Det er tre punkter i den nye Arbeidsmiljøloven (2006) som omtaler bedriftshelsetjeneste:
1) Arbeidsgiver plikter å knytte bedriftshelsetjeneste til virksomheten dersom risikoforholdene i virksomheten tilsier det. Vurderingen av om slik plikt foreligger skal foretas som ledd i gjennomføringen av det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
2) bedriftshelsetjenesten skal bistå arbeidsgiver, arbeidstakerne, arbeidsmiljøutvalg og verneombud med å skape sunne og trygge arbeidsforhold
3) Bedriftshelsetjenesten skal ha en fri og uavhengig stilling i arbeidsmiljøspørsmål
Hvordan bedriftshelsetjenesten skal organiseres er arbeidsgiverens ansvar: og dette bør vurderes i forhold til bedriftens behov. Bedriftshelsetjeneste kan organiseres som egenordning (en del av bedriften) eller fellesordning (har mange virksomheter som medlemmer) avhengig av bedriftense størrelse og forhold.
Bedriftshelsetjenesten har ingen myndighet i virksomheten. Den skal ha en fri og uavhengig stilling, og bistå arbeidstakere, arbeidsgivere og verneombud i å skape bra arbeidsforhold.
Det er fordelsaktig med en kontrakt imellom virksomheten og bedriftshelsetjenesten, idet dette er en ordning man betaler for- og ofte ikke benytter nok. Denne kontrakten bør presisere hvilke oppgaver bedriftshelsetjenesten skal utføre og bedriftense forpliktelser overfor bedriftshelsetjenesten.
Bedriftshelsetjenestens oppgaver kan bla. være:
(kilde: Arbeidstilsynet)
- bistå med å planlegge og gjennomføre forandringer i arbeid og arbeidsmiljø
- bistå med å karlegge arbeidsmiljøet og foreta risikovurderinger
- foreslå og arbeide for tiltak som kan forebygge helseskader
- overvåke og kontrollere arbeidstakernes helse i forhold til arbeidssituasjonen
- bistå med å tilpasse arbeidet for den enkelte
- bistå med å gi informasjon og opplæring innenfor HMS
- bistå med bedriftsinternt attføringsarbeid
- vurdere mulige årsaker til sammenhenger imellom helseplager/sykdom og arbeidsmiljø
- bistå ved planlegging, tilrettelegging og organisering av arbeidet, samt andre forhold som har betydning for helse og trivsel på arbeidsplassen.
- gi råd ved planlegging av nye arbeidsplasser, ved forbedring og endring av de eksisterende og ved innkjøp av nytt utstyr
- vurdere mulige forbedringer ved uheldige arbeidsstillinger, og ved tungt og ensformig arbeid
-bistå med målinger av støy, lys, kjemiske stoffer og støv, vurdere disse /evt målinger utført av andre og gi forslag til forbedringer
-gi råd om ventilasjon, renhold og andre tiltak for bedring av inneklimaet
-foreta helseundersøkelser
-bistå virksomheten med sykefraværs og attføringsarbeidet
-delta i AKAN arbeidet (rusproblematikk på arbeidsplassen) mm.
Ikke alle virksomheter er pålagt å ha eget verne -og helsepersonell- dette presiseres videre i en egen forskrift: FOR 1989-06-08 nr 914 Forskrift om hvilke virksomheter som skal ha knyttet til seg verne-og helsepersonale (bedriftshelsetjeneste)