Fra falske tårer til fake news – historien om løgn og tillitKursarrangør: Bår Stenvik
Sted: Hele landet
Hele landet
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning

En reise gjennom historiske og kulturelle eksempler og forskning som forklarer hvordan samfunnet vårt er blitt formet av bløff og selvbedrag, og den stadige kampen for likevel å bygge tillit. Og hva i kan lære av det.

I boka «Bløff» har forfatter Bår Stenvik dykket ned i alt fra historie og økonomistudier til hjerneforskning og popmusikk for å studere kampen mellom bedrag og sannhet. I årtusener har denne striden formet vår kultur og atferd, og institusjoner som rettsvesen og religion. Alt fra hvorfor filmstjerner gjerne får Oscar for gråtkvalte roller til de falske nyhetene vi ser på nettet.

I dette foredraget forteller Stenvik om hvordan mennesket er naturens mest løgnaktige dyr – men også unikt i sin trang til å finne sannhet og bygge tillit. Det gir oss en nøkkel til å forstå verden bedre: Hvordan leter politietterforskere etter tegn på at en tiltalt lyver? Kan du bruke kroppsspråket til å framstå som mer fornem enn du er? Hvor mye lyver egentlig statsledere? Og hvorfor er en falsk Van Gogh verdiløs, selv når ingen kan skille den fra den ekte? Og ikke minst: Hvordan kan vi bruke all denne kunnskapen til å unngå å bli lurt og bygge tillit i vår digitale tidsalder?