Negativ sosial kontroll - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: ca 3 timer

Vi tilbyr webinar om negativ sosial kontroll. En fagdag for alle som arbeider med problemstillingene tilknyttet negativ sosial kontroll, patriarkalske familiestrukturer og transnasjonale familier.

Litt om webinaret:
Innsats mot negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er et prioritert område i Regjeringens integreringsstrategi. Men hva er negativ sosial kontroll, hvor langt strekker det seg og hva er hovedtiltakene for å forebygge? Arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold handler om å forbygge og avdekke begrensinger av frihet, manglende likestilling og vold i nære relasjoner for utsatte barn, unge og voksne.

Negativ sosial kontroll og æresrelatert vold forekommer ofte i et kjønnsperspektiv, der unge som bryter med storfamiliens normer kan være særlig utsatte. Jenter kan være utsatt for begrensninger av frihet og andre former for vold og kontroll.

Program:
kl 09:00 - 09:30 Fra ekstrem kontroll til hverdagskontroll:
- Linn Iren Engemyr Knutsen, Prosjektleder, Prosjekt frihet
Negativ sosial kontroll utgjøre en alvorlig begrensning for menneskers liv og frihet, og det er viktig å jobbe forebyggende og langsiktig. Definisjonene på negativ sosial kontroll har endret seg gjennom årene, og hva forstår vi egentlig i dag med begrepet negativ sosial kontroll? For å kunne jobbe målrettet og proaktivt trenger vi kunnskap om bredden i hva negativ sosial kontroll kan være.

Innlegget presenterer:
• Utvikling i forståelsen av begrepet negativ sosial kontroll
• Eksempler på negativ sosial kontroll
• Hvordan snakke om negativ sosial kontroll

kl 09:40 - 10:10 Ære og verdighet - likheter og ulikheter mellom kollektivistiske og individualistiske samfunn:
- Linn Iren Engemyr Knutsen, Prosjektleder, Prosjekt frihet
I det nye obligatoriske elementet i introduksjonsprogrammet, livsmestring, skal deltakerne få informasjon om ulikheter og likheter mellom kollektivistiske og individualistiske samfunn. Dette skal hjelpe deltakerne å bedre forstå og forholde seg til det norske samfunnet. Hvorfor er det viktig å kunne noe om disse ulike samfunnene? Hva må vi som jobber med dette vite?

Vi ser på:
• Likheter og ulikheter mellom kollektivistiske og individualistiske samfunn
• Æreskultur versus verdighetskult

kl 10:20 - 10:50 Verktøy for Livsmestring:
- Linn Iren Engemyr Knutsen, Prosjektleder, Prosjekt frihet
Etter integreringsloven er livsmestring i et nytt land obligatorisk for alle, og minstekravet er 2 timer når det gjelder å snakke om retten til å leve et fritt og selvstendig liv. Prosjekt Frihet har laget et 2 timers undervisningsopplegg som er tilpasset livsmestring, og tilgjengelig til bruk for alle. Prosjekt Frihet - Livsmestring er støttet av IMDi, og gratis å bruke.

kl 11:00 - 11:45 Hvilke påkjenninger medfører negativ sosial kontroll for den enkelte:
- Kristin Blomstrand Koch, Leder Røde Kors-telefonen om negativ sosial kontroll
Alle har rett til et liv uten tvang. Å bli utsatt for negativ sosial kontroll har kortsiktige og langsiktige konsekvenser for enkeltindividet.

Det er viktig å kjenne til dybden og kompleksiteten i relasjoner, tradisjoner og maktforhold for å kunne jobbe med problematikken, i tillegg til kunnskap om norske lover, normer og internasjonale konvensjoner. I dette innlegget deler Kristin sin innsikt med Røde Kors sitt arbeid med forebygging av negativ sosial kontroll, og deres oppfølging av enkeltindivider som har erfart denne vanskelige ufriheten.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker webinar om negativ sosial kontroll