Filosofi og kultur semesterstudium (Berlin)



Sted: Berlin
          Utlandet, Tyskland
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (30 studiepoeng)
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 semester
Pris: 77 800
Neste kurs: 27.08.2024 | Vis alle kursdatoer

Undervisningen ved Kulturakademiet i Berlin finner sted på GLS Campus Berlin. Dermed deler du campus med internasjonale studenter fra hele verden i Kastanienallé 82, sentralt i Prenzlauer Berg, i et parkaktig område på hele 16 000 m2.

Innhold:
I løpet av studiet filosofi og kultur arbeider vi oss gjennom mange sentrale filosofiske, samfunnsfaglige og vitenskapelige problemstillinger. Semesterstudiet består i undervisning i tre emner som alle forbereder deg på en eksamen ved akkreditert høyskole som gir 10 studiepoeng. Studiet består av undervisning i emnene exphil, exfac og modernitetens idéhistorie.

Du vil få kjennskap til tenkningen til klassiske filosofer som Platon, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant og Hegel, mer moderne filosofer som Nietzsche og Sartre og samfunnsvitenskapelige pionerer som Durkheim og Weber.

Exphil:
Hva er sannhet? Hva er virkelighet? Hva er kunnskap? Hva bestemmer om handlingene våre er gode eller onde? Hvordan lever man et godt liv? Dette er noen av spørsmålene vi tar for oss i exphil. Exphil gir deg en oversikt over filosofihistorien, og du blir kjent med sentrale tenkere som Platon, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Hegel, Nietzsche og Sartre. Studiet vekker nysgjerrigheten din, og vil gi deg et rikere perspektiv på verden rundt deg. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng. Exphil er obligatorisk emne i bachelorgrader ved universiteter og høyskoler.

Exfac:
Hva er et menneske, og hvordan kan vi forstå samfunnene mennesket lever i? Hva er samfunnsvitenskap? Hvilke teorier, modeller og metoder er det som kjennetegner samfunns- og humanvitenskapen? Dette er noen av spørsmålene vi tar for oss i exfac. Exfac gir deg en oversikt over samfunns- og humanvitenskapen, og du blir kjent med vitenskapsfilosofi og faghistorie. Studiet vil gi deg nye perspektiver på hva det vil si å være menneske og på samfunnene vi lever i. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng. Exfac er et obligatorisk emne i bachelorgrader ved universiteter og høyskoler.

Idéhistorie:
Emnet i idéhistorie tar for seg modernitetens bærende ideer – den sentrale forestillingene våre om jeget, viet, verden og gud – forstått opp mot det førmoderne. Du vil bli godt kjent med modernitets- og fornuftskritikken som blant annet tar utgangspunkt i hva det moderne mennesket har mistet eller oversett mens samfunnet har gjennomgått en rivende vitenskapelig og teknologisk utvikling.

Modernitetens idéhistorie tar for seg viktige trekk ved moderniteten, slik som menneskets frigjøring fra ytre autoriteter (kirke, folketro, filosofiens og litteraturens mestere og den alminnelige mening), den nyervervede tilliten til menneskets egen fornuft og naturvitenskapens fremvekst.

Gjennom lesning av originaltekster og kommentarlitteratur blir du kjent med filosofer og tenkere som Descartes og Pascal, og dermed to linjer i fransk åndsliv, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Benjamin, Adorno, de Beauvoir og Foucault. Du leser også skjønnlitterære forfattere og diktere som Goethe, Dostojevskij og Thomas Mann, og får brynt deg på Freuds psykologiske teorier og kulturkritikk. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng.

Tysk:
I tillegg til de poenggivende emnene arrangeres intensivt språkkurs i tysk. Denne undervisningen er ikke obligatorisk, men vi anbefaler alle på det sterkeste å følge det, også for lettere å kunne navigere seg gjennom byen og få et større utbytte av oppholdet i Berlin. Undervisningen i tysk er i regi av den tyske språkskolen GLS. Du blir plassert på akkurat det nivået som passer for deg for å oppnå målet om å tilegne seg den tysken man trenger for å kunne gjøre seg forstått og mestre dagligdagse situasjoner i Tyskland.

Før undervisningen starter arrangeres det en introuke med sosialt og faglig program.

Emner:
• Examen Philosophicum (exphil)
• Examen Facultatum - samfunnsfaglig variant (exfac)
• Modernitetens idéhistorie, tysk (valgfritt)

Undervisning:
• Undervisning ca. 9 - 15 timer i uken + 45 - 60 timer tysk (valgfritt)

Undervisningsspråk:
• Undervisningen foregår på norsk (tysk i tyskundervisningen)

Lærerne:
• Norske forelesere fra Kulturakademiet; forelesere fra GLS Sprachschule i tysk

Friuke:
• Høstferien om høsten og påskeuken om våren

Studiestøtte:
• Du har mulighet til å søke Lånekassen om studiestøtte og borteboerstipend. Se www.kulturakademiet.no/lånekassen.

Innkvartering i Berlin:
Studenter ved Kulturakademiet i Berlin har anledning til å bo i studentbolig som formidles av Studentboliger. Fra og med høsten 2023 tilbyr Studentboliger studioleiligheter hos The Base.

The Base er et splitter nytt apartment hotel i den grønne bydelen Pankow i nordlige Berlin. Apartmenthotellet ligger nydelig til, midt mellom Bürgerpark Pankow og Schlosspark-Pankow. Adressen er Pestalozzistraße 5-8, 13187 Berlin, Tyskland. Det er 6 minutters gåvstand til nærmeste trikkeholdeplass og 15 minutters gåavstand til S1 og U8. Skolen kan også nås med sykkel på 17 minutter. Rathaus-Center Pankow ligger tre minutter unna til fots, med alt man trenger av butikker.

Studentene vil bo sammen to og to i Grand Apartments. Dersom du ønsker å bo for deg selv, kan du få tildelt en litt mindre Base Apartment. Merk at prisen for Base Apartment er den dobbelte av ordinær innkvartering. Leilighetene er fullt møblerte med en queen size bed (ca. 153 cm bred), skapplass, kjøkkenkrok og sitteområde til to personer, samt et bad med varmeelement. Alle leilighetene er utstyrt med kjøkkenredskaper, service til to, Smart TV, sengetøy og håndklær samt tilgang på vaskeutstyr. Alt av strøm og oppvarming, highspeed-internett, samt vaskehjelp to ganger i måneden inngår også.

Foruten leilighetene har The Base et co-working space, bibliotek, treningsstudio, vaskerom, kino, stort felleskjøkken, ulike lounger og spillrom, café og bar, og en stor takterrasse, som står til fri disposisjon til alle som bor på The Base. Det er også regelmessige community events man kan delta på. Det er også et eget hotell, der studentene kan ta imot besøk hjemmefra. De vil da også ha full tilgang til alt The Base har å by på.

Ønsker du innkvartering via Studentbolig, kan du booke for høstsemesteret fra mai og for vårsemesteret fra november via et skjema du får tilsendt.

Det er mulig å ordne innkvartering selv dersom du foretrekker dette.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker å ta studier i Berlin hvor du lærer filosofi, samfunn og tysk

Eksamen / sertifisering:
Mappevurdering / digital hjemmeeksamen