Yrkesfagkonferansen



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr yrkesfagkonferansen. Den viktige overgangen - for deg som arbeider med yrkesfag på skole, opplæringskontor og i bedrift. Yrkesfagkonferansen er et samarbeid mellom Fagbokforlaget og Fagfokus, der vi setter søkelyset på den viktige overgangen mellom skole og arbeidsliv.

Innhold:
Vi har samlet de beste fagpersonene som skal gi deg praktiske råd om hvordan du kan lette overgangen til arbeidslivet.

Du får høre mer om:
• Hvilke utfordringer yrkesfagene står ovenfor
• Hvorfor det ikke er nok å ha ensidig fokus på å fullføre og bestå
• God onboarding av lærlinger
• Og mye mye mer!

Program dag 1:
kl 09:30 - 10:15 Yrkesfagene under press:
Arbeidsinnvandring fra lavkost-land og ungdommenes ønske om høyere utdanning er to hovedfaktorer som setter yrkesfagene under press. I tillegg er det en rekke faktorer som hemmer de gode overgangene inn i videregående opplæring, og videre til arbeidslivet eller høyere utdanning. Anna Hagen Tønder ser nærmere på overgangene, og tenker høyt rundt veien videre.
- Anna Hagen Tønder, Forskningsleder

kl 10:30 - 11:00 Fremtidens kompetanseunderskudd:
Næringslivet har et økende kompetanseunderskudd, og vi ser tilsvarende tendens i hele Europa. Kvalifisert arbeidskraft er helt sentralt for kvalitet i tjenesteleveransen. Hvordan ser vi for oss at høyt faglig nivå ivaretas for fremtiden i kombinasjon med vekst i servicesektoren og lavere grad av tradisjoner med fagbrev og lederutdanning gjennom fagskole?
- Ingeborg Malterud, Fagsjef Drift og Service

kl 11:10 - 11:40 Elefanten i rommet:
Opplæringskontorenes Landsforening frustreres av manglende politisk vilje til å snakke om elefanten i rommet - at vi simpelten ikke vil ha nok ungdommer til å fylle vårt behov for kompetanse i fremtiden. Linjer legges ned på videregående skoler rundt om i landet, og over natten blir rekrutteringen borte for fremtidig nøkkelpersonell. Vi kan lære oss å utkonkurrere naboregionen i kampen om arbeidskraften, men dette forskyver bare problemet. Vi opplever nå en varslet krise, og vi må begynne å rigge oss for en annerledes fremtid. Hvordan gjør vi det?
- Alf-Ole Reinholdtsen, Leder Opplæringskontorenes Landsforening

kl 11:40 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:00 En lærende hverdag for lærlinger:
Åpent bakeri i Oslo setter konkrete mål for seg selv og sin lærlingvirksomhet. Gjennom systematisk oppfølging og en gjennomtenkt kultur, produserer de fagfolk som går ut med utmerkelser og toppkarakterer. Dermed løser de også sin viktigste floke - å rekruttere dyktige fagfolk inn i egne rekker.
- Andre Løvaas, Kvalitets og produktutviklingssjef

kl 13:15 - 14:00 Du husker at det kommer lærling på mandag:
Hvis dette spørsmålet er kjent, er det på tide å gjøre noe med onboardingsrutinene. Til tross for at overgangen fra skole til arbeidslivet er en av livets største omveltninger, er det forbausende mange som ikke har gode systemer for å møte lærlingene. K-tech er noe så unikt som en selvstendig bedrift som har ansvar for lærlingene til 3 store teknologiselskaper. Her forteller de om hvordan du får til god onboarding av lærlinger - men , også av instruktørene som skal følge opp!
- Stein Sandvold, Daglig leder

kl 14:15 - 14:45 Gaming - I gråsonen mellom fordom og problem:
De som følger opp ungdom på tur ut i arbeidslivet stiller ofte spørsmålstegn med Gaming-atferden, spesielt til unge menn i tekniske yrker. Når blir gaming et problem, og hvordan nærmer du deg det som arbeidsgiver? Jarle Wangen fra Akan ser begge sidene; Både fordommene voksne har mot gaming, men også de som faktisk sliter. Hans tilnærming er gjennom nysgjerrighet, og her forteller han hvordan.
- Jarle Wangen, Seniorrådgiver, ansvarlig for satsning spilleproblematikk

kl 15:00 - 15:45 Hvem skal bygge landet:
Norge er blitt bygget på solide håndverkstradisjoner, gode fagutdanninger og en grunnleggende tillit til folks faglighet. Det gjelder tømrerne, betongarbeiderne og murerne som reiser byggene, men også transportarbeiderne, renholderne, helsearbeiderne, industriarbeiderne og de mange andre som hver dag får Norge til å gå rundt. Lavlønnskonkurranse og større fokus på profitt har satt dette under press. Hvor er vi på vei? Hva skal til for å snu den negative utviklingen?
- Jonas Bals, Rådgiver LO

kl 19:30 - 21:30 Festmiddag:
For de som bestiller overnatting er 3 retters festmiddag inkludert. Vi møtes for uformell prat, nettverksbygging og avslapping.

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:30 De manuelle:
Et innlegg om tanker om hvor håndverkerfagene er på vei. Ole Thorstensen er tømrer og forfatter av bøkene "Bare en jobb" og "En snekkers dagbok", han gikk mot strømmen og dro til Polen for å skaffe seg arbeid. Her deler han sitt syn på yrkesfagenes utfordringer for fremtiden.
- Ole Thorstensen, Tømrer og forfatter

kl 09:45 - 10:30 Her kan vokse starte på videregående når de vil:
Dagens skole er tilrettelagt for 16 - 19-åringer. Den følger en fast struktur, med rigid undervisning og faste datoer. Opptak i august. Eksamen i mai. Hva skjer da med de som faller utenfor, der livet stikker kjepper i hjulene for tradisjonell progresjon? To av fem voksne står i dag uten videregående opplæring, samtidig som næringslivet skriker etter kompetanse. Hvorfor ikke gjøre som i Åkreham VGS? En telefonsamtale og du er i gang. Undervisningen er differensiert på nivå og oppdelt i moduler. Metoden kan brukes også i vanlige klasser.
- Aase Bratthammer, Rektor

kl 10:45 - 11:30 Motivere, utfordre og inspirere:
Mye av fokuset i dagens yrkesfag handler om å fullføre og bestå. Det er vel og bra, men dersom du skal tiltrekke deg de beste, må du også utfordre, inspirere og motivere. Bjørnar Valstad driver yrkesfagkonkurransene i World Skills og deler sine tips om hva som tenner gnisten for yrkesfag hos ungdommer, og hvorfor fokus bør dreies - "honning tiltrekker mer enn eddik", sier han.
- Bjørnar Valstad, Worldskills

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:00 Fadderordning for å lette overgangene:
Overgangene mellom skoler, og mellom videregående og arbeidslivet er ekstra utfordrende for enkelte. Det kan være psykisk helse, språk, eller manglende kunnskap og motivasjon. Tenk hvis de som har utfordringer kunne hatt en jevnaldrende fadder som allerede er i lærlingeløpet? Dette spennende konseptet er under utvikling i OK stat.
- Kari Barlaup Vahabzadeh, Seksjonssjef DFØ

kl 13:15 - 14:00 ABC for å jakte på nye læreplasser:
Elevenes utdanningsløp er ikke ferdig før de er ferdig med læretiden. Sammen har vi et felles mål; å hjelpe ungdommene med læreplass, slik at de kan fullføre utdanningen sin. Læreplassjegerne jobber med å skaffe flere læreplasser blant bedriftene. Her gir de sine beste råd for rekruttering av nye bedrifter.
- Læreplassjegerne, Viken

kl 14:15 - 15:00 Perspektiver på opplæringsoppdraget:
Mange yrkesfagelever strever med å komme seg ut i lære. Systematisk jobbing med inkludering i skole og arbeid kan styrke gjennomføringen, spesielt for de ekstra sårbare elvene. May Helen og Anlaug presenterer her et verktøy for å jobbe metodisk i YFF for å styrke relasjoner og sikre trygge overganger på vei ut i lære og arbeid.
- May Helen Austad, Ph.d.-kandidat / Prosjektleder
- Anlaug Bragdø, Fagansvarlig Lindesneslosen

Bok på kjøpet!
Alle som melder seg på konferansen får boken "I skole, på vei til jobb" på kjøpet. Dette gjelder både digitale og fysiske påmeldinger. Boken har undertittel: Gode overganger mellom skole og arbeidsliv og tar for seg hvordan kan vi best hjelpe elever med ekstra oppfølgingsbehov i overgangen fra skole til arbeidsliv?

Veien til arbeidslivet innebærer ofte en utdannelse og et samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og arbeidslivet for å sikre gode overganger. Hva kreves av skolen og læreren? Hva kreves av individet og arbeidslivet? Boken er utgitt av vår samarbeidspartner Fagbokforlaget AS. (Digitale grupper får tilsendt en bok uavhengig av gruppestørrelse).

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset
Fagfokus sine konferanser er åpne for alle

Vis flere tilsvarende kurs: