Pizzaspisingens skikk og bruk

Reidar Helliesen, 22.10.2007

Nordmenn trykker i seg gigantiske mengder pizza. Det norske folk fortærer mest pizza i hele Europa - 5, 4 kilo per innbygger eller 50 millioner pizzaer i året. Sagt på en annen måte: Hadde pizzaene blitt lagt etter hverandre ville de rukket fra Oslo til Roma seks ganger. I tillegg kommer det 15.000 tonn med hjemmelaget pizza. Hvorfor er vi blitt en pizzanasjon? Fordi det smaker godt, er billig og enkelt å tilberede.

Så interessant er pizzaen blitt at 150.000 nordmenn setter frem pizza på selveste julaften. Grandiosa-pizzaen er den mest populære. Den har blitt trykt opp i så mange eksemplarer at den ville nådd rundt jordkloden 2 ganger. Denne utkjevlete brøddeigen med tilbehør blir ofte plassert i bås med søppelmat og usunn junkfood. Det er trist fordi den fortjener så mye mer. Det pizzaen trenger er å bli behandlet med en porsjon god dannelse. Da ville atmosfæren rundt pizzaspisingen gitt oss en tøtsj av Toscana, romantikk og ro for sjel og hjerte. En undersøkelse viser at Italienere som spiser mye pizza har mindre kreft og hjerteproblemer enn andre. Selvsagt snakker vi her om de sunne italienske pizzaene, og ikke våre dryppende fete amerikanske varianter. Undersøkelsen avslørte også at måten italienerne inntok sitt måltid på hadde positiv effekt for hjerte og kropp. Mens nordmenn tror at kunsten er å trykke i seg mest mulig mat på kortest mulig tid, velger italienerne å gjøre måltidet til en av dagens høydepunkter. Avslappet, hyggelig og med en skvett rødvin i glasset er atmosfæren optimal. Jeg håper vi kan lære av italienernes gode dannelse i pizzaspising.

Som i all matlaging og måltider finnes det en god og en dårlig etikette. Pizzaspising er intet unntak.

Punkt 1.

Alle som har lest litt om den bitte lille ekle farlige skapningen – bakterien, vet hvilken makt de har over menneskeheten når de ønsker å være slemme. Derfor skal hender skylles, vaskes og tørkes før de klistrer seg rundt pizzastykkene. Unngå i den grad det er mulig å berøre mat som du selv ikke skal inhalere. Et tips er å ha en gaffel eller annet redskap som brukes for å skille stykkene fra hverandre.

Punkt 2.

Det er ingenting som skulle tilsi at pizza ikke kan være festmat av beste sort. Men det krever selvsagt at rammen rundt er riktig og råvarene er av beste sort. For dem som ikke har prøvd å spise pizza med kniv og gaffel sier jeg: prøv det! Du vil oppdage at du søler mindre på bordet og på deg selv. Du brenner deg mindre i ganen og god pizza vil smake enda bedre.

Punkt 3.

God dannelse er å ikke forsyne seg selv av pizzaen før den som har betalt eller laget pizzaen har invitert sine gjester til å begynne. Når en pizza er ”åpnet” er det god dannelse å forsyne seg fra det sted den er åpnet. Det er ikke uvanlig at biffstykker, kjøttboller og reker er fordelt ujevnt på brøddeigen. Likeså er pizzastykker ofte skåret opp i ulike størrelser. Det er ufint å blinke seg ut et stort saftig stykke og forsyne seg av det.

Punkt 4.

Skal du få en fornemmelse av Italiensk atmosfære når pizzaen inhaleres kan det være en god ide å la ketchupflasken fra Idun, Seterrømmen og Piffi-krydderet bli erstattet med noe sunnere og mer estetiske tilsetningsstoffer. Finn gjerne frem en liten salatbolle og noe pestosaus.

Punkt 5.

Klissete dryppende servietter bør føres tilbake til sin opprinnelige status som munntørkere. Ekte porselenstallerkener legges under de varme utkjevlete brøddeigene med ostesnadder og andre kjøttfulle ingredienser på. All mat som skal behandles på en verdig måte bør få porselen under seg.

Punkt 6.

Pizzakjedene bestreber seg på å skape de ”magiske øyeblikk” skal vi tro websidene deres. Vi vet alle at det trengs mer enn store colaglass og ekstra ost for å gi oss den magien. Mye av hemmeligheten ligger i hva vi selv ønsker måltidet skal symbolisere. Et stearinlys, en pen duk, en lun krok og en pizza oppdelt etter diplomatisk-geometriske prinsipper kan skape en ramme for noe som blir en minnerik kveld. Gjør pizzaen uforglemmelig ved å legge en dash kjærlighet og god dannelse i den. Lykke til!

Hjemmeside:

www.dannelse.no