Enhånds fluekastekurs. Hele landet.Kursarrangør: Midgar Flyfish AS
Sted: Hele landet, Vi kommer til dere
          
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Bedriftsinternt / Større grupper
Privatundervisning
Undervisningstid: Vi kommer til dere og avholder kurs etter nærmere avtale om innhold, varighet og pris!
Pris: Avtales

Vi avholder fluekastekurs i forhold til kursdeltakerenes behov, ønsker og kasteferdigheter. Når vi avholder kurs utover våre allerede oppsatte kurs i Oslo, Moss, Fredrikstad, kan vi skreddersy kursinnholdet i samsvar med de kastetekniske ønsker våre kunder ønsker vi skal fokusere på, og demonstrere.

Kom i gang med fluekasting" er vårt introduksjonskurs til fluekasting, mens vårt fluekastekurs "Overhodekastet. Presentasjon med lengde", repiterer basiskunnskapen fra vårt kurs "Kom i gang med fluekasting" tillegg til å fokusere på dobbeltrekk og skytiing av line.

Når vi avholder kurs i samarbeid med andre, det være seg kameratgjenger, butikker eller foreninger, så pleier vi å anbefale denne inndelingen;

1 - Grunnforståelse fluekasting. Steg 1.
Her gjennomgår vi grunnelementene til fluekastetet "Overhodekastet" hentet fra vårt kurs "Kom i gang med fluekasting". Her snakker vi om kraftkilder, hvordan stang og line jobber sammen, og hvordan vi lager en balansert og effektiv linebukt.

I tilegg til selve kastingen gir vi innhold til begreper vi bruker i innlæringen av et overhodekast, slik at vi har felles referanseinnhold i begrepene for optimalisering/feilretting av kastingen utover i kurset, og for senere kurs.

I startfasen av innlæringen av et overhodekast begrenser vi bruken av tilgjengelige kraftkilder, og fokuserer kun på teknikk og optimal presentasjon av flua opp mot 12-15 meter.

Tidsbruk: Ca 1,5-2 timer

2 - Dypere forståelse fluekasting. Steg 2.
Her har deltakerne mer kasteerfaring, og er inneforstått med begrepsinnhold og grunnleggende bruk av kroppens kraftkilder til et kortere fluekast opp mot 10-12-15 meter. Deltakeren er klar til å ta fatt på innholdet i kurset "Overhodekastet. Presentasjon med lengde".

De sentrale punkt for dette kurset er å sette deltakerne istand til å mestre en typisk fiskesituasjon;
• 1) utmating av line fram til kasteklumpdelen av lina er utenfor stangtuppen med 1-2 meters overheng
• 2) effektiv blindkasting
• 3) skyting av line i et framkast til ønsket lengde med dertil tilhørende optimal presentasjon

Linelengden avhenger av kasterens kasteferdigheter, men kast opp mot 18-20/25 meter er ikke vanskelig om man har en god stang og en god line satt sammen til å passe kasterens kasteferdigheter!

Dobbelttrekket. Kastehånda & trekkhånda.
For å klare å øke kastelengden med optimal presentasjon i et rett- eller vinklet presentasjonskast, er mestring av dobbeltrekket helt avgjørende. I tillegg er evnen til å regulerer arbeidslengden / oppspenningslengden av fluestanga under kastet, satt opp mot arbeidskrav for å nå ønsket kastelengde, også helt avgjørende!

Utførelsen av et godt overehodekast, og innlæring av dobbelttrekket, samspillet mellom kaste- og trekkhånd, er det vi bruker tid på, under Steg 2.

Tid: Ca 1,5-2 timer

3 - Ønsket fokusområde
Etter at jeg har gjennomgått Steg 1 og Steg 2, vil jeg tro at mye av det grunnleggende for "Overhodekastet" er dekka. Andre kast som spey-/underhåndskastet henter mye av sine grunnelement fra overhodekastet, og for å lykkes med andre kast, er det veldig viktig å kunne beherske elementene fra Steg 1 og Steg 2.

Ofte stiller ulike kast spesielle krav til utstyrssammensetning, og typisk vil en line som er optimalisert for et overhodekast, ofte ikke passe like godt til for eksempel et spey-/underhåndskast. Det er derfor viktig at man analyserer de ulike fluekasts krav til kastevekta/fluelina, med tanke på tyngde og lengde, for å kunne utføre ulike kast optimalt.

Prosessen med å optimalisere utstyret for hver enkelt kast må i tillegg settes opp mot fluefiskerens kasteferdighet, og vil derfor variere fra fluefisker til fluefisker.

Min egen erfaring er at mye av det mange syns er vanskelig å få til av kasting, er en blanding av manglende forståelse av kasteprosessens ulike faser, Steg 1 og Steg 2, samt at verktøysammensetningen / utstyrssammensetningen, kunne vært bedre optimalisert!

Ta kontakt så skreddersyr vi en kastedag med fokus på balansert utstyr, fiske- og kasteglede!

med vennlig hilsen,
Dag Midtgård

Litt om kursleder, Dag Midtgård:
• jobber som personlig trener på Sats i Fredrikstad, med personlig trenerutdannelse fra Norges Idrettshøgskole.
• har jobbet med amerikanske stangprodusenter fra 1995 og fram til 2008, og senest fra 2016 og fram til i dag med stangprodusenten CTS fra New Zealand.
• har avholdt ti-tals av fluekasterkurs siden 1994 og fram til i dag.
• jobber med Midgar Flyfish AS