Yrkessjåførdirektivet - grunnutdanning person for buss/minibuss



Kursarrangør: Heimdal Trafikkskole
Sted: Heimdal
          Sør-Trøndelag, Trondheim
Kursadresse: Industriveien 13, 7080 Heimdal (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Kl 07:30-15:30
Varighet: 140 timer
Pris: 37.500

Vi vil drive grunnutdanning for buss/minibuss ( 140t kurs) og for uvidelelse av kompetanseområde ( 35t kurs) . Dvs de som ønsker utvidelse fra kl.C til kl.D.

Alle som vil arbeide som yrkessjåfører må i framtiden skaffe seg en spesiell yrkeskompetanse i tillegg til å ta førerkortet for tungbil.

Utdanningskravet ble innført fra 10. september 2008 for persontransport med minibuss/buss og fra 10. september 2009 for godstransport med lett lastebil/lastebil.


Omfang av utdanningen :
• For å få utstedt kompetansebeviset må nye yrkessjåfører etter 10. september 2008 (buss)/2009(lastebil) gjennomgå en 280 timers opplæring med en etterfølgende teoretisk prøve. Dette vi gjelde for de som er 18-23 år.
• Det vil også være mulig å ta en komprimert opplæring på 140 timer, men for aldersgruppen 18–23 år vil det gi noe begrensede rettigheter. De som tar komprimert opplæring måtte opp til den samme prøven som de som tar full grunnopplæring.
• For å utvide til en annen kjøretøykategori (buss til lastebil eller omvendt), vil det bli krevd 70 timer (35 timer i komprimert utdanning), hvorav 5 timer er individuell kjøring på det "nye" kjøretøyet. Også her vil det bli en teoretisk prøve med spørsmål knyttet til kjøretøyspesifikke emner.

Den teoretiske prøven avlegges på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Utformingen og omfanget vil bli tilsvarende dagens førerprøver, men med spørsmål knyttet til yrkessjåføropplæringen.


Timeberegning:
Læreplanen er delt opp i moduler. Fordi modulene dekker både full og komprimert grunnutdanning og i tillegg skal dekke en eventuell kjøretøyspesifikk tilleggsutdanning, vil det være ulike timekrav knyttet til de ulike modulene for at det forskriftsfestede timetallet skal gå opp. Dette framgår av tabellen under. Timetallene er oppgitt i klokketimer og er å betrakte som minimumskrav.


Kompetansebeviset er gyldig i 5 år. For å få fornyet det, må sjåføren ha gjennomført et 35 timers etterutdanningskurs.
• Etterutdanningen må gjennomføres regelmessig hvert femte år.
• Det skal ikke avlegges noen prøve i forbindelse med etterutdanningen.
• Denne ordningen omfatter alle sjåfører som kjører mot vederlag (lønn og andre økonomiske eller materielle godtgjørelser).