Riggerkurs



Kursarrangør: VDA Training
Sted: Rogaland, Karmøy
Rogaland
Kursadresse: Vestheimvegen 17, 4250 Kopervik (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning

Riggerkurset er for alle som bruker løfteutstyr og manuelle vinsjer/taljer og løfteredskap for å flytte last. Kurset er svært aktuelt for den som ønsker å arbeide med løfteoperasjoner offshore og/eller på land.

Modul:
Riggerkurs modul O-2.2 – Fallsikring og enkle løfteinnretninger, 16 timer (teori). Modul O-3.2 – Rigging, 32 timer (teori og praksis).

Kursbeskrivelse:
Teoridelen av riggerkurset gjennomføres som klasseromsundervisning eller som nettundervisning, ved nettundervisning kommuniserer du direkte med forleser og har mulighet til å stille spørsmål underveis. Den praktiske delen av riggerkurset gjennomføres ved en av våre avdelinger med fysisk oppmøte. Riggerkurset leveres som fullstendig riggerkurs der all teori og praksis inngår i kurspakken.

Krav til forkurs/forhåndskompetanse er gjennomført og bestått G11 Løfteredskap (stropp og anhuker) 16 timer med modul 1.1

Myndighetene stiller krav til grunnleggende sikkerhetsopplæring av riggere. Kravene omfatter teoretisk og praktisk opplæring i rigging. For å fullføre riggerkurset må man avlegge og bestå teoretisk og praktisk eksamen. Kompetansebedriften AS leverer et interessant og inspirerende riggerkurs der deltagerne vil få en god innføring i sikker bruk av løfteredskap, enkle løfte innretninger og fallsikring. Kurset består av teoretisk og praktisk opplæring.

Kurset dekker krav i NORSOK standard R-003.

Riggerkurset gjelder for utstyr som benyttes ved horisontal og vertikal forflytning av last, og som er opphengt i konstruksjoner som bjelker og annet. Kurset er rettet inn mot offshore og onshore personell i petroleumsbransjen, men vil også være nyttig for personell som deltar i løfteoperasjoner på land.

Riggerkurset gir innsikt i prinsippene bak riggeutstyrets konstruksjon, virkemåte, bruk og vedlikehold. Formålet er å unngå uønskede hendelser og ulykker i forbindelse med riggeoperasjoner.

Innhold i vårt riggerkurs:
• Riktig bruk av fallsikringsseler, fallblokker og falldempere
• Tekniske krav til belter, koblingselementer, kroker og liner
• Enkle travers- og søylesvingkraners konstruksjon og virkemåte
• Riktig og feil bruk av taljer
• Transportable vinsjers konstruksjon og virkemåte
• Opphengs punkter, riktig bruk/plassering av bjelkeklyper og bjelkeklemmer
• Bruk av hjelpeverktøy under riggeoperasjoner
• Riktig bruk/plassering av bjelkeklyper og bjelkeklemmer
• Egen og andres sikkerhet under riggeoperasjoner
• Bruk av barriere/ sperremateriell
• SJA- sikker jobbsamtale


Personer som kommer til å benytte eller benytter transportabelt løfteutstyr, vinsjer og taljer ved horisontal eller vertikal forflytning av last.

Riggerkursets varighet:

Modul O-2.2 – 16 timer teori

Modul O-3.2 – 32 timer teori og praksis

Krav til forkunnskaper:
Kandidaten må ha gjennomført: G11 eller O 1.1 – bruk av løfteredskap før deltakelse på Riggerkurs.