Autisme i skolen - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag

Vi tilbyr webinar om autisme i skolen. Et stort antall barn har en diagnose innenfor autismespekterforstyrrelser. Hva kjennetegner arbeidet med disse i skolen, og hvilke verktøy kan benyttes for å gi disse elevene en bedre skolehverdag?

Vi ser på 3 hovedområder:
• Forståelsesbakgrunn for autismespekterforstyrrelser
• Tilrettelegging i skolen
• Forebygging av utfordrende atferd

Program:
kl 09:00 - 11:00 Forståelse av autismespekterforstyrrelser - verktøykasse for tilrettelegging:
Først og fremst handler det om å møte alle mennesker som individer - uavhengig av diagnose. Samtidig er det fellesnevnere i måten mennesker med ulike former for autisme, påvirkes og reagerer. Hva er disse fellesnevnere, og hvordan arbeider man med tiltak på et overordnet nivå. I webinaret presenterer vi et oversiktsbilde på diagnosen, og på mulige tiltak. Jon er psykologspesialist, forsker ved Uni Research Health, og en mye brukt foredragsholder inne autismespekterproblematikk.
- Jon Fauskanger Bjåstad, Psykologspesialist/ doctor of psychology (clinical)

kl 11:30 - 13:00 Tilrettelegging for autisme i skolen:
Elever med autismespektertilstander kan ha vansker med å organisere arbeidet sitt. Dette har ført til at de fleste av disse elevene får hjelp til dette fra personalet på skolen. Mange har egne assistenter og spesialpedagoger som hjelper til. Det finnes imidlertid metoder og hjelpemidler som kan gjøre disse elevene mer selvgående og mindre avhengige av hjelp fra personalet.

Her fokuserer Torill på å tilrettelegge for selvstendighet, og generelt, for elever med autismespektertilstander. Torill er grunnutdannet førskolelærer og har en mastergrad i spesialpedagogikk spesialisert på autismespektertilstander. Til daglig leder hun SPISS som spesialiserer seg på å hjelpe personer med ASD.
- Torill Fjæran-Granum, Spesialpedagog

kl 13:15 - 14:45 Forebygging og håndtering av utfordrende atferd:
Mange faktorer påvirker atferd. Det kan eksempelvis handle om sykdom, smerte, psykisk lidelse, «der-og-da hendelser» i omgivelsene, og mangelfullt skole- og tjenestetilbud. Kan forekomst av utfordrende atferd forebygges gjennom kartlegging, analyser og proaktive strategier? Kan man ved dette bidra til å flytte skolens fokus bort fra reaktive strategier, dvs. reaksjoner når utfordrende atferd forekommer? Fagleder Terje Fredheim ved Ecura har lang erfaring fra klinisk virksomhet i møte med utfordrende atferd.
- Terje Fredheim, Phd, MSc, Fagleder

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine kurs og webinarer er åpen for alle