Sommelierstudiet



Sted: Holbergs Terasse Kurs- og Konferansesenter
          Oslo
Kursadresse: Stensbergata 27, 0170 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Kl 09:00 - 16:00
Varighet: 38 ganger
Pris: 54.500
Neste kurs: 20.01.2025 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr Sommelierstudiet. Sommelier eller vinkelner har status på lik linje med en god kjøkkensjef. Sommelierutdannelsen åpner dører, gir påvirkningskraft og mulighet for lederstillinger. Studiet vil også gjøre deg til en av de få faglærte innen vin og brennevin i hotell- og restaurant.

Innhold:
Studiet går over to semestre av 38 mandager med oppstart i januar. Første semester avsluttes med en tentamen før en kort sommerferie. Andre semester avsluttes med teoretisk og praktisk eksamen i november.

Sommelierstudiet fokuserer på teori, smaking og praksis, samt mat og vin i kombinasjon. Målet for NSU er at du som vår student skal få god forståelse og innsikt i alle typer drikkevarer, samt praktiske elementer rundt det drikkefaglige. Du skal bli en trygg og kompetent fagperson som stødig utøver ditt fag, blir respektert av kolleger og skaper gode gjesteopplevelser.

Undervisningen dekker:
• Alle verdens viktige vinland blir grundig gjennomgått med fokus på blant annet Frankrike, Italia, Tyskland, Spania, Portugal, Østerrike, Australia, USA, Sør-Amerika, Sør- Afrika, New Zealand
• Også mindre vinland vil bli dekket, som eks. Hellas, Slovenia, England osv.
• Sensorikk og smaketeknikk
• Åpning, skjenking, servering, glassbruk, dekantering, lufting, osv.
• Lagring og vinfeil
• Sommelierpsykologi, gjestepsykologi, oppbygging av vinkart, mersalg
• Mat og vin i kombinasjon - f.eks. kjøtt og vin, sjømat og vin, ost og vin, dessert og vin
• Øl, brennevin, hetviner og øvrig relevant alkoholholdige drikke
• Alkoholfrie alternativer samt kaffe og te

Kursmateriell:
Vi har utviklet vårt eget undervisningsmateriell som består av kompendier og studiespørsmål. På denne måten er informasjonen alltid oppdatert - i motsetning til trykte bøker. Undervisningsmateriell vil være tilgjengelig fra uken før neste undervisning.

Anbefalt litteratur:
• "The Wine Atlas of Wine" av Hugh Johnson og Jancis Robinson
• "The Oxford Companion to Wine" av Jancis Robinson
• "Verdt å vite om vin" av Arne Ronold og Jørgen Mønster

Tester, tentamen og avsluttende eksamen:
I løpet av året vil det gjennomføres diverse tester for å forberede studentene til tentamen/eksamen. Første semester avsluttes med tentamen som er en heldagsprøve som omfatter både teori og praksis. Studiet avsluttes med eksamen over to dager, en dag med teori og en dag med blindsmaking og praktiske elementer.

Hvem kan søke:
Først og fremst deg som jobber med vin til daglig, men vi tar også inn noen privatpersoner hvert år om vi har ledige plasser.

Studietur:
På vårparten foretar vi en ikke obligatorisk studietur til et sentralt europeisk vinland hvor vi i 4 dager besøker et bredt utvalg av produsenter. Vi er innom både de små vinhusene og de større og mer kommersielle produsentene. Vi får innsikt i arbeidet som foregår i vinmarkene og prosessene i vinery. Vi får møte engasjerte vinpersonligheter som beriker og inspirerer ved å dele sin kunnskap. Dette er en svært populær tur med utrolig mye læring, men også unike opplevelser som gir minner for livet.

Uttalelse fra fornøyd kursdeltaker:
Liora hadde lite vinkunnskap da hun startet på sommelierstudiet i 2010, men gikk allikevel ut som beste elev i Oslo. Allerede i 2012 ble hun kåret til nordens beste vinkelner. I dag er hun en ettertraktet foredragsholder og anerkjent vinskribent. Liora er godt etablert i eget firma hvor hun jobber med formidling av vinkunnskap. Som om ikke det var nok er hun også selveste presidenten i Norsk Vinkelnerforening.
- Liora Levi

Anders Göransson er godt etablert i som Food & Beverage manager på Apotekergata 5 idyllisk beliggende ved sjøsiden i Ålesund. Han pendlet til Oslo hver mandag og synes studiet var verdt all reisingen.
- Anders Göransson

Carolina har lang fartstid i import-bransjen både som selger og produktansvarlig, og forteller litt om sin jobb og hvilket utbytte hun har hatt av Sommelierstudie. Carolina gikk sommelierstudiet i 2010.
- Carolina Bodin

Betingelser:
Påmelding er bindene. Avbestilling til kurset skal være skriftlig og sendes til post(at)vinkelneren.no. Ved avbestilling, uansett årsak, belastes et administrasjonsgebyr på kr 750,- Ved avbestilling senere enn 4 uker før kursstart, uansett årsak, påløper et avbestillingsgebyr pålydende 50 % av kursavgiften. Ved avbestilling senere enn 14 dager før uansett årsak, belastes hele kursavgiften. Ved å sende inn påmeldingen bekrefter du at du lest og godtatt betingelsene.