Fagskole - Helse, aldring og aktiv omsorg



Sted: Orkdal vidaregåande skole
          Sør-Trøndelag, Orkdal
Kursadresse: Orkdalsveien 340, 7300 Orkanger (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 år

Chr. Thams fagskole tilbyr en 2-årig, høyere yrkesutdanning i helse, aldring og aktiv omsorg på deltid med 60 studiepoeng. Deltidsstudiet er organisert med faste samlinger en dag i uka, på skolen i kombinasjon med webinar, der du som student i tillegg kan velge å delta som nettstudent.

Innhold:
Hvert studium har egne studieplaner som er delt inn i ulike fag-emner og tema. Når alle tema i et fagemne er gjennomført, avholdes en avsluttende prøve eller eksamen. I siste studieår gjennomføres et større hovedprosjekt innenfor valgt fordypningsområde (fagområde). Et hovedprosjekt kan være en god mulighet til å skape nye ideer og finne løsningsforslag som kan bidra til økt verdiskapning i den virksomheten du har din tilknytning til.

Eldreomsorgen står overfor store utfordringer i årene som kommer. Med dette deltidsstudiet får du bred kompetanse som gjør deg i stand til å ta initiativ til, organisere og iverksette individuelt tilpassete tiltak for hver enkelt bruker. Du får en mer interessant arbeidshverdag, og du blir en attraktiv arbeidstaker i eldreomsorgen. I tillegg til den rent helsefaglige, geriatriske kompetansen står begrepet aktiv omsorg helt sentralt i studiet. Det innebærer å legge vekt på kultur, aktivitet og trivsel som grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud.

Dette krever større grad av tverrfaglig arbeid med økt vekt på fysisk aktivitet, kulturtiltak og annet arbeid for å stimulere gjenværende evne til mestring og til å skape livskvalitet. En viktig del av studiet er å tilegne seg ferdigheter i å veilede eldre til mestring og aktiv egenomsorg. Etter studiet skal studentene også være i stand til å veilede og lede medarbeidere og bidra til godt samarbeid på tvers av etater og yrkesgrupper.

Oppbygging og arbeidsformer:
Studiet er bygd opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning, gruppearbeid og prosjekter. I tillegg kommer 10 ukers praksis med 30 timer/uke. Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass hvis den er relevant for studiet eller som tradisjonell utplassering på en annen arbeidsplass.

Studiet består av fire hovedemner i tillegg til praksis og hovedprosjekt:
• Emne 1: Felles grunnlag fagskoleutdanninger i helse- og sosialfagene
• Emne 2: Helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid
• Emne 3: Behandling, pleie og omsorg ved sykdom, skader og funksjonsnedsettelse
• Emne 4: Organisering, system og ledelse
• Praksis
• Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter:
Studiet gir deg tittelen fagarbeider med fagskolegrad i helse, aldring og aktiv omsorg. Du får kompetanse til å planlegge, organisere og iverksette rehabiliterende og vedlikeholdende arbeid blant eldre på geriatrisk avdeling i sykehus, i hjemmebasert omsorg, på bo- og behandlingssenter i sykehjem og i omsorgsboliger.

Målgruppe for kurset:
Ansatte i kommunenes helse- og omsorgstjeneste med fagbrev eller tilsvarende

Opptakskrav:
Et av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev / vitnemål innen studieretning for helse- og oppvekstfag. Relevante fagbrev vil for eksempel kunne være:
• Aktivitørfaget
• Ambulansefaget
• Barne og ungdomsarbeiderfaget
• Helsearbeiderfaget
Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.

2. Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger, kontakt oss for mer informasjon om hva du må dokumentere.

Praksis:
Praksis er en obligatorisk del av studietiden og en viktig metode for å oppnå videreutdanningenes målsettinger. Praksis skal utgjøre 25% av samlet studietid (i sum 10 uker). Studenten skal ha faglig veiledning i praksistiden og oppfølging av en fagperson med tilsvarende eller høyere utdanning. Felles innholdsdel (modul 1) er en ren teorimodul. Praksis skal ellers være relatert til innholdet i den enkelte modul.

Eksamen / sertifisering:
Avsluttende prøve for hver modul. I tillegg vil deltakeren med utgangspunkt i selvvalgt fordypningsoppgave bli muntlig prøvd. Fordypningsoppgaven og den muntlige høringen blir vektlagt likt, og teller 50% av endelig karakter. Praksis vurderes som godkjent / ikke godkjent.