Byggdrifterfaget - nettstudier for fagbrev som byggdrifter



Kursarrangør: Campus NooA
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Start når du vil og få tilgang i 365 dager
Pris: 17900

En byggdrifter, også kalt vaktmester eller driftsoperatør, drifter og vedlikeholder lokaler, inventar og utstyr i et bygg. Byggdrifteren tar seg av vedlikehold og mindre reparasjoner, mens andre fagfolk tar seg av større problemer ved bygg og anlegg.

Vil du bli byggdrifter?



Byggdrifteren sørger for at tekniske installasjoner som heiser, brannvarsling, låsesystemer, varmeanlegg og andre maskinanlegg fungerer som de skal. Jobben som byggdrifter er i sterk endring med stadig større behov for kompetanse på elektronikk og IKT. Det er også økende fokus på HMS, ENØK, klima og miljø.

Byggdriftere tar vare på bygninger og uteareal ved skoler, idrettshaller, svømmeanlegg, sykehus, industri- og forretningsbygg og hoteller. I tillegg har mange private boligselskaper, bedrifter og organisasjoner egen vaktmestertjeneste. Mange byggdriftere arbeider også i kommunale enheter for drift og vedlikehold og private vaktmesterselskaper.

Praksiskandidater og lærlinger



Kursene i byggdrifterfaget skal imøtekomme behovene for både praksiskandidater og lærlinger.

Praksiskandidater: studenter som har mer enn fem års relevant praksis kan ta den yrkesteoretiske eksamenen (BDR3102) og deretter melde seg opp til og avlegge fagprøven (BDR3001)

Lærlinger: som har tatt Vg1, Bygg og anleggsteknikk og som fortsetter 3 år opplæring i bedrift og avslutter med den yrkesteoretiske eksamenen og fagprøven.

Internkontroll og kommunikasjon handler blant annet om helse, miljø og sikkerhet (HMS) på arbeidsplassen. Du blir kjent med aktuelle lover og forskrifter, samt hvilke tilsynsmyndigheter og etater som har ansvar i ulike saker. Avfallsbehandling gjennomgås som et eget tema i kurset. Det tar også for seg skriftlig kommunikasjon, med hovedvekt på rapporter og notater som er relevante for byggdriftere.

Byggeteknikk med materialkunnskap handler om ulike bygningskonstruksjoner, krav til materialer og planløsninger på viktige byggedetaljer. I Plan og bygningsloven (PBL), med tilhørende forskrifter, stilles det strenge krav til saksbehandling, både hos sentrale myndigheter og i de kommunale instansene. Lover og forskrifter knyttet til byggesaker er derfor en viktig del av dette kurset. Kurset tar for seg PBL og de viktigste forskriftene, TEK10 og SAK10 slik at du blir kjent med lovens og forskriftenes intensjon og hvem som er de ansvarlige myndigheter i byggeprosessen.

Varme og sanitæranlegg gir en innføring i sentralvarmeanlegg og varmesystemer. Det tar for seg drift av disse sytemene og hvilken betydning vedlikeholdet har for driftsøkonomi og komfort i bygningen. Kurset omfatter også sanitæranlegg i bygninger. Her vises det til lover og forskrifter knyttet til anleggene, og virkemåten til viktige komponenter som byggdriftere må beherske når de skal drifte og vedlikeholde anleggene.

Ventilasjon og elektriske anlegg gir et innblikk i prinsippene som ligger til grunn for ulike ventilasjonssystemer og hvordan de bør driftes og vedlikeholdes. Det gir også en innføring i elektrisitet og elektriske anlegg, samt tips og råd om hvordan du oppdager og forebygger feil ved anlegget. Du vil også bli kjent med aktuelle lover og forskrifter som stiller krav til den som skal arbeide på elektriske anlegg.

ENØK står for energiøkonomisering. Kurset handler om drift og vedlikehold av bygningstekniske og energikrevende anlegg i bygninger, med fokus på energiøkonomisering. Energiøkonomisering er her tolket som «sparing av energi, – uten at det går ut over komfort og trivsel. Dette kurset viser blant annet hvordan du kan redusere energibehovet til oppvarming, og dermed redusere driftskostnadene.