Når jobben blir for mye - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr webinar om når jobben blir for mye. En konferanse om belastningspsykologi for å unngå utbrenthet og omsorgstretthet. Å jobbe med mennesker er svært meningsfullt, men også belastende. Å ta innover seg andre menneskers smerte, lidelse og vonde opplevelser påvirker oss mer enn vi tror.

Innhold:
Vi lærer i våre utdanninger å skille mellom profesjonell og privat, men svært lite om hvordan dette påvirker oss. Først når vi erkjenner det, kan vi begynne å ta grep for å forebygge våre egne belastningsreaksjoner. Vi har satt sammen et program som gir dere grunnleggende kunnskap om hvordan vi påvirkes av å jobbe i emosjonelt vanskelige situasjoner, og hva du kan gjøre før det er for sent.

Du vil lære mer om:
• "Verneutstyr" for emosjonelt belastende arbeid
• Hva gjør det med oss å arbeide med mennesker, på godt og vondt
• Hvordan sette i gang med kollegastøtte
• Det juridiske rundt trusler, krenkelser og vold
• Hvorfor reagerer kvinner og menn forskjellig
• En hel dag med praktiske tips til å oppdage faresignaler og ideer til handlingsplaner

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:10 Det er arbeidstakerne som betaler prisen:
Vi har fått med oss Ranghild Lied leder i UNIO til å åpne årets konferanse. UNIO har mange faggrupper som jobber med og for mennesker. UNIO har vært utålmodige med å få i gang fokuset på prisen disse ansatte betaler i dagens arbeidsliv.
- Ragnhild Lied, Unio leder

kl 10:15 - 11:00 Hva slags verneutstyr har vi mot emosjonelt belastende arbeid:
Emosjonelt belastende arbeid er blitt den “nye” arbeidsmiljøfaktoren som vi trenger å jobbe systematisk med. Hvilke virkemidler har vi og hvordan skal vi jobbe med å forebygge emosjonelle overbelastninger på jobb?
- Ingri Litleskare, Seniorrådgiver

kl 11:15 - 12:00 Hjelperens utfordringer:
Sekundærtraumer og omsorgstretthet er gammel kunnskap. I dette foredraget får du en innføring i hva dette er enkelt forklart. Du vil også få en innføring i hvordan forebygge sykefravær pga emosjonelle belastninger over tid.
- Ellisiv Horrell, Psykolog

kl 12:15 - 13:00 Kollegastøtte - slik gjør du det:
Kollegastøtte er et enkelt og effektivt tiltak som forebygger omsorgstretthet og sekundærtraumer. I dette foredraget får du en innføring i hvordan dette kan etableres på din arbeidsplass om et forebyggende tiltak.
- Rune Stuvland, Psykologspesialist

kl 13:00 - 14:00 Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 Hvem sine rettigheter teller mest:
Omfanget av vold og trusler (og andre krenkelser / beskyldninger) har økt og dette er noe av grunnen til at flere opplever at brukerrettighetene er forsterket på bekostning av eget fullt forsvarlige arbeidsmiljø. Vi har fått med oss fagsjef og advokat i Unio til å snakke om dette temaet på årets konferanse.
- Henrik Dahle, fagsjef arbeidsliv og advokat

kl 15:00 - 15:45 Når livet gjør oss syke- overbelastning i et kvinneperspektiv:
Emosjonelt belastende arbeid finner man ofte i kvinnedominerte yrker. Liv Bjørnhaug Johansen har høsten 2023 lansert en bok om kvinnehelse og hvordan denne havnet i medisinens blindsone. I dette foredraget får du høre om hvordan kropp og psyke henger sammen, og hvordan immunsystemet trigges av psykisk belastning, og at kvinner har et mer reaktivt immunsystem fra naturens side. Aner vi svaret på hvorfor kvinner har høyere sykefravær enn menn?
- Liv Bjørnhaug Johansen, Sykepleier

Program dag 2:
kl 09:00 - 14:30 Når jobben blir for mye - hva gjør i praksis:
Vi er så heldige å ha fått med oss den i Norden som har formet belastningspsykologien de siste årene. Rikke Høgsted er krisepsykolog med lang og bred erfaring med belastningspsykologi fra arbeid i Røde Kors, Kraftens bekjempelse og Forsvaret i Danmark. Hun har blant annet løst krisepsykologiske oppgaver i Irak og Afghanistan og bistått rederier ved kritiske situasjoner som ulykker og gisseltakinger rundt om i verden.

Høgsted er forfatter av en lang rekke fagbøker og er i dag direktør for Institutt for belastningspsykologi i København. Hun har gitt ut "Grunnbok i belastningspsylogi som nettopp er kommet på norsk" - skrevet for fagfolk som jobber i en psykisk høyrisikojobb. Dagen vies i sin helhet til å gå i dybden på det praktiske dere kan gjøre i egen arbeidshverdag.

Vi ser nærmere på:
• Faresignaler på mental slagside. Gjennom en interaktiv øvelse med deltakernes erfaringer diskuterer Rikke årsaker og linker dette til praksis.
• Strategier for forebygging: Vi ser på hvordan vi kan endre praksis til en helhetsorientert forebyggelsesmodell og eksempler på dette.
• Ideer til handlingsplaner

En av problemene med et konferanseformat er at innleggere ofte ikke får tid til å gå i dybden. Dag 2 er derfor mer som en kursdag å regne, der dere får en av nordens beste foredragsholdere til å gå i dybden på problemstillingen.

Rikke holder sitt innlegg på dansk.

Konferansier: Kjell Ove Hveding

Kjell Ove Hveding er en utradisjonell konferansier som først og fremst er medmenneske, menneskekjenner og opptatt av at alle skal ha det bra. Han er også gründer som med uslitelig entusiasme, pågangsmot og godt humør har basert sin suksess på sin tro på at alle i en organisasjon gjør en like viktig jobb. Enten man arbeider med service eller mennesker, er fokuset på de som skal motta dine tjenester.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle