Bransjesertifikat i drift av bygg og eiendom



Kursarrangør: Senter for Eiendomsfag
Sted: Senter for Eiendomsfag
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Lille Grensen 7, 0159 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: kl 09:00 - 16:00
Varighet: 5 samlinger á 2 dager
Pris: 14.500 pr modul
Neste kurs: 19.09.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs med bransjesertifikat i drift av bygg og eiendom. Eiendomsbransjens driftspersonell spiller en nøkkelrolle i arbeidet med bærekraft, og deres bestillerkompetanse og faglige ledelse har avgjørende innvirkning på hvorvidt eiendomsorganisasjonene faktisk når sine mål.

Innhold:
Kompetanse er nøkkelen til effektiv drift av bygg, som igjen er et strategisk verktøy for å nå virksomhetens mål. Byggdrifteren er utleiers og driftsorganisasjonens ansikt utad, og i møte med stadig mer kompetente leietakere er det essensielt at denne fagpersonen er oppdatert på løsninger og muligheter som eksisterer i markedet.

Det er samtidig avgjørende at de beslutninger som tas er både faktabaserte og dokumenterte. Med økt kompetanse vil man kunne fokusere på risikobasert drift, slik at man nærmer seg en optimalisert og bærekraftig drift av bygg og eiendom. Studiet vil gjøre deltakerne bedre rustet og tryggere på å iverksette tiltak, gjøre analyser, dokumentere og å utvikle gode driftsplaner.

Caser fra relevante virksomheter:
Til hver modul stiller en spesialist for en veletablert eiendomsorganisasjon, som vil presentere et eiendomscase fra egen virksomhet - med en tilhørende refleksjonsoppgave som løses i grupper.

Innholdet i deltidsstudiet - moduler:
Modul 1:
Drift av bygg som konkurransefortrinn (bærekraft):
• I kompetanseprogrammets første modul er vi opptatt av byggdrifterens styringsdokument i kombinasjon med FNs bærekraftsmål, og hva disse betyr for byggdrift. Vi gjennomgår terminologien og begrepsbruken for miljø og bærekraft i tillegg til utvalgte merkeordninger og -systemer, herunder for energi-, kvalitets- og miljøsertifisering.

Øvrige temaer som vil bli omhandlet er bl.a. sirkulære bygg, krav til grønn eiendomsdrift, LCC, drift i forhold til vernekrav, samt endringer i TEK og krav til inneklima. Videre tar vi for oss sikkerhet i bygg som en vesentlig leveranse, gitt de reelle farer som knytter seg til datasikkerhet i kombinasjon med negativ påvirkning av driftssystemer gjennom ytre trusler.

Modul 2:
Verktøykasse og styringspanel for effektiv byggdrift (digitalisering):
• I denne modulen vurderer vi byggdrifterens systemmessige verktøykasse, som også rommer innsikt og data for effektiv byggdrift. I tillegg ser vi på hvordan bruk av styringspanel kan bidra til bedre oversikt og lønnsomhet.

Deltemaer som vil bli omhandlet i denne modulen er teknisk avanserte anlegg, kognitivt smarte bygg, datafangst og muligheter i hverdagen, energitariffer og tilhørende måling, herunder også muligheter og utfordringer med AMS og internmåling. Videre ser vi nærmere på økt digitalisering innen eiendomsdrift samt ulike tekniske analyser og verdiskapende tiltak.

Modul 3:
Byggdrifterens bestillerkompetanse:
• I denne modulen fokuserer vi på byggdrifterens bestillerkompetanse. Fagområdet eiendomsdrift representerer ofte store bygningsmessige investeringer, som er vesentlige for at virksomheten skal kunne optimalisere egen eiendomsdrift samt sikre kvalitet og forutsigbarhet - internt så vel som overfor kunder og leverandører.

I denne modulen vil vi se nærmere på sourcingmodeller (SLA), innkjøps- og entreprisekontrakter, energisparekontrakter, praktisk bruk av driftssentraler samt morgendagens tjenesteplattform for inneklima. Også strategisk innkjøpsmakt for eiendomsorganisasjoner vil bli omhandlet.

Modul 4:
Overgang fra prosjekt til eiendomsdrift: Organisering, jus og prosesser:
• Overgangen fra byggproduksjon til drift av bygg er en kritisk fase for både prosjektet, eieren, byggdrifteren og brukerne. Her finner vi mange fallgruver, hvor ulike fagområder skal smelte sammen til et helhetlig driftsperspektiv. I denne modulen gjennomgår vi prosesser i overgangen fra prosjekt til service drift. Vi ser på beste praksis innen prosjektgjennomføring og bygningsautomatisering, ITB-prosess, idriftsettelse og prøvedrift, ulike driftsstrategier og kritiske faser i prosjektet, samt effektiv og riktig håndtering av reklamasjoner, foreldelse og konflikter.

Modul 5:
Faglig ledelse innen byggdrift:
• For å kunne lede drift av bygg og eiendom må organisasjonen forholde seg til en rekke krav og forventninger innenfor ulike fagområder. I denne modulen ser vi nærmere på fagansvaret, enten man opererer som gårdeier, tiltakshaver, byggherre eller utleier. De ansvarlige for eiendom kan ha mange navn, roller og ulike ansvarsområder.

Lærekrefter:
Erfarne ledere, spesialister og rådgivere innen eiendomsdrift. Tidligere gjennomføringer har hatt følgende bidragsytere: Integra, Grønn byggallianse, 6Cst, Oslobygg, NMBU, Oslo Universitetssykehus, I4Technology, Cirius, SIO, GK, Malling & Co m.fl.

Målgruppe for kurset:
Studiet er rettet mot:
• Teknisk sjef
• Driftssjef
• Teknisk forvalter
• Miljøkoordinator
• Energirådgiver
• Miljørådgiver
• Driftsansvarlig
• Byggdrifter
• Driftstekniker

Antall deltagere:
• Maksimalt 5 deltagere pr organisasjon. Ta kontakt ved ønske om bedriftsintern gjennomføring.

Eksamen / sertifisering:
Hver modul avsluttes med en kompetansetest, som danner grunnlaget for senterets kompetansebevis. Vurderingsform er bestått / Ikke bestått. Innlevering av oppgaven er anbefalt, men ikke påkrevd. Bestått kompetansetest for samtlige fem moduler danner grunnlag for senterets bransjesertifikat i drift av bygg og eiendom. Sertifikatet utstedes av senterets fagråd, som består av ledere og spesialister fra eiendomsbransjen.