Kommunikasjon i arbeidslivet



Kursarrangør: Arbeidsvett AS
Sted: Hele landet, Ta kontakt for avtale
          
Type:Bedriftsinternt / Større grupper
Foredrag
Undervisningstid: Ta kontakt for avtale
Pris: Avtales

Jeg tilbyr foredrag/kurs i kommunikasjon i arbeidslivet. Arbeidsvett - Marianne Haaland gir tips, foredrag og kurs om arbeidsliv, arbeidsmiljø, sykefravær, ledelse og kommunikasjon. ta kontakt for tilbud!

Betydningen av anerkjennelse på jobb
En av de viktigste – og kanskje mest undervurderte – måtene vi kan ta vare på hverandre i arbeidslivet, er ved å si høyt at det vi gjør, faktisk betyr noe.

Mennesker blir fortvilet hvis det ikke er balanse mellom innsats og belønning. I arbeidslivet handler belønning ofte ikke om penger – men om å bli sett, hørt og verdsatt. Når den balansen uteblir, kan det få alvorlige konsekvenser. Ikke bare for motivasjonen, men for både arbeidsmiljø og helse.

Usynlighet som helserisiko
I boken Frakoblet beskriver Johann Hari hvordan det ble oppdaget at mange ansatte i den britiske skatteetaten var alvorlig deprimerte. De hadde krevende jobber med lange oppgavelister og mye negativ respons fra kundene. Men det var ikke det som førte til depresjonen.

Det mest alvorlige var følelsen av usynlighet.

De fikk verken ros når de gjorde en god jobb – eller korreksjon når noe gikk galt. Alt bare… skled forbi. Innsatsen deres ble ikke anerkjent. Og det å føle seg usynlig på jobb, kan være direkte helseskadelig.

Vi trenger alle å kjenne at vi har en verdi i det vi gjør. Hvis ikke, forsvinner ikke bare motivasjonen – men også følelsen av tilhørighet.

Omsorgstretthet: Når innsatsen ikke gir gjenklang
Mange forbinder begrepet omsorgstretthet med helse- og omsorgsyrker. Men dette gjelder i høyeste grad også lærere, kundebehandlere, rådgivere – og ja, også advokater som meg.

Tidligere trodde man at omsorgstretthet skyldtes at man ble utslitt av å hjelpe andre. Men ifølge Hari handler det kanskje mer om fraværet av tilbakemelding: At man ikke får vite at innsatsen faktisk utgjør en forskjell.

Lærere, for eksempel, ser kanskje ikke effekten av arbeidet sitt før mange år senere – når en tidligere elev plutselig sender en takk. I mellomtiden kan det føles som om man gir og gir, uten at det har noen betydning.

Og dette gjelder mange yrker: Når det enten ikke kommer respons på det du gjør, eller når responsen kommer lenge etterpå, kan det være både demotiverende og stressende.

Men når du får tilbakemelding – og kjenner at innsatsen din betyr noe – kan det fungere som en sterk buffer mot stress og utbrenthet.

Vi må gjøre hverandre synlige
For å motvirke denne følelsen av usynlighet, har mange virksomheter begynt å skape møteplasser der ansatte får se hvordan arbeidet deres faktisk påvirker andre.

En bank som jobber med gjeldsordninger, har for eksempel latt ansatte se videoer av kunder som har fått livene sine tilbake. Et medisinteknologisk selskap sender ansatte ut til sykehus for å se hvordan produktene deres redder liv.

Dette er ikke pynt. Det er nødvendig.

Vi trenger alle å høre at det vi gjør, har betydning – for oss selv, for kolleger, og for menneskene vi jobber for. Anerkjennelse er ikke overfladisk ros. Det er drivstoff.

Et lite råd til deg som leser
Neste gang du ser en kollega gjøre noe bra – si det .Når noen holder hjulene i gang på en tøff dag – vis at du legger merke til det. Og kanskje aller viktigst: Husk at anerkjennelse ikke trenger å være stort eller komplisert. Noen ganger er det nok å si:

"Det du gjør, betyr noe."

Vis flere tilsvarende kurs: