Grunneiersamarbeid



Kursarrangør: Senter for Eiendomsfag
Sted: Senter for Eiendomsfag
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Lille Grensen 7, 0159 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: kl 09:00 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 7.500
Neste kurs: 27.05.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs om grunneiersamarbeid. Eiendoms- og byutvikling fordrer i stadig større grad et samarbeide mellom ulike grunneiere, mellom grunneiere og kommunen og med interessegrupper og naboer.

Innhold:
Her er det ikke uvanlig at de ulike aktørene kan ha ulike interesser og kan innebære vesentlig påvirkning på om et utviklingsprosjekt blir gjennomført og hvor vellykket utviklingsprosjektet blir. En gjennomtenkt strategi er derfor nødvendig for å etablere fundamentet for gjennomførbar arealbruk og utviklingsprosjekter.

Og hvordan kan gjennomtenkt bruk av de virkemidlene som ligger i Plan og bygningsloven bidra til at man lettere kommer frem til avtaler som bidrar til ønsket utvikling? Senter for eiendomsfag i samarbeid med Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig inviterer til vårt årlige fordypningskurs om grunneiersamarbeid.

Dette lærer du:
Eiendoms- og byutvikling stiller stadig større krav til både offentlige og private interesser. Vellykket utvikling fordrer i stadig større grad at grunneiere må samarbeide om hvordan en tenkt utbygging skal kunne skje, ofte fordi enkelttomtene hver for seg ikke er store nok til å kunne realisere levedyktige prosjektplaner eller fordi utbyggingen omfatter infrastruktur og arealbruk til felles bruk og formål.

Ved utbygging av områder er det ofte nødvendig at ulike parter samarbeider. Dette kan omfatte både grunneiere, utbyggere, naboer og interessegrupper. Kommunen har også en viktig rolle, både som premissleverandør og som katalysator for å stimulere til konstruktivt samarbeid.

Samarbeidet kan omfatte både planinitiativ, bruk av felles rådgivere og gjennomføring av utbygging med for eksempel felles adkomst og infrastruktur. I dette fordypningskurset skal vi se på hvilke problemstillinger det er viktig å tenke gjennom og forsøke å avtale, gjerne før man setter i gang et utviklingsarbeid. Slike avtaler kan omfatte både private avtaler og utbyggingsavtaler.

Vi skal også se nærmere på hvilke virkemidler som finnes for å håndtere felles forpliktelser og rekkefølgekrav dersom man ikke kommer frem til en frivillig og egnet avtale, gjennom bruk av for eksempel ekspropriasjon, refusjon og jordskifte, og hvilken rolle kommunen gjennom dette kan spille som katalysator for bedre samarbeid. Kurset vil ha en praktisk vinkling med presentasjon av relevant regelverk kombinert med gjennomgang av praktiske case.

Program:
• Introduksjon til temaet - den private eiendomsrett møter samfunnsinteressene
• Virkemidler etter plan- og bygningsloven - hvilken verktøykasse besitter det offentlige
• Frivillige avtaler - om avtaler mellom utbygger og det offentlige, og avtaler mellom grunneiere og andre
• Strategier for samarbeid - når, hvordan og hvorfor

Lærekrefter:
Siri Merethe Rønning arbeider som senioradvokat er partner i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig i Trondheim. Hun har tidligere arbeidserfaring fra Hakon Gruppen, Steen & Strøm, Basale, Trondheim Havn samt egen advokatpraksis. Hun har hatt og har flere styrelederverv, blant annet i DEAS Norway Balanced Property Fund, Stjørdal Kulturutvikling, Pro Invenia m.fl.

Siri har bred arbeidserfaring innen fast eiendom, både innen transaksjon, forvaltning og utvikling av eiendom samt problemstillinger innen selskaps- og prosjektledelse. Hun er videre en erfaren foredragsholder, og underviser også ved NTNU Handelshøyskolen. Hun har et bredt kontaktnett både lokalt og nasjonalt. Rolf Lynum Bjerkem arbeider også som senioradvokat i Simonsen Vogt Wiig i Trondheim.

Rolf har bred erfaring innen fast eiendoms rettsforhold, med spesialkompetanse innen bruksretter, hevd og sameie. Erfaringen omfatter generell rådgivning, forhandlinger og tvisteløsning, og han bistår jevnlig i saker som går for jordskifteretten. Rolf har også erfaring med ekspropriasjon og har bistått i flere større skjønn. Rolf har bakgrunn fra Justis- og politidepartementet hvor han jobbet med regelverksutvikling og tilrettelegging for politiske beslutninger.

Velg mellom:
• Fysisk oppmøte
• Følg undervisningen live på nett
• E-billett. Tilgang til ferdig redigert opptak, se det når du vil

Målgruppe for kurset:
Dette fordypningskurset passer for offentlige aktører så vel som eiendomsutviklere og grunneiere som jobber med større utviklingsprosjekter. Også eiendomsadvokater og andre rådgivere til partene vil ha utbytte av å delta i undervisningen.

Kursmateriell:
Kursavgiften inkluderer lunsj , med mindre annet er angitt. Denne serveres i våre lokaler, og blir levert av et anerkjent cateringbyrå som vi har gode erfaringer med.

Vis flere tilsvarende kurs: