tiden av året kan en øvet fuglekikker registrere mer enn 50 arter.
Årnestangen ligger i Nordre Øyeren naturreservat - Nord-Europas største innlandsdelta. På denne tiden håper vi på lavvann og store sandbanker - et eldorado for vadere, ender og annet snadder!
Rusletur på Frogn-siden og sørenden av Årungen hvor vi håper å se og høre mange spennende arter. Noen har begynt å trekke sørover, og kanskje får vi se arter som vanligvis ikke er å finne her på Østlandet.