Hvordan forebygge sykefravær - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: På bestilling
Varighet: 1 dag
Pris: Avtales

Vi tilbyr webinar om hvordan forebygge sykefravær. Det er ingenting som er så kostnads- og tidkrevende som sykefravær. Dette webinaret vil gi en innføring hvordan du praktisk kan jobbe med å få ned sykefraværet i din bedrift eller på din arbeidsplass.

Litt om webinaret:
Den anerkjente foredragsholderen Elin Risholt Korsveien har hentet det siste fra forskingen om arbeidsliv, arbeidsmiljø og sykefravær, og har samtidig plukket med seg tips fra de bedriftene som lykkes med å holde et lavt sykefravær over tid. For å delta må du ha tilgang til en PC eller smarttelefon med kamera og mikrofon. Webinaret vil bli arrangert via en webinar-plattform, og du trenger ikke å laste ned programvare på forhånd. Du bare trykker på tilsendt link, så er du med.

Program:
kl 09:00 - 14:00 Webinar / fagdag om å forebygge sykefravær:
Åtte tips for å forebygge sykefravær. Elin Korsveien er HMS-rådgiver og fysioterapeut, og er blant landets mest brukte foredragsholdere når det gjelder sykefraværsarbeid. På denne fagdagen vil hun øse av sine kunnskaper på området.

Noe av det hun vil snakke mye om:
1) Om ledelse:
• Hvordan rekrutteres ledere? Hva slags personlig egnethet er man ute etter? Hva kjennetegner god og dårlig ledelse? Hvem følger opp lederen? Er det utarbeidet skriftlige lederrutiner? I tillegg vil Korsveien komme inn på en rekke andre faktorer viktig for ledelse.

2) Tiltak på systemnivå:
• Godt arbeidsmiljø forebygger sykefravær. Godt arbeidsmiljø handler om hvordan arbeidet organiseres, planlegges og utføres. Ved sykmeldinger blir ofte fokus på individet, men det er også lurt å se på hva som kan gjøres på systemnivå. Eksempler på dette er: er arbeidet jevnt fordelt? Er rutinene så klare at de ansatte vet hva de skal gjøre? Er det rollekonflikter i arbeidet til de ansatte? Er det utydelige ansvarsforhold som skaper utfordringer? Foredragsholder vil dele eksempler på både gode eksempler og vanlige feil mange arbeidsplasser gjør i forhold til dette.

3) Internkontroll, HMS og avvik:
• Kursholder vil gå grundig inn på fakta og statistikk om arbeidsmiljø, bransjeforskjeller, risikofaktorer for sykefravær og frafall fra arbeidslivet i ulike yrker og næringer. Hun vil vise hvor du selv kan søke kunnskap, og hva du kan få ut av denne kunnskapen.

4) Sykefraværsoppfølging i system:
• De bedriftene som har lavt sykefravær sørger for at sykefravær står høyt på agendaen. Hva gjør de som lykkes? Her vil du få tips om hvordan du kan utføre forebyggende samtaler ved hyppig fravær eller mønster i fravær. Hvordan kan du sette dialogmøter og forebyggende sykefraværssamtaler i system?. Kan du snakke om fravær på medarbeidersamtaler? I tillegg deles flere tips om hvordan du setter sykefraværsoppfølgingen i system.

5) Konflikter går ikke over av seg selv:
• Konflikter genererer mye sykefravær. Hvorfor blir vi syke av konflikter? Hva kjennetegner konflikter? Hvordan utvikler de seg? Hvordan forebygge og løse dem? Hvordan forholder vi oss til baksnakking? Hva er en leders ansvar i konflikter?

6) Rollekonflikter:
• Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) mener at rollekonflikt er en av de mest giftige faktorene i arbeidsmiljøet. Hva er en rollekonflikt? Hvordan kjenne den igjen og hvordan forebygge.

7) Tilbakemeldinger i jobbsammenheng:
• Mange arbeidstakere savner tilbakemelding fra sin leder. Hvordan gi tilbakemelding slik at den har ønsket effekt. Hvordan planlegge det å dele informasjon med ansatte, slik at alle føler eierskap i virksomheten.

8) Kommunikasjon:
• Hvordan snakker vi sammen hos oss. Lær forskjellen på fredsspråk og krigsspråk. Kritikk er en kommunikasjonsform som er vanlig på norske arbeidsplasser. Men hva skjuler seg under kritikken. Seminarlederen vil vise mange eksempler på hvordan vi bør - og ikke bør kommunisere.

Det vil bli lagt opp til gruppediskusjoner i tillegg til tradisjonell undervisning. Det vil bli lagt inn pauser og lunsj i løpet av dagen.

Kursholder: Elin Risholt Korsveien

Elin Korsveien jobber til vanlig som HMS-rådgiver, og bistår ulike bedrifter i å håndtere det vanskelige sykefraværet. Korsveien har som spesialfelt arbeid og helse, og har blant annet jobbet med tilbakeføring i jobb av arbeidstakere etter kreftbehandling og arbeidstakere med langvarig utmattelse av ulike årsaker.

Hun har også mange års ledererfaring og har vært med på å snu et høyt sykefravær til rekordlavt på sin tidligere arbeidsplass. Hennes største interesse er menneskers atferd og mentale prosesser, dvs hvorfor vi mennesker gjør som vi gjør. Hun er også opptatt av kombinasjonen menneskelig adferd og sykefravær, det moderne arbeidsliv og arbeidsmiljø.

Pris:
• Dette er et bestillingskurs og endelig pris får man ved avtale

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle

Kursmateriell:
For å delta må du ha tilgang til en PC eller smarttelefon med kamera og mikrofon. Webinaret vil bli arrangert via webinar-plattformen Zoom, og du trenger ikke å laste ned programvare på forhånd. Du bare trykker på tilsendt link, så er du med.