NF veilederkurs lavland (ungdom og voksne)



Kursarrangør: DNT Fjellsport Oslo
Sted: Oslo
Oslo
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 dager
Pris: fra 3.699
Neste kurs: 22.08.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr NF veilederkurs lavland for ungdom, voksne og fjellsportsinteresserte. Har du et ønske om å bli klatreinstruktør 1 lavland? Har du gjennomført metodekurs og 6 dager med praksis? Da kan du bli med på veilederkurs lavland i Oslo.

Innhold:
Virkeområdet til en klatreinstruktør 1 lavland er som instruktør på klatrekurs og kameratredningskurs i lavlandet, både sportsklatring og naturlig sikret klatring over en eller flere taulengder. Kurset er bestått eller ikke bestått, og følger Norsk Fjellsportforum sin nasjonale standard for instruktørkurs. Kurset er et samarbeid med Norges Klatreforbund der medlemmer av en klatreklubb tilknyttet NKF og medlemmer av DNT får samme pris. Kurset gir en gjennomgang av metoder for veiledning i naturlig sikret klatring.

Deltakerne skal gis en endelig vurdering av om de er egnet i rollen som klatreinstruktør. Etter kurset skal deltakerne være forberedt på rollen som klatreinstruktør og bevisst det ansvaret som følger med. Kurset skal gi grunnlag for å vurdere hvordan ulike tema på klatre- og kameratredningskurs bør formidles. Veilederkurset skal også være en praktisk eksamen hvor deltakerne skal vise at de har nødvendig forståelse, kunnskap og egenferdighet innen sikkerhet, sikringsarbeid, klatreteknikk og formidling, samt vise at de har nok initiativ og driv til å fungere som instruktør.

Litt om kurslederne:
Våre kursledere og fjellsportinstruktører er bre-, klatre- og skredinstruktører, kvalifisert og godkjent etter Norsk Fjellsportforums Nasjonal Standard. DNT er godkjent arrangør etter samme standard, som forutsetter bruk av anerkjente tekniske metoder for kursgjennomføring og opplæring.

Konkrete læringsmål fra NF-standarden pkt. 3.1.4.1:
Etter endt kurs skal deltakerne beherske de temaene som inngår i metode- og veilederkursene godt nok til å kunne gi klatrekursdeltakere kompetent, sikker og inspirerende veiledning.

De skal:
1) Ha en grundig forståelse av utstyr til flertaulengders naturlig sikret klatring og bruken av dette, og kunne vurdere utstyrets ulike funksjoner, bruksområder og begrensinger. De skal forstå hva som er feil bruk av utstyret og hvilke konsekvenser det kan medføre, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

2) Kunne bruke og vurdere standard metodesett ved flertaulengders naturlig sikret klatring, herunder knuter, bruk av taubrems, sikringsplasseringer og forlengere, sikringskjeden, standplasser, klatring på enkelttau og dobbelttau, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

3) Ha en grundig forståelse av, og evne til å bruke, standard metodesett for flertaulengders rappell, samt metoder for å ivareta deltakersikkerhet under flertaulengders rappell når man kun er en instruktør, og de skal kunne formidle dette til deltakere i en kurssammenheng.

4) Kunne velge og beherske standard metoder for kameratredning, samt å formidle disse til deltakere i en kurssammenheng.

5) Forstå og mestre grunnleggende prinsipper for friluftsveiledning, og kunne velge hvilke pedagogiske arbeidsformer som egner seg best for å formidle de ulike læringsmomentene.

6) Anerkjenne det ansvaret som følger med instruktørrollen, kunne ta ledelse, og framstå som en trygg og god leder i en kurssammenheng.

Overnatting:
• Deltakerne besørger overnatting og mat selv

Hvordan komme til / fra oppmøtested:
• Dag for dag-plan blir fremlagt i velkomstbrevet. Samkjøring avtales internt.

Pris:
• Medlem av DNT kr 5.699,-
• Medlem DNT Ung (13 - 25 år) kr 3.699,-
• Ikke-medlem kr 7.199,-
• Medlem av en klatreklubb tilknyttet Norges Klatreforbund kr 5.699,-

Målgruppe for kurset:
Voksne, ungdom og fjellsportsinteresserte

Forkunnskaper:
• Du må ha gjennomført metodekurs klatring samt praksis før godkjenning iht. til kravene i nasjonal standard punkt 2.3.4.1.
• Disse dokumentene må vedlegges og sendes til lisa.bjaerum(at)dnt.no ved påmelding.

Gradering av turen:
• Ekstra krevende vanskelighetsgrad

Kursmateriell:
Utstyr og pakkeliste: Personlig klatreutstyr og minimum 60 meters heltau. Detaljer om utstyrskrav kommer i velkomstmailen, men du må ha med utstyr til å klatre ute både på led på naturlige sikringer over flere taulengder.

Anbefalt litteratur:
• Klatreboka av Ragnar Bell og Hans Petter Håkonsen
• Kameratredning for klatrere av Geir Grimeland
• Sikker Klatring av Geir Evensen
• Innføring i klatring av Stein Tronstad

Vis flere tilsvarende kurs: