Er du glad i sopp, men holder deg mest til kantarell og steinsopp? Ønsker du å lære mer om hvordan du kan bruke og bevare dem – og bli tryggere med soppkurven? På dette kurset får du både kunnskapen og inspirasjonen du trenger for å sanke, bruke og konservere sopp.
Sammen med vår kokk og erfarne sanker Karin utforsker vi ulike sopparter og lærer å kjenne igjen og sanke sopp på en trygg måte. Du ser på hvordan du best tar vare på soppfangsten – gjennom tørking, sylting, frysing, oljelegging, saltlake og hermetisering, osv. Etter kurset vil du kunne bevare smaken av sopphøsten og bruke den gjennom hele året.
I løpet av dagen lager vi blant annet soppsoya med skjellpiggsopp, sylter risker og konserverer fåresopper i olje.
Dagen før kurset har vi samlet inn rundt 30 ulike sopparter, slik at du trygt kan lære å identifisere og bruke nye arter .
Du drar hjem med lyst og kunnskap til å lage spennende retter og konserveringer med sopp!
DAGENS PROGRAM
Kl. 09:30 – VELKOMST
Vi starter dagen med hjemmelaget fruktpai og kaffe, samt en kort introduksjon til dagens tema.
Kl. 10:00 – SOPPVERDEN & NYE SOPPARTER
Vi går gjennom soppens livssyklus, hvor og når du kan finne ulike arter, og hva du bør se etter i naturen. Du lærer å identifisere enkle, trygge matsopper som smørsopp, matrisker, røykesopp, piggsopp, skrubber og matblekksopp – samt flere arter avhengig av hva vi fant dagen før.
Kl. 11:15 – HERMETISERING – PROVENCE-RISKER
Vi lager en rett med matrisker (eller andre sopper) inspirert av Provence – med rødvin, timian og hvitløk. Soppen legges i en smakfull rødvinslake som skal modnes i noen uker. Du lærer også om hvilke sopper som egner seg til konservering, og hvilke krydder og urter som fremhever smaken.
Kl. 12:00 – LUNSJ
Vi nyter en lunsj laget med hjemmelaget mat og smaker på ulike sopper, syltede grønnsaker, ost og råkostsalat. Etter lunsj kan du bli med på en liten tur på gården for å hilse på dyrene og se hvordan vi dyrker grønnsakene.
Kl. 13:00 – SPISELIGE OG GIFTIGE SOPPER
Når du lærer å kjenne de farligste soppene, blir du tryggere på sanking! Vi går gjennom giftige arter som kan forveksles med matsopp, og hvordan du kan unngå feil. Vi fortsetter å lære om spennende matsopper du kan ta med hjem – og hvordan de best kan brukes.
Kl. 14:00 – SOPPSOYA MED SKJELLPIGG
Vi går gjennom ulike konserveringsmetoder og ser hvilke sopper som egner seg til hva. Deretter lager vi soppsoya med skjellpiggsopp – en umamirik smaksbombe perfekt til gryter, sauser og supper.
Kl. 15:00 – KONSERVERING I OLJE
Fåresopp er en undervurdert matsopp i Norge – lett å kjenne igjen, og rikelig tilgjengelig. Vi gjennomgår prosessen for oljekonservering og lager vår egen fåresopp i glass, sammen med vårløk og krydder. Du lærer også variasjoner og muligheter med denne metoden.
Kl. 15:30 – KAFFE & TE
En velfortjent pause med kaffe eller chaga-te. Vi tar en oppsummering av dagen, besvarer siste spørsmål og deler tips og bøker til videre læring.
Kl. 16:00 – AVSLUTNING
Alle får med seg et kurshefte med bilder og beskrivelser av ulike sopparter og oppskrifter.
Passer kurset for meg?
Enten du er nybegynner eller har litt erfaring, vil du lære å kjenne igjen og bruke et bredt spekter av sopp. Kurset handler ikke bare om sanking – men også om matlaging og hvordan du tar vare på soppen etterpå.
Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker mer informasjon.
Maks 12 deltakere.
Hjertelig velkommen på kurs!