Seilkurs for begynnere - Langhelg



Kursarrangør: Seil Senja AS
Sted: Troms, Lenvik / Finnsnes
Troms
Kursadresse: Bernhard Lunds vei 5, 9300 Finnsnes (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Kl 10:00 - 17:30
Varighet: Langhelg
Pris: 7.890

Velkommen til vår mini-ekspedisjon og seilkurs i ett! Her får du sammen med grunnleggende kunnskap om seiling, navigasjon og båthåndtering, også erfare hvordan det er å seile på små ekspedisjoner med seilbåten som bolig.

Innhold:
I løpet av tre kursdager utforsker vi området mellom Finnsnes i nord og Harstad i sør. Seilkurset starter på Finnsnes kl. 10.00 på fredag og avsluttes samme sted ca. kl. 17.30 på søndag. Selv om antall undervisningstimer er de samme som på vårt midtuke- og helgekurs, gir dette seilkurset mer tid til praktiske øvelser på sjøen. Kanskje kan dette seilkurset inspirere deg til å utforske norskekysten i seilbåt på egen hånd? Eller kanskje du til og med setter kursen mot Det karibiske hav?

Dag 1 - Fredag; Velkommen om bord!
• Vi møtes ved Finnsnes kai lørdag 18. september kl. 10.00. Båten vår ligger ved flytebryggen rett ved hurtigbåtkaia/Intersport. Se etter seilbåten med Seil Senja-flagget.
• Tiden frem til lunsj bruker vi på å gjøre oss kjent med seilbåten og utstyret. Vi tar også en prat om sikkerhet, og vi skal lære oss litt om seilteori og noen sjøveisregler. Etter lunsj ca. kl. 13 er vi klare til å kaste loss.
• Det første vi skal trene på etter vi har kommet oss ut fra havnen, er en “mann over bord”-situasjon. Neida, ingen trenger å bade her!
• Resten av tiden denne dagen skal vi øve på å seile på ulike vindvinkler (kryss, slør og lens) og å justere vinkelen på seilene riktig i forhold til vinden (trimme skjøter). Vi skal også øve på å svinge båten, slik at vinden kommer inn fra motsatt side (slag og jibb).
• Hver enkelt deltaker vil få tilbakemeldinger og instrukser underveis, og vi bytter på plassene slik at alle skal få øve seg like mye på de ulike oppgavene om bord.
• Litt utpå ettermiddagen, ca. kl. 17, seiler vi til Klauva på Senja. Klauva er et gammelt handelssted som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Der ankrer vi opp for kvelden. Vi lager middag og spiser sammen i seilbåten. Senere på kvelden vil det være mulig å ro i land for å utforske stedet nærmere på egenhånd.

Dag 2 - Lørdag; Ekspedisjonsdagen!
• Vi starter dagen kl. 9 med felles frokost. Deretter tar vi for oss dagens teori som vil handle om mer avanserte måter å justere seilene på (seiltrimming), og hvordan vi kan redusere størrelsen på seilene for kontrollert seiling i mye vind (reving). Etter dette trekker vi opp ankeret og heiser seilene for dagens praktiske øvelser på sjøen.en.
• Litt senere på dagen setter vi kursen sørover mot Tranøya, der vi skal finne oss en flott ankringsplass for kvelden og natten. Lunsjen spiser vi underveis. Tranøya er en frodig øy og et gammelt kirkested sør-øst på Senja. Her er det mye interessant historie fra bosetning mer enn 2000 år tilbake i tid. Det finnes blant annet mange gravhauger, naust- og hustufter på øya.
• Etter at vi har laget og spist middag blir det tid for en oppdagelsestur på land, for de som ønsker det.

Dag 3 - Søndag; Finaleetappen!
• Vi starter dagen med felles frokost kl. 9. Etter frokost ser vi på teorien for manøvrering i havn, fortøyning og oppankring, og vi lærer om håndtering av seil og tau. Deretter trekker vi opp ankeret og starter seilturen tilbake til Finnsnes.
• Etter noen seileøvelser setter vi kursen mot Finnsnes kai for kursets siste del, som er å legge båten til kai og fortøye. Alle vil få øve seg på å legge til kai og ta båten ut igjen minst to ganger.
• Vi rydder ut av båten og avslutter seilkurset ca. 17. Kanskje noen allerede har begynt å planlegge sitt neste eventyr i seilbåt?

Målgruppe:
For alle som ønsker å lære å seile. Nedre aldersgrense: 14 år

Forkunnskap:
Ingen krav til forkunnskaper

Påmelding og betaling:
Etter påmelding til seilkurset vil du motta en faktura på et depositum. Dette depositumet tilsvarer 20% av den totale kursavgiften. Betaling av denne fakturaen sikrer din(e) plass(er) på seilkurset. Restbeløpet kan du betale senere når du selv ønsker, men senest inntil 30 dager før kurset starter.

Været og andre forhold:
Av hensyn til været og andre uforutsette forhold kan programmet for dette seilkurset avvike noe fra beskrivelsen.

Vis flere tilsvarende kurs: