Smaken av høst .Bli med på en inspirerende dag hvor vi utforsker hemmelighetene bak god kraft, smakfulle sauser og fyldige gryteretter. Mange tror at det å lage kraft bare handler om å legge noen bein i en gryte med vann – men det ligger mer bak enn man skulle tro.
Sammen med vår kokk Karin lærer du kunsten å lage kraft helt fra bunnen, enten det er av kjøtt, fisk eller grønnsaker. Vi tryller frem sauser som gjør maten extra god, og setter sammen gryteretter som virkelig smaker.
Du lærer å bygge smak helt fra grunnen – med kraft, buljong og saus – så du enkelt kan Bli med på en inspirerende dag hvor vi utforsker hemmelighetene bak god kraft, smakfulle sauser og fyldige gryteretter. Mange tror at det å lage kraft bare handler om å legge noen bein i en gryte med vann – men det ligger mer bak enn man skulle tro.
Sammen med vår kokk Karin lærer du kunsten å lage kraft helt fra bunnen, enten det er av kjøtt, fisk eller grønnsaker. Vi tryller frem sauser som gjør maten extra god, og setter sammen gryteretter som virkelig smaker.
Du lærer å bygge smak helt fra grunnen – med kraft, buljong og saus – så du enkelt kan lage alt fra hverdagsmiddager til festmat.
Dette er mat som varmer og vekker gode minner – rykende gryter som smaker slik bestemor laget dem
DAGENS PROGRAM
Kl. 09:30 – VELKOMMEN
Vi starter dagen med en kopp kaffe og hjemmelaget fruktpai. Så tar vi en introduksjon til dagens tema.
Kl. 10:00 – GRYTTERETTER/
Vi setter i gang med å lage en tradisjonell hønsefrikassé eller viltgryte. Lærer hvordan du får kjøttet saftig og mørt, samtidig som vi lager en silkemyk saus som binder retten sammen. Vi ser på hvilke kjøtt- og fisketyper som passer best, hvordan grønnsaker og krydder spiller sammen. Grytten skal stå å putre til lunsjen
Kl. 11:00 – KRAFT: HJERTET I GOD MATLAGING
Vi viser deg hvordan du lager ulike typer kraft. Du lærer også hvordan du reduserer, klargjør og lagrer kraft for best smak. Vi setter i gang en kraft sammen – og legger bein i ovnen for å utvikle smak og gelatin mens vi spiser lunsj.
Kl. 11:45 – BUTTERDEIGSLOKK PÅ GRYTEN
Vi viser deg også hvordan du lager et butterdeigslokk som både ser lekkert ut og gir gryte enda mer smak. Denne teknikken kan brukes på alle slags gryter og supper for å gi dem det lille ekstra. Vi lager butterdeigslokk på gryten vår, og den blir en del av lunsjen.
Kl. 12:30 – LUNSJ/
Vi samles rundt langbordet for en sen lunsj med gryteretter og hjemmelaget mat fra småbruket.
Kl. 13:30 – KRAFT, DEL 2
Nå har beinene stått lenge nok – vi skal begynner å lage kraft. Vi går gjennom grunnprinsippene og de kjemiske prosessene som skaper en god kraft. Den får stå og godgjøre seg videre til kurset avsluttes.
Kl. 14:00 – SAUSER & SJY
Vi utforsker de viktigste grunnsausene og hvordan du bygger smak med kraft som base. Du lærer å lage klassiske sauser som rødvinssaus, beurre blanc, béarnaise og en kremet frikassésaus.
Vi snakker om hvordan man balanserer syre, fett og umami for å løfte smaken. Til slutt lager vi en nydelig saus – inspirert av sesongen og Karins kreative moment– som du får med deg hjem.
Kl. 15:00 – TIPS & TEKNIKKER
Karin deler sine erfaringer og favoritt-teknikker. Du får praktiske tips som gjør det lettere å lykkes hjemme, og vi går gjennom klassiske franske triks – som “luttering”: en eldgammel teknikk der man tetter en gryte med en deig rundt lokket for å fange inn alle aromaene. Dette gir en ekstra saftig og smakskonsentrert gryterett – og er en teknikk du lett kan bruke hjemme.
Kl. 15:30 – KAFFE & KJEKS
Vi tar en liten pause med kaffe, te og hjemmelagde kjeks. Det blir tid til å oppsummere, stille siste spørsmål og dele erfaringer.
Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Du får med deg hjemmelaget kraft, saus, et oppskriftshefte fylt med teknikker, oppskrifter og gode tips
Passer kurset for meg?
Dette kurset passer for alle som er nysgjerrige på mat laget fra bunnen av – enten du elsker å lage mat fra før, er helt ny og vil komme i gang med kraft og gryter, eller rett og slett ønsker å løfte måltidene dine med gode sauser. Du trenger ingen forkunnskaper, bare lysten til å lære.
Hjertelig velkommen til en lærerik, inspirerende og smakfull dag med kraft, sauser og gryteretter!
Maks 12 deltakere.