Innvandrerkvinner i arbeidslivet - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag

Vi tilbyr webinar om innvandrerkvinner i arbeidslivet. Arbeidslinjen er den viktigste integreringsarenaen i Norge. Det er gjennom arbeidslivet at mange integreres, skaper sosiale fellesskap, bygger nettverk og får mulighet til å leve frie og selvstendige liv.

Innhold:
Flyktningkvinner møter barrierer i veien mot yrkesdeltagelse. Hvordan er det mulig å jobbe konkret for å motvirke noen av disse barrierene og legge til rette for at flyktningkvinner i større grad skal være i arbeidslivet?

Program:
kl 09:00 - 09:30 Kan ikke, vil ikke, eller får ikke - Hva er barrierene for innvandrede kvinner i norsk arbeidsliv:
Å finne en plass i norsk arbeidsliv handler både om å ha en kompetanse som er etterspurt av arbeidsgiverne, om selv å ville i arbeid, og om å ikke utsettes for diskriminering når en ønsker å bruke ressursene sine til beste både for seg selv og andre. Hva sier forskning om barrierene innvandrede kvinner møter på veien mot lønnet arbeid og økonomisk selvstendighet? Og holder det egentlig å ha fått «en fot innafor», eller er det barrierer vi bør tenke over også etter at kvinnene har fått den første jobben?
- Hanne Cecilie Kavli, Forskningssjef FAFO

kl 09:40 - 10:10 Har vi knekt koden - Hva sier forskning om hvordan barrierene kan brytes ned:
Vi har nylig fått en ny integreringslov og Fafo følger arbeidet med denne loven i flere forskningsprosjekter. Vi vet en del om hva som til nå har fungert bra og dårlig i integreringsarbeidet. Vil de nye grepene løse opp i gamle floker, eller har vi nå laget oss noen nye?
- Hanne Cecilie Kavli, Forskningssjef FAFO

kl 10:20 - 11:10 Jobbsjansen - hvordan kan man bygge et tilbud og hvordan setter vi SE-metodikken i fokus:
Jobbsjansen er en tilskuddsordning fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet som er åpen for alle kommuner i landet, men hvordan bygger man et prosjekt og et tilbud i sin kommune? Arbeidsforskningsinstituttet konkluderte i 2020 med at Supported Employment kan være en god og målrettet metodikk for å sørge for varig tilknytning til arbeidslivet. Amalie ser på hvordan kan vi sørge for å ha et SE-fokus i Jobbsjansen, samt erfaringer fra å bygge opp jobbsjansen i kombinasjon med SE-metodikk.
- Amalie Solberg Rustad, Prosjektleder, NAV Alna

kl 11:20 - 11:50 Supported Employment - SE - tilrettelagt for målgruppen:
Selv om SE-metodikk har blitt bekreftet gjennom forskning å være hensiktsmessig for å hjelpe mennesker ut i varig arbeid så er det nødvendig å tilpasse for målgruppen. Innvandrerkvinner med flyktningbakgrunn har ofte svært komplekse og sammensatte utfordringer. Hvordan kan vi legge til rette for dette når vi bruker SE?
- Amalie Solberg Rustad, Prosjektleder, NAV Alna

kl 12:00 - 12:30 Kjønn og likestilling i Introduksjonsprogrammet:
Forskning viser at Introduksjonsprogrammet virker ulikt for kvinnelige og mannlige deltakere. Det har imidlertid vært lite fokus på hvordan likestilling praktiseres i Intro, og slike praksiser kan ha betydning for kvalifiseringsprosessen til deltakerne.

Hvilken rolle spiller kombinasjonen av arbeidslivets forventninger, konkrete kvalifiseringstiltak og saksbehandlere med tanke på å forsterke eller utfordre likestillingspraksiser i Introduksjonsprogrammet? Hvilke kjønnsstereotypiserende og likestillingsfremmende tilnærminger utøver saksbehandlere i Introduksjonsprogrammet og hvordan kan dette løses?
- Johanne Hansen Kobberstad, Sosialantropolog og sosiolog ph.d.

kl 12:40 - 13:10 Er kvalifisering og sysselsetting av flyktningkvinner et kulturelt betinget problem:
Flyktningkvinners lave sysselsettingsrate blir av ulike parter framhevet som et problem, som gjerne forklares med kvinnenes utdanningsnivå og / eller kulturelle bakgrunn. Det kan imidlertid stilles spørsmål ved slike forklaringer, og dette gjelder særlig for kvinner med kompetanse fra hjemlandet.

Hvilke muligheter gir det norske arbeidsmarkedet og introduksjonsprogrammet for kvinnelige flyktninger med kompetanse fra hjemlandet? Kultursensitivitet anses som viktig i arbeid med etniske minoriteter, men bør saksbehandlere og rådgivere være kultursensitive også overfor norsk kultur?
- Johanne Hansen Kobberstad, Sosialantropolog og sosiolog ph.d.

Målgruppe for kurset:
• Bosettingsansvarlige
• Flyktningmedarbeidere
• Integreringstjeneste
• Ansatte på asylmottak
• Sosionomer
• Velferdsvitere
• Alle ansatte i kommuner og fylkeskommuner som jobber med integrering og kvalifisering av innvandrere.