Ysting på kjøkkenet - feta og ferskost på Karin & Lizas Småbruk



Kursarrangør: Karin & Lizas Småbruk
Sted: Finnerud gård - Karin & Lizas Småbruk
          Oppland, Jevnaker
Kursadresse: Prestensrudveien 30, 3520 Jevnaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: kl 09:30 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 2.790
Neste kurs: 30.01.2026 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs om feta og ferskost på Karin & Lizas Småbruk. Fra fersk melk til hjemmelagde oster og syrnede melkeprodukter. På dette kurset du lærer å lage ferskost, fetaost, ricotta, tjukkmjølk og yoghurt – sammen med Liza, erfaren yster som guider deg trygt gjennom hele prosessen.

Du får praktisk erfaring helt fra starten, og lærer hvordan du enkelt kan yste hjemme.

Vi går gjennom alt fra syrning og koagulering til forming, drenering og smakssetting. Underveis deler Liza sine beste tips og teknikker, slik at du får både trygghet og forståelse for prosessene bak.

Enten du er helt nybegynner eller har ystet litt før, gir dette kurset deg både kunnskap og inspirasjon til å lage sunne, naturlige meieriprodukter, uten tilsetningsstoffer.

Du får med deg alt du lager hjem, sammen med et oppskriftshefte så du kan fortsette ystingen på eget kjøkken.

DAGENS PROGRAM
09:30 – VELKOMST

Vi starter dagen med hjemmelaget fruktpai og kaffe/te, og får en introduksjon til dagens tema og ysteprosessen.

09:45 – DEL 1: VI SETTER I GANG!
Vi begynner med å lage yoghurt, fetaost og ferskost. Alle lager sine egne produkter fra bunnen av, med veiledning underveis.

11:00 – DEL 2: TEORI & TEKNIKK
Mens produktene jobber, går vi gjennom grunnleggende teori om melkekvalitet, hygiene, ystekulturer og utstyr du kan bruke hjemme. Vi smaker og sjekker det vi har laget – og justerer om nødvendig.

12:00 – LUNSJ
Vi nyter en lunsj laget med hjemmelagde råvarer, og smaker på et utvalg nydelige norske oster. Etterpå tar vi en liten gårdstur for å se hvordan vi dyrker, og hvordan dyrene lever.

13:00 – DEL 3: OSTEMASSE & LØYPE
Vi tilsetter løype i smøreosten, deler ostemassen og starter drenering. Fetaostene skjæres, yoghurten sjekkes og justeres etter behov.

14:00 – RICOTTA & OSTPRAT
Vi lager ricotta av mysen fra ostene vi har laget tidligere. Mens den kjøler ned, går vi gjennom hvordan du kan lage skjørost og brunost hjemme. Fetaostene snus og følges opp.

15:00 – SMAK & KRYDDER
Smøreostene er ferdige og smakssettes med krydder etter eget ønske. Deretter salter vi fetaostene.

15:30 – SMAKING
Vi smaker på våre egne produkter – yoghurt, tjukkmjølk, fetaost og ferskost – og koser oss med kaffe og hjemmebakte kjeks.

16:00 – AVSLUTNING
Ostene pakkes og alle får med seg sine egne produkter hjem, sammen med et oppskriftshefte og inspirasjon til videre ysting.

Passer kurset for meg?
Kurset passer for alle som er nysgjerrige på ysting og håndlaget mat laget fra bunnen av. Du trenger ingen forkunnskaper – bare lyst til å lære!

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål eller trenger mer informasjon.

Merk: Vi bruker fersk, upasteurisert melk. Kurset passer derfor ikke for gravide eller personer med nedsatt immunforsvar.

Programmet kan bli endret noe underveis.

Maks 12 deltakere.

Hjertelig velkommen på kurs!

* På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke anbefalt for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.