Hva saksbehandlere må tåle i møte med brukerne



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Hotel Klubben
          Vestfold, Tønsberg
Kursadresse: Nedre Langgate 49, 3126 Tønsberg (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag
Pris: 2.650

Vi tilbyr kurs i hva saksbehandlere må tåle i møte med brukerne. Daglig må ansatte på servicetorg, i NAV, barnevern, tekniske tjenester, helse- og omsorgstjenester osv. møte krevende brukere.

I noen tilfeller vil disse møtene innebære kraftige konfrontasjoner og personlig sjikane rettet mot arbeidstaker, og i enkelte tilfeller trusler og psykisk eller fysisk vold. Dette kurset gjennomgår regelverket omkring kommunens veiledningsplikt overfor brukerne, sammenholdt med Arbeidsmiljølovens regler om plikten for kommunene til å verne arbeidstakerne mot uakseptable fysiske og psykiske påkjenninger under brukermøtene.

Formål med kurset:
Deltakerne skal kunne analysere egne utfordrende situasjoner i møte med brukerne, og fastslå grensen for hva de trenger å akseptere å bli utsatt for i møte med brukeren. Deltakerne skal ha kjennskap til arbeidsgivers ansvar i tilfeller med utfordrende og belastende situasjoner. Deltakerne skal kunne bruke spesialtilpassede HMS-rutiner som gjennomgås på kurset, spesielt utformet som støtteverktøy i møte med bruker hvor arbeidstakers trygghet og verdighet utfordres.

Innhold:
Kurset gjennomføres med forelesning og case-diskusjoner:
• Grenser for forvaltningens veiledningsplikt i møte med ufine brukere
• Arbeidsgivers ansvar for de ansattes psykososiale arbeidsmiljø i møte med brukerne
• Hvor stopper veiledningsplikten i møte med krevende brukere av hensyn til de ansattes psykososiale arbeidsmiljø? Hva må arbeidsgiver gjøre i slike situasjoner for å ivareta den ansattes rett på et trygt arbeidsmiljø?
• Den ansattes rett til å reservere seg/stanse møte med bruker av hensyn til egen integritet
• Gjennomgang av nytt tillegg til gjeldende HMS

Foreleser: Eskild Freibu

Eskild Freibu, advokat MNA og Master of Management fra Handelshøgskolen BI. Eskild er privatpraktiserende advokat i Tromsø med arbeidsrett og forretningsjus som spesialitet. Han er også deltidsansatt ved Handelshøgskolen, Norges Arktiske Universitet, med fagansvar siden 2000 i bla. BED-2010 «Forretningsjus og Arbeidsrett».

Målgruppe for kurset:
Alle i offentlig forvaltning med direkte brukerkontakt, saksbehandlere og ledere