Karriereveiledningskonferansen 2023



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr karriereveiledningskonferansen 2023. Vil du være med å løse utfordringene med karriereveiledningen? Vi vet at arbeidslivet er i rask endring, og at det finnes utfordringer med å inkludere unge i arbeidslivet.

Litt om konferansen:
Sammen med noen av Norges og verdens dyktigste fagpersoner vil du oppleve å få inspirasjon og praktiske innfallsvinkler for karriereveiledningsarbeidet i Norge. Førsteamanuensis Kirsten Marie Dalene vil dele funn fra sin PhD: «Meningsskapende karriereveiledning - Karriereveilederes forståelser og erfaringer med Life-design veiledning i norsk kontekst».

Du vil også høre om:
• Hvordan rådgivningstjenesten i skolen kan fornyes
• Hvordan life-design veiledning kan brukes i praksis
• Den sterke historien til Neruda Barakat, om hvordan karriereveiledning kan drives i et land i krig og nød.

Etter konferansen skal du du kunne:
• Forstå hvordan kollegabasert veiledning er et av de mest kraftfulle verktøyene vi har for å forbedre veiledningstjenesten.
• Ha en oversikt over hvordan du kan bruke digitale løsninger for å planlegge, gjennomføre og evaluere karriereveiledningen.

Program dag 1:
Velkommen til karrieveiledningskonferansen 2023:
Prosjektleder Kjell Helge Kleppestø skal lede oss gjennom 2 dager med aktuelle prosjekter, problemstillinger og metoder for deg som karriereveileder.

kl 10:00 - 10:45 Søvnens betydning i karriereveiledningen:
Mange av de vi skal veilede har en problematisk døgnrytme eller søvnvansker. Søvnekspert Ane Wilhelmsen-Langeland ser på hva som er vanlig og hvilke råd du som karriereveileder kan gi.
- Ane Wilhelmsen-Langeland, Psykologspesialist Helse Bergen

kl 11:00 - 11:30 Ledelse, samarbeid og utvikling av karriereveiledningstjenester:
Aida er for tiden leder av Karriere Vestland. Fra nyttår er hun avdelingsdirektør for organisasjonsutvikling i NAV Vestland. Her ser hun nærmere på hvordan vi møter omveltningene i karriereveiledningen, og hvilke krav endringene stiller til ledelse og samarbeid.
- Aida Cisic-Dizdar, Leder Karriere Vestland

kl 12:30 - 13:15 Innovasjonsprosjektet NAV Human, nye veier for å nå ungdom i utenforskap:
I dette innovasjonspartnerskapet har NAV utfordret markedet til å utforske gruppeoppfølging videre, og utvikle en helhetlig metodikk med digitale verktøy for relasjonsbygging og økt brukerinvolvering. Karriereveiledning og karrierelæring er nøkkeltema i NAV Human. Målet er en mer effektiv oppfølging.
- Astrid Gjeraker, Prosjektleder Nav Vestland
- Sverre Konrad Nilsen, Læringsliv AS

kl 13:30 - 14:15 Digitale løsninger i veiledningen:
Hvordan bruke digitale løsninger for å planlegge, gjennomføre og evaluere karriereveiledningen? Karriereveiledning er komplekst og komplisert, og dataverktøyene vi bruker må ta inn over seg denne kompleksiteten. I tillegg til at det er både tekniske og faglige forutsetninger som sammen påvirker hvorvidt de digitale løsningene vil fungere. Jo Inge Gåsvær presenterer viktige forutsetninger og ulike perspektiver som påvirker denne prosessen.
- Jo Inge Gåsvær, Fagkonsulent/PhD-student

kl 14:30 - 15:30 Fornyelse av rådgivningstjenesten i skolen:
Hele skolen involveres med karrierekompetanse og livsmestring i skolen. Jørund Walseth er karriererådgiver ved Firda vidaregåande skule i Vestland fylke. Og kjent som Karrierekaren på Instagram. Han har og mastergrad i karriereveiledning, og er en engasjert pådriver for helhetlig karriereveiledning utfra Firdamodellen.
- Jørund Walseth, (at)Karrierekaren

kl 18:30 - 19:30 Ro / Uro:
Marthe Walle er spellemannsvinnende artist og sykepleier som tematisk tar for seg uroen i oss, og hva det er vi egentlig trenger for å klare å leve med den i ei tid der så mye tar oppmerksomheten vår bort fra det som rører seg i vårt indre. Hva trenger vi moderne mennesker for å finne fram til roen og forsone oss med bølgedalene i livet, er et spørsmål Marthe Valle på ulike måter forsøker å besvare. Innlegget er et konsertforedrag, og settes opp på kvelden i forkant av middagen. Innlegget streames ikke og er således kun for de med fysisk deltakelse.
- Marthe Valle, Spellemannsvinner og sykepleier

Program dag 2:
kl 09:00 - 10:15 Analyse i Life-design veiledning:
Samtalen er et viktig redskap i karriereveiledning. Professor Gudbjørg Vilhjalmsdottir presenterer Life-design veiledning (Career construction counseling) med LDV-intervjuet (Career construction interview), og viser hvordan metoden kan brukes i praksis og hvordan samtalen kan forstås og forklares gjennom litterær teori. Life-design veiledning er en narrativ metode og benytter historiefortelling for å forme fremtidsbildet til den som veiledes.
- Gudbjørg Tulinius Vilhjalmsdottir, Professor

kl 10:30 - 11:30 Karriereveilederrollen i møte med nye metoder:
Nye metoder kan vekke både begeistring og skepsis hos karriereveiledere. Førsteamanuensis Kirsten Marie Dalene vil dele funn fra sin PhD: «Meningsskapende karriereveiledning - Karriereveilederes forståelser og erfaringer med Life-design veiledning i norsk kontekst». På bakgrunn av dette, vil hun diskutere hva som gjør at vi reagerer ulikt på nye metoder, hva som kan skape ny innsikt, samt hvilken kompetanse som trengs for å bidra til meningsskapende karriereveiledning.
- Kirsten Marie Dalene, Førsteamanuensis PhD og programansvarlig for master i karriereveiledning, USN.

kl 12:30 - 13:00 Er jeg på rett hylle:
Hvilke faktorer påvirker vår trivsel og mestring i arbeidslivet, og hvordan kartlegge jobbmatch? Og ikke minst - hvordan jobber man videre med denne informasjonen og skaper retning og mobiliserer drivkraft for den vi veiveileder? Laila Ryvænge og Benedicte Lysnes er begge erfarne karriereveiledere ved iFokus Kompetanse AS, og jobber til daglig med karriereveiledning i forbindelse med sykefravær og Ekspertbistand. Begge har lang erfaring innen coaching og karriereveiledning, og jobber til daglig med dette i forbindelse sykefravær og Ekspertbistand.
- Benedicte Lysnes, Rådgiver
- Laila Ryvænge, Rådgiver

kl 13:10 - 13:35 Kollegabasert veiledning og reflekterende team:
Kollegabasert veielding er en av de mest kraftfulle verktøyene vi har for forbedring av veiledningstjenesten. Likevel er det ofte en u-unyttet ressurs for mange karriereveiledere. Hvordan gjør vi det i praksis, og hvordan sørger vi for at dette er en del av vår rutine for forbedring? Sesilie viser arbeidsmodellen til Karriere Vestland basert på Kolbs læringssirkel og reflekterende team. Innlegget er ment som en starthjelp til de som er motivert og ønsker å komme i gang med kollegabasert veiledning.
- Sesilie Ådland, E-veileder

kl 13:50 - 14:20 Drømmen om at noe vidunderlig skal skje:
Neruda Barakat er grunnlegger av karrieresenteret ved Tishreen University i Syria, og er en erfaren universitetslærer i mekaniske ingeniørfag. Nerduda har en sterk historie og har drevet med karriereveiledning i et land i krig og nød. Her ser han på kraften av håpet som faktor i et karriereperspektiv, noe han mener er allment for alle - uansett situasjon.
- Neruda Barakat, Director of the Skills and Career Center

Gratis webinarserie for alle karriereveiledere:
Vi varmer opp til Karriereveiledningskonferansen med en gratis webinarserie fra årets konferanse! Følg lenkene under hvert webinar for å delta. Spre gjerne informasjonen til dine kolleger:)

1: Kvalitetssikring kan vel ledelsen ta seg av:
Kvalitetssikring og verktøyet Vår kvalitet er siste del av nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning , som vil bidra til en mer helhetlig og felles forståelse av hva god kvalitet er, samt å inspirere til å jobbe med kvalitetsutvikling. Avdelingsleder Ingjerd Espolin Gaarder fra Direktorat for høyere utdanning og kompetanse gir oss innblikk i arbeid med kvalitetssikring og kvalitetsutvikling av karriereveiledning, med basis i kvalitetsrammeverket og Vår kvalitet. Innlegget er et opptak fra årets karriereveiledningskonferanse.

2: Kvalitetsfokus i alt vi gjør:
iFokus er en profesjonell tilbyder av karriereveiledning og som har fokus på kvalitet i alt de gjør. Her forteller Kjetil om hvordan de planlegger, implementerer og evaluerer sin innsats til sine veisøkere. Alt under mottoet "Vi gjør drømmer mulig".
- Kjetil Henrik Kristiansen, Daglig Leder iFokus AS

3: Hvordan finne tilhørighet uten å miste seg selv:
Mange vokser i dag opp med en unik miks av kulturell kapital. Dette er verdier Stiftelsen Flexid ønsker å bevisstgjøre hos den enkelte. Flexid handler om følelser og identitet. Det handler om å føle seg innenfor eller utenfor. Flexid handler om alt en krysskulturell identitet kan være, og betydningen av å få lov å være alt den er. Målet er å synliggjøre fortellingen ingen spør etter, og slå røtter i den, fremfor å måtte velge mellom de ulike identitetene av nasjonal, språklig eller etnisk opprinnelse. Flexid handler om betydningen av identitet for livskvalitet, mestring og tilhørighet til samfunnet.

4: Globale Sandefjord - Mangfold gir styrke:
Globale Sandefjord er et samarbeid mellom kommunen, Sandefjord Næringsforening, NAV, næringslivet og frivilligheten. Vi skal jobbe for at innbyggere med landbakgrunn utenfor Norden som bor i Sandefjord kommune, blir inkludert i arbeid og samfunnsliv gjennom helhetlige og bæredyktige inkluderingsstrategier.
- Faten Lubani, Globale Sandefjord

Konferansier: Kjell Helge Kleppestø

Kjell Helge er cand.polit. med hovedfag pedagogikk. Han har allsidig bakgrunn, blant annet vært ansatt i CXS Nordic AS, leverandør av InFlow24/vip24. Siden 2005 ansatt i Vestland Fylkeskommune (tidligere Hordaland fylkeskommune). Han har ledet karrieresenteret i fylkeskommunen siden 2010, og bygget opp fra starten både Karriere Hordaland og Karriere Vestland.

Kleppestø er engasjert i utvikling av helhetlig karriereveiledningstjenester i Norge, og har lenge arbeidet for å inkludere Utdanningsvalg i det. Han har omfattende erfaring fra systemarbeid med offentlige og private aktører på feltet, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Deltok i 2018 i Kompetanse Norge sitt oppdrag med å utvikle et nasjonalt kvalitetsrammeverk for karriereveiledning. Oppdraget ble gitt av Kunnskapsdepartementet.

Målgruppe for kurset:
Konferansen passer for alle som veileder mennesker i utvikling

Vis flere tilsvarende kurs: