Vinturer i Bourgogne - 4 dager / 3 netter (for grupper)



Kursarrangør: TransProvence
Sted: Utlandet, Frankrike
Utlandet
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for avtale
Varighet: 4 dager
Pris: Avtales

Bourgogne-vinene kommer fra høydedragene som strekker seg fra Dijon i nord til Lyon i sør. De mest kjente områdene er Côte de Nuits og Côte de Beaune, samt Mâcon og Beaujolais.

Pinot Noir-druen og fremstillingsmåten gir de røde Bourgogne-vinene større mykhet og raskere modning enn for eksempel Bordeaux-vinene. Nesten all hvitvin fra Bourgogne lages på chardonnaydruen. På denne turen konsentrerer vi oss om distriktene La Côte de Nuits og La Côte de Beaune, og vi får stifte bekjentskap med både hvite og røde viner med verdensry.

Côte de Nuit: Området ligger lengst nord, og er fremfor alt kjent for fyldige og lagringsdyktige rødviner. Generelt er vinene kraftigere og mer robuste enn i Côte de Beaune, men det er store individuelle forskjeller. Vinene her høstes normalt en ukes tid seinere enn i Côte de Beaune lenger sør. Côte de Beaune: Området gir lettere rødviner enn i Côte de Nuits og er fremfor alt kjent for tørre hvitviner av topp kvalitet.

Turen er variert, innholdsrik og faglig svært interessant. Selv om hovedtemaet er vin, blir dere også kjent med mange av regionens severdigheter. Nyt også den gode maten regionen er så kjent for. Turen starter og avsluttes i Dijon med god togforbindelse til Paris (ca.1t 40 min).


Program:
Dag 1
Til Dijon – sennepshovedstaden – kommer dere med TGV-tog fra Paris sentrum. Transfer til og innsjekking på hyggelig og sentralt beliggende 3-stjerners hotell. Middag på egenhånd og for egen regning. (Hvis ønskelig, kan middagen bestilles og inkluderes i prisen). Overnatting i dobbeltrom og/ eller enkeltrom.

Dag 2
La Côte de Nuits
Etter frokost på hotellet i Dijon vil dere bli hentet av den engelsktalende vinkjenner-guiden, som tar dere med i minibuss ut til vindistriktene i Côte de Nuits på la Route des Grands Crus – de store viners rute – med bl.a.: Gevrey-Chambertin, hvor Napoléon hentet sin favorittvin, le Clos Vougeot (med guidet omvisning), opprinnelig et kloster grunnlagt i år 1098, hvor det internasjonale vinbroderskapet Les Chevaliers du Tasetevin har sitt sete, og la Romanée-Conti, parsellen hvor druene til en av verdens aller dyreste og mest prestisjetunge viner dyrkes. Guiden informerer om jordsmonn, solhelling, druetyper, vinstokker m.m. Utpå formiddagen ønskes gruppen velkommen til vingården Domaine du Comte Senard beliggende i vinlandsbyen Aloxe Corton, kjent for sin produksjon av utmerkede Grands Crus-viner. Før ”vinsmakelunsjen” hos vertskapet på vingården blir det tid til liten spasertur gjennom vinmarkene og et besøk i den stemningsfulle benediktinervinkjelleren fra det 13. århundre. I løpet av den 3-retters lunsjen (forrett, hovedrett og oster, samt kaffe), vil egnens gastronomiske spesialiteter få godt følge av 6 forskjellige viner fra vingården: 1 appelation ”régional”, 2 appellation Villages, 1 Premier Cru og 2 Grands Crus – her blir det gode smaksopplevelser både fra glass og tallerken – alt under oppsyn av vingårdens egen sommelier. Etter lunsj fortsetter turen på La Route des Vins (vinruten) til Beaune, Bourgognes vinhovedstad med sjarmerende gågater. Guiden tar dere med på en liten byvandring til fots, og et ”must” i Beune er det interessante besøket på Les Hôspices de Beaune, byens monumentalbygg med det karakteristiske teglstenstaket, opprinnelig bygget som hospital for fattige allerede i 1443. Bygningen huser i dag både hospitalmuseum, apotekermuseum og museum for bildende kunst og gobeliner. Sjåføren leverer i mellomtiden bagasjen på det sentralt beliggende 3-stjerners hotellet. Guiden følger dere til hotellet (5 min.) etter omvisningen. Innsjekking på hotellet. Litt rusletid i byen på egenhånd før middag på en typisk Bourgogne-restaurant (med vinkjellerstemning) i kort gåavstand fra hotellet.

Dag 3
La Côte de Beaune
Frokost. Guiden møter dere på hotellet, og dere begir dere ut på dagens rundtur (i minibuss) i vindistriktet la Côte de Beaune med verdenskjente vinnavn som Pommard, Volnay, Meursault… Guiden gir dere god informasjon underveis, og pass endelig på anledningen til å stille spørsmål. Dere fortsetter via de kjente vinlandsbyene til Saint Romain med sine arkeologiske utgravninger. Kl. 10.00 kommer der til en liten familiedrevet vingård i Meursault hvor det blir omvisning og vinsmaking. En lokal bøkker (sammen med engelsktalende oversetter) kommer til vingården for å demonstrere sitt håndverk for dere: kriterier for valg av trevirke, den viktige kløvemetoden, gamle laggeteknikker og prosessen med oppvarming fram til ferdige tønne. Kl. 12.00: Kald lunsjbuffet inkludert vin på vingården. Retur til Beaune (eller evt. en ekstra vinsmakestopp på vei tilbake). Fritid om ettermiddagen. Middag av gastronomisk art på svært god restaurant i sentrum av Beaune. Overnatting på samme hotell.

Dag 4
Tid på egenhånd til shopping eller sight-seeing etter frokost. Transfer til nærmere avtalt tid fra hotellet i Beaune til TGV-stasjonen i Dijon. Retur til Norge.