Økt leseforståelse og bedre skrivekompetanse



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Kurslokalet Hesten
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Kristian Augusts gate 6, 0164 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 6 timer
Pris: 2.190

Vi tilbyr kurs i økt leseforståelse og bedre skrivekompetanse. Mange elever har store utfordringer innen leseforståelse og tekstskriving, samtidig som lesing og skriving er nøkkelen til et funksjonelt norsk språk.

Innhold:
Dette kurset tar for seg arbeid med leseforståelse og skrivekompetanse i det flerspråklige klasserommet, ved bruk av lesebestillinger, differensierte stillas i analyse av leste tekster og i egen produksjon av tekster. Kursdagen vil bestå av forelesninger, praktiske oppgaver og samarbeid i grupper.

Agenda:
• Hva vil det si å være minoritetsspråklig elev
• Fra morsmål til andrespråks-kompetanse, språklig eksil
• Hvordan kan man bygge på elevenes egen kunnskap
• Bruk av muntlige aktiviteter for å øke skriftlige ferdigheter
• Stillasbygging i norsk, historie, samfunnsfag, engelsk og i programfag
• Metode for å bedre leseflyt, som igjen bedrer leseforståelsen
• Praktiske undervisningstips

Kursledere: Anne Kristensen og Elisabeth Rødland

Anne Kristensen underviser i norsk for minoritetsspråklige elever på yrkesfaglig utdanningsprogram ved Oslo Voksenopplæring Sinsen. Hennes fagbakgrunn omfatter lærerhøgskole, sosialpedagogikk, flerkulturell pedagogikk, norsk som andrespråk og masterprogrammet Lesing og skriving i skolen, 5. - 10. trinn. Anne har undervist voksne i 25 år, både elever med norsk som morsmål og minoritetsspråklige elever. Innen begge elevgruppene har hun hovedsakelig jobbet med elever med utforinger i lesing og skriving.

Elisabeth Rødland er lærer i norsk og samfunnsfag ved Oslo Voksenopplæring Sinsen. Hun er Cand. Mag fra UiO med Nordisk språk og litteratur, sosialantropologi, Vest-Europakunnskap og historie. Elisabeth har mange års erfaring med innvandrere og andrespråks-undervisning.

Målgruppe for kurset:
Kurset passer for lærere som underviser på ungdomstrinnet, i videregående skole og i voksenopplæringen, både for minoritets- og norskspråklige elever.