Fagskole - Mat, ernæring og måltider i helse- og omsorgstjenesten



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: AOF Studiesenter
          Sør-Trøndelag, Trondheim
Kursadresse: Vestre Rosten 81, 7075 Tiller (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 358 timer / 21 måneder
Pris: Gratis
Neste kurs: 02.09.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr fagskoleutdanning om mat, ernæring og måltider i helse- og omsorgstjenesten. God mat og riktig ernæring er grunnleggende for god helse og livskvalitet gjennom hele livet. Maten skal være tilpasset den enkeltes behov og serveres i en hyggelig ramme.

Informasjon:
Personale som ivaretar mattilbudet i helse- og omsorgstjenesten, kan avlaste annet helsepersonell og bidra til økt kvalitet på mattilbudet. Denne utdanningen gir deg kompetanse til å bidra til bedre kosthold og gode måltidsopplevelser i helse- og omsorgstjenesten. Fagskoleutdanningen Mat, ernæring og måltider i helse- og omsorgstjenesten gjennomføres som et deltidstudium over 2 år og kan kombineres med jobb. Utdanningen gir 60 studiepoeng og fagskolegrad.

Faginnhold:
• Emne 1 - Etikk, samhandling og kommunikasjon
• Emne 2 - Ernæringslære og mattilbud
• Emne 3 - Drift av postkjøkken/avdelingskjøkken
• Emne 4 - Service og samarbeid
• Emne 5 - Praksis
• Emne 6 - Fordypning

Læringsmål:
Utdanningen er utviklet for at du som ansatt i helse- og omsorgstjenesten skal sitte igjen med økt kunnskap om kommunikasjon, ernæringslære, digitale verktøy, daglig drift av postkjøkken, og forståelse for ulike etiske dilemma du kan møte på i din arbeidshverdag. I løpet av studietiden vil du også få økt kunnskap om ulike mattradisjoner, og hvilken betydning mattilbudet har, både for enkeltmennesket og i et samfunnsperspektiv.

Kunnskap om forebygging og behandling av underernæring, samt flerkulturell forståelse, er også sentralt. Utdanningen er praksisnær og vil gi deg ferdigheter til å anvende denne kunnskapen på egen arbeidsplass. Du skal ved endt utdanning kunne planlegge, tilberede og servere mat og måltider etter enkeltmenneskets behov, og dermed bidra til positive matopplevelser for den enkelte pasient / bruker.

Målgruppe for kurset:
Utdanningen passer for helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, personer med bakgrunn fra restaurant- og matfag og andre som ønsker å styrke sin kompetanse innen mat, ernæring og måltider i helse- og omsorgstjenesten.

Opptakskrav:
1) Formell kompetanse:
• Fullført videregående opplæring med fagbrev innen helsearbeiderfaget
• Hjelpepleiere og omsorgsarbeidere kan også søke opptak på formell kompetanse
• I tillegg kan søkere med fullført og bestått videregående opplæring fra restaurant- og matfag tas opp på formell kompetanse (generell studiekompetanse alene gir ikke rett til opptak).

2) Opptak på bakgrunn av realkompetanse:
Her må du oppfylle ett av følgende punkt:
• 8.700 timer (5 år) relevant arbeidserfaring og / eller utdanning
• Fullført og bestått Vg1 og Vg2 innen helsearbeiderfaget, eller innen restaurant- og matfag, samt 5.220 timer (3 år) relevant arbeidserfaring og/eller utdanning.
• Fullført og bestått teori til fagprøven, samt 3.480 timer (2 år) relevant arbeidserfaring og / eller utdanning

Språk:
• Søkere med annet morsmål enn norsk eller annet nordisk språk som søker på grunnlag av realkompetanse, må dokumentere kunnskaper i norsk tilsvarende minimum nivå B1 i Europarådets referanserammeverk for språk.

Eksamen / sertifisering:
Studiet har innlevering av emneoppgaver underveis i studiet. I tillegg leveres det inn en fordypningsoppgave ved slutten av studiet som skal forsvares på muntlig eksamen. Alle våre emneoppgaver er lagt opp til å kunne skrives hjemme, og med lang innleveringstid.