Vi tilbyr bofellesskapskonferansen 2025. Vi fokuserer på bofelleskap for personer med utviklingshemming og kognitiv svikt. Et bofellesskap er både et hjem og en arbeidsplass, noe som krever en nøye balansegang.
Innhold:
Hvordan kan vi på best mulig måte sørge for at de vi hjelper får en trygg base, samtidig som vi løser noen av de mest vanlige utfordringene vi som personell opplever i hverdagen.
Vi ser på:
• Hvordan brukerne selv oppfatter det å bo i fellesskap
• Beslutningsstøtte
• Rus
• Seksualitet
• Kulturforståelse
• Alternative boformer
I siste del av konferansen tilbys et minikurs hvor deltakerne får kursbevis i kartleggingsverktøyene SexKunn og KroppKunn. KroppKunn og SexKunn er kartleggingsverktøy om kroppen, hygiene, pubertet, følelser, venner, kjærester, seksualitet, grenser og overgrep, holdninger og prevensjon for barn, unge og voksne med utviklingshemming.
Program dag 1:
kl 10:15 - 11:00 - Beslutningsstøtte - veien til selvbestemmelse:
Beslutningsstøtte hjelper personer til å ta egne valg gjennom tilpasset veiledning. Foredraget utforsker prinsipper som selvbestemmelse, tilrettelegging og støttende relasjoner. Vi ser på praktiske metoder som kommunikasjonshjelp, teknologiske verktøy og observasjon av preferanser. Hvordan kan vi legge til rette for trygge valgprosesser uten å overta beslutningene?
- Sølvi Linde, førstelektor og vernepleier
kl 11:15 - 12:00 - En skremmende verden:
Angst, redsel og utrygghet er daglige utfordringer for mange beboere i bofellesskap. Hvordan dette kommer til uttrykk kan variere mye og føre til tilbaketrekning, uro, utagering og utallige misforståelser. Et viktig prinsipp for læring, utvikling og livsmestring er at en føler seg trygg. Innlegget belyser hvordan vi kan jobbe miljøterapeutisk med å redusere angst og utrygghet, og sette inn virksomme tiltak.
- Monica Stolen Dønnum, vernepleier m. mastergrad
kl 12:15 - 13:00 - Utagerende atferd i bofellesskap:
Bofellesskap kan være en krevende boform. Den påvirkes av hvem du bor sammen med, hvem som jobber der og hvordan det samhandles i hverdagen. Utageringer kan være skremmende og lage relasjonelle utfordringer og utrygghet. Vi belyser utageringsproblematikk sett fra flere vinklinger. Hvordan er det for den som utagerer, for personalet og for medbeboere? Vi går gjennom hvordan vi forebygger, effektive tiltak i selve utageringen, og refleksjoner i etterkant.
- Monica Stolen Dønnum, vernepleier m. mastergrad
kl 13:00 - 14:00 - Lunsjpause
kl 14:00 - 15:45 - Rus og utviklingshemming - hvordan skape gode samtaler og forebygge problemer:
#snakksåjegforstår:
Personer med utviklingshemming har de samme spørsmålene om rus som andre, men kan møte flere utfordringer knyttet til forståelse, valg og risiko. Hvordan skaper vi åpne samtaler som fremmer selvbestemmelse og beskyttelse?
Prosjekt URO deler erfaringer og metoder for enkel og forståelig rusinformasjon gjennom brosjyrer, filmer og refleksjon.
Økt 1 - Når kan rus bli et problem:
• Hva er URO, og hvorfor startet vi
• Utviklingshemming og rus - utfordringer og konsekvenser
• Hvordan snakke om rus på en forståelig måte
Økt 2 - Fra samtale til handling:
• Hvordan redusere risiko for problematisk rusbruk
• Bruk av enkle hjelpemidler
• Hvilken støtte finnes
• Refleksjon og praksis
Kursholdere: URO Eksperter
Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 - En bolig eller et hjem - livet i bemannede boliger sett fra innsiden:
Det er begrenset kunnskap om hvordan bemannede boliger fungerer for personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Arnhild har vært med å kartlegge hvordan de som bor i slike boliger, selv opplever hverdagen. Hvordan kan vi styrke tilbudet og sikre trygge, verdige boforhold for en sårbar gruppe?
- Arnhild Lauveng, psykologspesialist
kl 09:45 - 10:30 - Hjemmet som en trygg base for rehabilitering
Bemannede boliger har ofte to hensikter. Det skal være et hjem for den eller de som bor der, men ofte skal det også være en arena for bedring og mestring. Hvordan kan vi som arbeider hjemme hos andre balansere disse behovene?
- Arnhild Lauveng, psykologspesialist
kl 10:45 - 11:30 - B) Grunnsteiner til tverrprofesjonelt samarbeid:
Kulturforståelse i bofellesskap - nøkkelen til trygghet og inkludering
Hvordan kan vi skape bofellesskap der kulturelle forskjeller ikke blir en kilde til konflikt, men en ressurs for fellesskapet? Arild Aambø, lege og ekspert på migrasjons- og minoritetshelse, deler innsikt fra flere tiår med arbeid i skjæringspunktet mellom helse, kultur og integrering.
Dette innlegget belyser hvordan ulik bakgrunn og livserfaringer påvirker beboernes opplevelse av trygghet, tilhørighet og samhandling i bofellesskap. Aambø vil presentere konkrete eksempler på hvordan kulturforståelse kan bidra til bedre kommunikasjon, økt mestring og et mer inkluderende bomiljø.
- Arild Aambø
kl 11:30 - 12:30 - Lunsjpause
kl 12:30 - 13:15 - Veien til egen bolig:
For mange personer med utviklingshemming gir eierskap til egen bolig økt selvstendighet, trygghet og livskvalitet, men dagens boligmodeller er ofte begrenset til bofellesskap og leie. Gjennom eksempler fra hele landet viser vi hvordan familier, kommuner og utbyggere kan samarbeide om nye løsninger som gir mer valgfrihet. Hva skal til for at personer med utviklingshemming får reell valgfrihet i hvor og hvordan de bor.
- Aud Elisabeth Witsø, førsteamanuensis
kl 13:30 - 15:15 - Kjærlighet og nærhet i bofellesskap - hvordan støtter vi beboernes behov for relasjoner:
Dobbeltinnlegget på slutten av dagen er et kurs i seg selv, som gir kursbevis etter deltakelse. Det er derfor viktig at deltakeren er tilstede helt til slutten av dagen.
Kartleggingsverktøyene KroppKunn og SexKunn vil bli presentert og det blir forklart hvordan verktøyene skåres ut etter kartlegging: KroppKunn og SexKunn er kartleggingsverktøy om kropp, hygiene, pubertet, følelser, venner, forelskelse, seksualitet, grenser og overgrep, holdninger og prevensjon. Verktøyene er utviklet med tanke på barn, unge og voksne med utviklingshemming.
Gjennomgang av hvordan verktøyene kan gi grunnlag for relasjons- og seksualitetsutdanningsprogrammer (RSU) som ‘Den lille kjæresteboka’ kan være del av. Kursbevis deles ut til deltagerne etter presentasjonene.
- Wenche Fjeld, førstelektor
Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine arrangementer er åpen for alle og det kreves ingen forkunnskaper med mindre dette er angitt i beskrivelsen.