Psykisk helse hos barn og unge



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Quality Airport Hotel Værnes
          Nord-Trøndelag, Stjørdal
Kursadresse: Kjøpmannsgata 20, 7500 Stjørdal (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag
Pris: 2.550

Vi tilbyr kurs om psykisk helse hos barn og unge. Målsettingen med kurset er å styrke barnas nærpersoner til å ivareta barna på en utviklingsmessig trygg måte i en hektisk hverdag.

Innhold:
Psykiske lidelser er samfunnets mest kostbare sykdommer. Det er verdt å merke seg at femti prosent av utgiftene skyldes angst og depresjon - lidelser som for svært mange starter i barne- og ungdomsalder. Det er en økende etterspørsel etter mer kunnskap om psykisk helse fra spesialpedagogene i barnehager, men også fra andre som jobber med barn og ungdom. De store samfunnsmessige problemene kan bare løses ved forebygging. Derfor er barnehagen og skolen - i tillegg til familien - de to viktigste arenaene for psykisk helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i Norge.

Barnets selvfølelse og selvtillit påvirker også hvem det er. Dette er i stor grad påvirket av de omgivelsene vi lever i. Hvordan det tilrettelegges i oppvekst- og opplæringssektor-, hvordan det samhandles, hvilke holdninger barnas nærpersoner uttrykker og viser, har en sentral innvirkning på barns identitet og psykiske helse.

Vi ønsker at kurset vil gi økt kompetanse på:
• Hva er psykisk helse
• Hva er tilknytning
• Sentrale perspektiver ang. tilrettelegging for trygghet og livsglede
• Trygghetssirkelen - bevegelse mellom tilknytning og utforskning
• Hvordan forstå og hjelpe de utrygge barna
• Felles forståelse av enkelte faktorer som har innvirkning på barns identitet
• Selvfølelse og selvtillit - hva er hva
• Barns utvikling knyttet til identitet
• Bevissthet om hvordan omgivelsene påvirker barns atferd og hvordan vi kan bidra til positiv utvikling
• Inspirasjon til å tenke i nye baner og betydningen av felles fokus

Foreleser: Terje Wårheim

Terje Wårheim har lang erfaring fra Spesialisthelsetjenesten i arbeid med læringsmiljø og tilretteleggingstiltak knyttet til barn, ungdom og voksne. Han er barnevernspedagog, med mastergrad i Tverrprofesjonelt samarbeid i helse- og sosialsektoren. Han har studert og underviser innen veiledningspedagogikk og brukermedvirkning i veiledning og i sexologi, ART; Aggression Replacement Training og om trening av sosial kompetanse, forebygging og håndtering av utfordrende atferd hos barn og unge, kommunikasjons- og relasjonskompetanse, målrettet miljøarbeid og ulike opplæringsteknikker. Wårheim har også samarbeidet med Nord Universitet, Universitetet i Stavanger og Læringspsykologistudiet i Oslo. Han er en hyppig benyttet og meget erfaren formidler, med solid faglig og praktisk kompetanse.

Målgruppe for kurset:
Alle som arbeider med barn og unge, samt foresatte / omsorgspersoner