Grunnkurs i matomsorg og ernæringstilta for sykepleier - nettkurs



Kursarrangør: Norsk Helseinformatikk AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Start når du selv vil
Varighet: 5 timer
Pris: 475

Vi tilbyr grunnkurs i matomsorg og ernæringstiltak for sykepleiere og vernepleiere som nettkurs. Kurset har som mål å styrke ernæringsarbeidet i hjemmetjenesten og institusjoner, og bidra til at nødvendige tiltak iverksettes på et tidlig stadium, før personen utvikler underernæring.

Læringsmål
Kursdeltager skal:


• Vite hva som er anbefalt kosthold i institusjoner og hjemmetjenester, og forstå behovet for individuelle vurderinger og tilpasninger av kostholdet ved ulike diagnoser og tilstander.
• Kjenne nasjonale anbefalinger for vurdering og oppfølging av pasienter og brukere med risiko for underernæring, og vite hvordan man bruker de anbefalte kartleggingsverktøyene i praksis.
• Kjenne til bruken av verktøy for å vurdere mat- og næringsinntak mot behov.
• Kunne observere og identifisere faktorer som påvirker matinntaket hos den enkelte pasient, dokumentere og videreformidle relevante opplysninger.
• Ha kunnskap og kompetanse om tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.

Eksempel på tema i kurset
• Nøkkelhullet og nasjonale kostråd.
• Standardkost i institusjon og hjemmetjeneste.
• Kartlegging, identifisering og vurdering av ernæringsmessig risiko.
• Individuell kartlegging av kostvaner, vurdering av matinntak i forhold til behov.
• Årsaker til ernæringsproblem, observasjon, vurdering og tiltak.
• Mellommåltid og energiberikning.
• Tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.
• Dokumentasjon

Faglig forankring
Innholdet er basert på nasjonale kostråd, nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Kosthåndboken, ernæringstrappen og relevante NEL-artikler. Kurset er utviklet av Anita Baadstø, sykepleier og redaktør for e-læring for pleie- og omsorgspersonell. Kvalitetssikret av rådgivende ernæringsfysiolog med master i samfunnsernæring.

Godkjenning
Godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige for sykepleier, vernepleier samt øvrig helsefaglig personell. Godkjenningen gjelder innenfor det området kurset er relevant for.

Godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).

Målgruppe for kurset

Sykepleiere og vernepleiere

Eksamen / sertifisering

Kursbevis etter fullført kurs