Innbydelser
Å finne festinnbydelse i postkassen er alltid en positiv overraskelse. Skriftlige innbydelser forteller at du er invitert til en spesiell begivenhet. En innbydelse skal fortelle når du skal trykke på ringeklokken og hvor du skal møte opp i dine blankpolerte sko. Det skal komme frem informasjon om hva feiringen gjelder og hvilket antrekk som er rekommandert. Ofte står det RSVP eller SU på en invitasjon. Begge deler betyr at svar utbes. Besvar invitasjonen så raskt som mulig.
Gaver
Å være storjubilant føles som julenissen har levert alle presangene på din dør. Det krever både spreke fingre og store søppelspann for å kvitte seg med innpakningspapiret til en jubilant. Å ikke vite hvem som har skjenket deg den gode konjakk og den utstoppete minken er pinlig. Lag et gavebord og sørg for at kortet henger sammen med presangen. Lag også gjerne en protokoll der gjestene selv skriver inn sine gaver. Bruk ditt forstørrelsesglass på let etter gjemte prislapper. Finner du en, så fjern den omgående. På gaver skal aldri pris eller prislapp henge igjen. For helt spesielle gjester er det lov å overrekke gaver under taffelet. Det skal alltid skje etter samråd med toastmaster. Jubilanten skal da svare med en kort takketale. Det er vanligvis bare nær familie, venner og kollegaer som gjør dette.
Til bords
Ved høytidlige anledninger er det de som har anlegg for skjegg som skal føre de barmfagre kjolene til bords. Fy til dem som setter seg før vertskapet har satt sin stump nedpå, eller før verten har oppfordret sine gjester til å sette seg.
Taffelet
Mest vanlig er å servere forrett, hovedrett og dessert. For den som vil ta linjen helt ut er rekkefølgen på en syvretter som følger: Forrett, suppe, fisk/skaldyr, mellomrett, kjøtt/fjærkre, ost og dessert. En buffé som får spyttkjertlene til å starte turboproduksjon av veskeansamlinger er heller ikke noe dårlig valg for den som vil ha det litt mindre stivt.
Taler, sanger og toastmaster
Toastmasteren har funksjon som kveldens vaktmester og dirigent. Det er toastmasteren som skal snekre sammen koreografien mellom kjøkken, servitør, musikk, taler, sang, vertskap, jubilant, værgud og alle uforutsette rariteter som inntreffer. Toastmasteren lovpriser den som orienterer ham om sitt æren tidlig. Et dusin taletrengte personer med munndiaré har den egenskap på forsamlinger at tettheten på de tilstedeværende raskt tynnes ut og at det må kokes enorme mengder kaffe for å holde resterende gjester vekke fra Ole Lukkøyes søvndyssende drømmer. Taler som overstiger fem minutter skal kun den aller nærmeste tillate seg. I respekt for de fremmøtte skal gjestene holde fullstendig kjeft når andre er tildelt ordet. Morsomme slengbemerkninger fra fyllefanter oppfattes bare som morsomt i deres eget etanol fylte hode. Sang er oppkvikkende, men å gjennomgå sangbøker fra perm til perm ville ikke engang Pavarotti synes er morsom selskapsunderholdning.
Lykke til!