Vg2 Søm og tekstilhåndverk



Sted: Hjerleid
          Oppland, Dovre
Kursadresse: Jøndalsvegen 3b, 2662 Dovre (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 år

Vi tilbyr kurs i Vg2 søm og tekstilhåndverk. På Vg2 søm og tekstilhåndverk lærer du å bearbeide ull, lin og skinn fra råvare til et ferdig produkt. Du lærer trådteknikker som strikking, veving, hekling, sprang, nålebinding og broderi.

Kursinnhold:
I tillegg til mønsterkonstruksjon, tegning, skisser og stillære, lærer du også maskin- og håndsøm, design og redesign, reparasjoner. I løpet av skoleåret lærer du om håndverkshistorie og bransjelære med bedriftsbesøk. Du velger en fordypning, som du kan videreutvikle på Vg3: blant annet bunadstilvirker, håndvever, kjole- og draktsyer, herreskredder, skomaker eller strikkehåndverker.

Praktisk fag:
Vg2 Søm og tekstilhåndverk er et utdanningsprogram med vekt på praktisk arbeid. I tillegg kommer fellesfag (norsk, samfunnsfag og kroppsøving) for de elevene som ikke har fullført fellesfagene tidligere. I YFF kan du ha praksis utenom skolen, men skolen inviterer flere gjestelærere som er utøvende kunstnere og håndverkere som på den måten trekker «bedriften inn i skolen». På slutten av skoleåret velger du et eget prosjekt å fordype deg i. Du får karakterer i Programfagene og i Yrkesfaglig fordypning (YFF). Elevene skal opp til en tverrfaglig, praktisk eksamen hvor de felles programfagene inngår.

Klassen:
Det er plass til maks 15 elever per linje. Det er gjerne både ungdom og voksne i klassene, og ofte har vi utenlandske elever. Dette gir spennende erfaringsutvekslinger og nye vennskap. Vi har et godt skolemiljø, og har høy trivsel hos våre elever. Skolen har dyktige faglærere, og utstrakt bruk av gjestelærere som er utøvende håndverkere fra hele Norden.

Yrke:
Det er et stort behov for fagarbeidere og håndverkere i alle kulturhåndverksfagene. Etter Vg2 kan du søke læreplass og ta fag-/ svennebrev etter to år. Du bruker din estetiske sans, din farge- og formkunnskap, praktisk erfaring og gjør egne vurderinger. Du kan jobbe tett på andre mennesker eller du kan drive egen selvstendig virksomhet. Tekstilhåndverkere bruker hele kroppen. De syr, designer klær, broderer bunad, vever og strikker, spinner ull og har en variert arbeidsdag.

Eksempel på yrker:
Kunsthåndverker, klesdesigner, bunadstilvirker, husflidshåndverker, skomaker og skredder. Du kan bygge på utdannelsen og bli for eksempel kunst og håndverkslærer, konservator eller møbeltapetserer eller møbelrestaurerer.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs i Vg2 søm og tekstilhåndverk. Voksne kan også søke, Hjerleid handverksskole kan ta inn voksne uten rett til videregående opplæring.

Inntakskrav:
• Vg1 håndverk, design og produktutvikling
• Det er mulig å komme inn med realkompetanse/erfaring, eller omvalg fra studiespesialisering