Konservering & hermetisering på Karin & Lizas Småbruk



Kursarrangør: Karin & Lizas Småbruk
Sted: Finnerud gård - Karin & Lizas Småbruk
          Oppland, Jevnaker
Kursadresse: Prestensrudveien 30, 3520 Jevnaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: kl 09:30 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 1.950
Neste kurs: 21.03.2026 | Vis alle kursdatoer

Bli med på kurs om konservering & hermetisering - Fyll kjelleren med egenprodusert mat på Karin & Lizas Småbruk. Du får tips og triks gjennom hele dagen, og du vil føle deg både inspirert og trygg nok til å sette i gang hjemme!

Kan du lage vanlig syltetøy og saft, men er nysgjerrig på neste steg? Høsten er den perfekte tiden for å ta vare på alt det naturen gir oss – og i dette kurset lærer du nettopp det: hvordan du bruker tradisjonelle teknikker som hermetisering og konservering for å fylle opp matboden med holdbare, smakfulle godsaker.

Konservering handler ikke bare om å lage deilige sesongbaserte produkter – det er også en glimrende måte å redusere matsvinn på og gi nytt liv til råvarer. Det er dessuten uvurderlig kunnskap for beredskap og selvberging!

Som på de fleste av våre kurs kombinerer vi teori og praksis – du får jobbe med sesongens råvarer fra hage og skog, og lære metoder som å lage chutney og pickles, hjemmelaget pektin, konservering i olje, ketchup, pesto – og selvfølgelig det perfekte syltetøyet!

DAGENS PROGRAM

09.30 – Velkomst

Vi starter dagen med kaffe/te, en liten velkomstpai og en introduksjon til den spennende verden av konservering.

10.00 – Teori
Grunnleggende teori: Hva påvirker konservering? Hva kan ødelegge hele prosessen? Vi ser nærmere på enzymer, bakterier og gjærsopp – og hvordan du lykkes med ulike metoder. Du får også oversikt over nødvendig utstyr og gode rutiner for trygg oppbevaring.

10.30 – Chutney
Vi starter med å lage grønnsakschutney, basert på dagens råvarer – kanskje grønn tomat eller sopp. Du lærer forskjellen på chutney og pickles, og får selvtillit til å lage smakfulle glass – også uten oppskrift.

11.15 – Pickles
Pickles er en enkel og effektiv måte å bevare høstens overflod på! Vi lager blomkarse-«kapers» med estragon og hvitvinseddik. Du lærer å bruke både saltlake og eddik, og hvordan smakene kan tilpasses med urter og krydder.

12.00 – Lunsj og gårdsbesøk
Vi samles til lunsj og nyter hjemmelaget mat fra småbruket, og smaker på ulike konserverte produkter fra sesongen. Etterpå tar vi en liten tur rundt gården for å se hvordan vi dyrker – og hilse på dyrene.

13.00 – Konservering i olje
Vi fortsetter med konservering i olje og ser på hva som skal til for å lykkes. Vi lager pesto av ferske urter, eller tørkede tomater i olje med hvitløk. Du lærer forskjellen mellom metodene, og hvordan du kan variere med krydder, oljer og andre smakssettere.

14.00 – Syltetøy og pektin
Vi dykker ned i syltetøyets magi! Du lærer hvordan du lager din egen pektin, og hvordan du lager syltetøy med ulike frukter og grønnsaker – med mindre sukker, med honning eller naturlige stivelsesmidler. Vi snakker også om krydder og smakstilsetninger.
Hvis vi rekker det, avslutter vi med å lage aroniasaft eller stikkelsbærketchup.

15.30 – Kaffepause
Vi tar en velfortjent pause med kaffe/te, hjemmebakt brød og smaksprøver på det vi har laget i løpet av dagen.

16.00 – Avslutning
Du pakker sammen alt du har laget og får med deg et kurshefte fullt av tips, inspirasjon og oppskrifter – klar til å konservere videre hjemme!

NB: Programmet er veiledende. Endelig innhold kan variere noe, avhengig av modningstidspunkt for bær, frukt og grønnsaker.

Passer kurset for meg?

Dette kurset passer både for nybegynnere og deg som allerede har erfaring med å lage saft og syltetøy, men som ønsker å utforske flere konserveringsmetoder og få en dypere forståelse for teknikkene bak.

Du trenger ingen forkunnskaper – bare nysgjerrighet og interesse for mat, natur og selvberging!
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål, allergier eller behov for tilpasninger.

Velkomstpris:
Siden det er en stund siden vi har holdt dette kurset, feirer vi oppstarten med en redusert pris:
Kun kr 1950,- (ordinær pris kr 2790,-)

Til våren blir det nytt kurs, Er dere flere og har lyst å delta? Selvberging på våren. Vi planlegger sesongen som kommer og det blir også konservering og hermetisering. Der er det god plass enda og dere er hjertelig velkommen da!

MAKS 12 deltakere