Fagbrev vaskerifaget - teori til fagprøven



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: Hordaland, Bergen
Hordaland
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 100 timer / 9 måneder
Pris: 23.600

Vi tilbyr fagbrev vaskerifaget - teori til fagprøven. Har du relevant erfaring fra praksis og ønsker å få dokumentert hva du kan? Det er aldri for sent å få papirer på kompetansen din. Teori til fagprøven er første steg på veien.

Informasjon:
Vaskerifaget handler om vask og vedlikehold av tekstiler og om å forstå sammenhengen mellom dette. Faget skal bidra til at du får kompetanse og forståelse for viktigheten med personlig hygiene og smittevern i behandling av urene så vel som rene tekstiler og hvordan redusere risikoen for spredning av smitte. Faget skal bidra til kompetanse i å behandle tekstiler på en måte som opprettholder tekstilenes bruksegenskaper og utseende og forlenger deres levetid. Videre skal faget bidra til å sikre behovet for rene tekstiler i arbeids- og samfunnsliv.

Faginnhold:
1) Smittevern og sikkerhet:
• Kjerneelementet smittevern og sikkerhet handler om at hygiene og smittevern er grunnlaget for en trygg vaskeridrift. Det handler også om å ha kunnskap om bransjens gjeldende regelverk og kompetanse innenfor helse, miljø og sikkerhet. Videre handler det om å utvikle en trygg og god arbeidsplass og å planlegge, gjennomføre og foreta risikovurderinger.

2) Vaskeriteknologi:
• Kjerneelementet vaskeriteknologi handler om tekniske, pneumatiske og elektriske installasjoner og maskinstyring for overvåking og optimalisering av produksjonsprosesser i vaskeriene. Det handler også om samspillet av innsatsfaktorene vann, temperatur, kjemi og tid for å ivareta tekstilenes kvalitet og påvirke vaskeresultatet. Videre handler det om sammenhengen mellom de ulike teknologiske installasjonenes evner og bruksområder for å balansere bruken av innsatsfaktorer for å oppnå optimale prosesser.

3) Produksjon, sporing og teknologi:
• Kjerneelementet produksjon, sporing og teknologi handler om å ivareta en produksjonsplan i et vaskeri. Det handler også om å forstå hvilke ressurser og hvilken teknologi som skal benyttes gjennom hele produksjonsprosessen slik at tekstilene er i henhold til kravene til leveransen. Videre handler det om evnen til å kritisk og konstruktivt vurdere alle aspekter som inngår fram mot et sluttprodukt som tilfredsstiller alle gjeldende bransjekrav. Kjerneelementet handler også om kunnskap om å behandle avvik fra definerte prosesser.

4) Samhandling:
• Kjerneelementet samhandling handler om å kommunisere og samhandle med mennesker med ulik kulturell og språklig bakgrunn. Det handler også om å ha kulturforståelse og reflektere over muligheter og utfordringer på et vaskeri med et stort mangfold. Videre handler det om å ha respekt for ulikheter og bevissthet rundt hvordan den enkelte kan bidra til et godt psykososialt arbeidsmiljø. Det handler også om å kommunisere med kunder og samarbeidspartnere og imøtekomme kundens krav og forventninger til vaskeritjenesten.

Gjennomføring:
Opplæringen gis ved tradisjonell klasseromsundervisning, men kan også følges over nett for dem som av forskjellige årsaker ikke kan møte til fysisk undervisning. I tillegg benytter vi læringsplattformen Acampus hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta i undervisningen, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i klasserommet og kan kommunisere med lærer.

Finansiering:
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.

Målgruppe for kurset:
Opplæringen retter seg mot voksne som ønsker å ta fagbrev i vaskerifaget

Opptakskrav:
• Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket

Språknivå:
• Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere

Eksamen / sertifisering:
Eksamen er skriftlig. All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.